Afbeelding
Foto: Geert Hüsstege

LEZING ICONENSCHILDER OP 19 APRIL

Iconen afwisselend te zien in Boxtelse kerken

In de Sint-Petrusbasiliek en de protestantse kerk in Boxtel zijn van zaterdag 8 april tot en met de vierde zondag van Pasen (7 mei) afwisselend enkele iconen te bezichtigen. De iconen worden geëxposeerd in nauwe samenwerking met het atelier van Geert Hüsstege uit Eindhoven.

De grote iconen die te zien zijn, dragen de titels 'De icoon van het Geloof' en 'Maria. Moeder van de Eenheid'. Daarnaast zijn zeven kleinere iconen te bezichtigen. Tijdens de verschillende vieringen voorafgaand, tijdens en na Pasen zullen de schilderwerken betrokken worden in de overwegingen.

Het woord icoon komt van het Griekse woord 'eikon' wat betekent beeld en gelijkenis. Op iconen worden Christus, de Moeder Gods en de heiligen afgebeeld met gebeurtenissen en mysteries uit hun leven. Er wordt een ontmoeting tot stand gebracht met de afgebeelde die aanwezig komt. Ze zijn voor de gelovigen van de oosterse kerk als een sacrament, een venster op de hemel.

Na de christenvervolging van de eerste drie eeuwen werden iconen in het openbaar toegestaan. Christus wordt naar het voorbeeld van de toenmalige keizerportretten als de 'Albeheerser' afgebeeld heilige die vaak het wetboek in de handen draagt. Via deze portretten brachten de mensen de keizer eer en namen in zijn naam beslissingen.

Iconenatelier Hüsstege heeft zeventien iconen geschilderd rondom het thema geloof. Deze iconen zijn samengebracht op één groot paneel en tonen de voornaamste gebeurtenissen uit het leven van Christus met het geloofsantwoord van de afgebeelde getuigen.

LEZING

Woensdag 19 april houdt iconenschilder Hüsstege een lezing over iconen en vertelt hij over de wijze waarop ze geschilderd worden. Hüsstege is ruim twintig jaar werkzaam als iconograaf en schildert in Russische stijl. Hij is zijn opleiding begonnen in België, heeft zijn studie in Wenen voortgezet en in Rusland afgerond. Zijn werken zijn gebaseerd op traditionele afbeeldingen. Naast opdrachten voor nieuwe iconen in binnen- en buitenland, verzorgt hij cursussen iconen schilderen en geeft lezingen en workshops.

De lezing wordt gehouden in de protestantse kerk en begint om 19.30 uur. Toegangskaarten kosten vijf euro en zijn te reserveren via e-mail: info@heilighartparochie.nl of taede.zandstra@ziggo.nl.

Expositie en lezing maken deel uit van een oecumenisch project van de Heilig Hartparochie en de Protestantse Gemeente Boxtel.