Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Weer vondst in boerderij Lennisheuvel

'Den Eijngel verdient archeologische zorg'

PÅL JANSEN

Het gebied in en rondom Den Eijngel archeologisch beschermen, dat is in het kort het advies van Xavier van Dijk van Burea RAAP uit Horst. Deze maand biedt hij het gemeentebestuur zijn 150 pagina's tellend rapport over het archeologisch onderzoek naar de monumentale boerderij in Lennisheuvel aan.

Weer was het raak in huize Den Eijngel; Leo Koenraads groef de zoveelste archeologische vondst op. In zijn toekomstige woonkamer, het voorste deel van het rijksmonument, was het dit keer een diversiteit van scherven van kruikjes en vloertegeltjes die hij tijdens de restauratiewerkzaamheden aantrof. ,,Die hebben we twee weken geleden gevonden op de plek waar vroeger het keukengedeelte stond", vertelt Koenraads terwijl hij de historische restanten laat zien die netjes zijn uitgestald op een bijzettafeltje. ,,Het moet nog worden onderzocht, dus het gaat naar de archeoloog toe, maar op basis van de foto heeft hij het gedateerd op de veertiende of vijftiende eeuw. Dat past ook weer goed bij de materie van de vroegere herberg en brouwerij."

Inmiddels is archeoloog Van Dijk zo ver met zijn onderzoek dat hij bij de gemeente Boxtel gaat aankloppen om het pand archeologisch te laten beschermen. ,,Hier is veel gedaan aan opgravingen, maar we schatten in dat er nog veel meer in de grond zit. Het hele kavel is nooit omgeploegd of afgegraven."

Van Dijk heeft een rapportage gemaakt van circa honderdvijftig pagina's, die hij deze maand wil aanbieden aan de gemeente Boxtel. In zijn aanbevelingen geeft hij aan dat er regels opgesteld zouden moeten worden in het kader van bestemmingsplannen van de gemeente Boxtel. ,,Dus als er voor dit gebied in de toekomst een nieuwe bestemming komt, zouden ze er zorgvuldig mee om moeten gaan. Door bijvoorbeeld eerst archeologisch onderzoek te doen en alle vondsten op te teken. Daar zijn verschillende manieren voor, maar dat laat ik bij hen."

De archeoloog gaat binnenkort in gesprek met bouwhistoricus John van Lierop, die vanuit zíjn vakgebied een rapportage heeft gemaakt over Den Eijngel. Van Dijk: ,,Op sommige punten sluiten onze verhalen nog niet op elkaar aan. Daar moeten we samen naar kijken. Als dat straks klopt, stuur ik de rapportage nog deze maand naar de gemeente Boxtel."

Nu de rapporten van archeoloog Van Dijk en bouwhistoricus Van Lierop nagenoeg zijn afgerond, kan schrijver George Dirven, met de hulp van Streekfonds Het Groene Woud en Stichting De Brabantse Boerderij, het boek over Den Eijngel gaan afronden. Koenraads: ,,Dat zal de komende maanden zijn beslag kan krijgen. Het boek gaat over Den Eijngel, maar ook over Lennisheuvel, de archeologie en de historie van bierbrouwerijen."

Nieuwe ontdekkingen

Momenteel is Koenraads bezig met het woongedeelte van de boerderij. Zodra dat af is, gaat hij verder met de dwarsdeelschuur, die momenteel nog in Nijnsel staat. Koenraads verwacht dat er komende tijd nog weinig nieuwe vondsten worden gedaan in de boerderij omdat het graafwerk klaar is. ,,Deze 'dame' is helemaal uitgekleed. Hoeveel vondsten er zijn gedaan? Pfoe… Honderden. Daar komen die van twee weken geleden weer bij."

Het boek over alle vondsten in en rondom Den Eijngel met aanverwante onderwerpen wordt gepresenteerd op 16 november in de raadzaal van het Boxtelse gemeentehuis. Stichting De Brabantse Boerderij organiseert de bijeenkomst.

FOTO ONDER: Leo Koenraads deed zijn vondst in de toekomstige woonkamer. (Foto: Peter de Koning)