Afbeelding
Foto: Peter de Koning

What's Up, Sjuul?

Beste burgemeester, schoonmakers van jou hebben blikjes in het water gegooid. Dat vind ik niet kunnen en mijn vrienden ook niet. En ze deden het expres. Het waren schoonmakers bij de Sint-Petrusschool aan de Burgakker 8. Veel groetjes, Sjuul Tielen.

De 7-jarige Sjuul uit groep 4 van de Sint-Petrusschool schreef deze pittige brief aan burgemeester Mark Buijs van de gemeente Boxtel. Gistermiddag, direct na school kwam hij hem persoonlijk afgeven in het gemeentehuis. Daar vertelde hij: ,,Ik verveelde me een beetje in de klas en zat wat naar buiten te kijken. Toen zag ik dat een schoonmaker een hoop blikjes in het water gooide. Het was een schoonmaker van de gemeente. En volgens mij is het nog steeds niet opgeruimd. Dat is toch slecht voor het milieu"

Burgemeester Buijs, met een ernstig gezicht: ,,Deze zaak ga ik eens goed bekijken, want dit is natuurlijk niet de bedoeling. Ik vind het prachtig, Sjuul, dat jij je hier druk over maakt. Ik zou willen dat alle kinderen dat deden. Dan zou Boxtel er nog veel beter uit zien. Ik ben echt blij dat ik met jou kennis mag maken."

Sjuul: ,,Ja, ik vind het ook wel leuk om hier te zijn. Ook al hadden we geen afspraak."

Moeder Esther: ,,We zijn zomaar binnen gelopen met de brief. Gelukkig had de burgemeester even tijd."

Burgemeester Buijs: ,,Als ik kan, maak ik tijd voor iedereen. Zeker voor milieubewuste kinderen die zich terecht druk maken om zaken die niet kunnen. En omdat Sjuul zich zo goed inzet voor het Boxtelse milieu, hang ik hem voor de foto even mijn ambtsketting om."

Sjuul na afloop: ,,Nee, ik was niet boos of verbaasd toen ik het zag gebeuren. Ik was wel geschrokken. Het idee om een brief te schrijven aan de burgemeester, kwam pas later. Ik heb hem helemaal zelf geschreven. Mama deed er een doorzichtig mapje omheen, zodat hij netjes blijft. Morgen ga ik er alles over vertellen in mijn klas van de juffen Lisette en Amanda." (Foto: Peter de Koning)