Martin Simek (rechts) en Charles Groenhuijsen vermaakten zich opperbest in Podium Boxtel. Twee uur lang debatteerden ze over actuele vraagstukken. Natuurlijk stond de actuele politieke situatie in de Verenigde Staten centraal... (Foto: Hans van Doorn).
Martin Simek (rechts) en Charles Groenhuijsen vermaakten zich opperbest in Podium Boxtel. Twee uur lang debatteerden ze over actuele vraagstukken. Natuurlijk stond de actuele politieke situatie in de Verenigde Staten centraal... (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

SIMEK ONTMOET CHARLES GROENHUIJSEN

'Knap hoor, verliezen van een malloot als Trump...'

MARC CLEUTJENS

,,Hillary Clinton was een extreem slechte kandidaat." Zomaar een van de uitspraken van journalist en Amerika-kenner Charles Groenhuijsen. Hij was vorige week te gast in Podium Boxtel waar hij werd ondervraagd door interviewer Martin Simek. Het werd een prikkelend tweegesprek...

Simek hield zijn publiek - ongeveer tachtig bezoekers - voor dat hij geen interviews houdt, maar zijn gasten 'slechts' ontmoet. En dat gebeurde in de Boxtelse theaterzaal. Groenhuijsen vertelde twee uur lang openhartig over zijn passie voor de Verenigde Staten, het land waar hij onder meer correspondent was voor het NOS Journaal en jaarlijks rondreist. ,,Ik word heel blij als de TomTom van mijn camper aangeeft dat de volgende afslag over 451 mijl is."

Groenhuijsen stelde dat de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten het resultaat is van goed luisteren. ,,Trump heeft als geen ander geluisterd naar wat er leeft in het land. Hij heeft een goede campagne gevoerd en Hillary Clinton was gewoon een hele slechte kandidaat." De journalist gaf aan het 'ontzettend oneens' te zijn met de ideeën en opvattingen van 'malloot' Trump. ,,Maar hij was wél een geniale presidentskandidaat." Een betere democratische kandidaat had Trump beslist verslagen, denkt Groenhuijsen. ,,Joe Biden was het gelukt, zeker weten. Zeg nou zelf, het is écht knap om van iemand als Trump te verliezen."

SYMBOOL VOOR VRIJHEID

Simek opende het boeiende tweegesprek met een anekdote over zijn geboorteland: Tsjecho-Slowakije. ,,De Verenigde Staten hebben een enorme rol in mijn leven gespeeld. Ik groeide op in Praag en zag hoe in 1948 de communisten kwamen. We hadden honger naar vrijheid en op zondag keken we vanaf het kasteel in Praag richting de Amerikaanse vlag die wapperde boven de ambassade. Die vlag stond symbool voor vrijheid. Vrijheid die wij toen niet hadden..."

Dankzij een groot aantal vragen van het publiek in Podium Boxtel groeide de ontmoeting tussen Simek en Groenhuijsen uit tot een boeiend debat waarin gesproken werd over actuele onderwerpen zoals de toekomst van de journalistiek, ethiek en natuurlijk de veel door Trump gebezigde term 'fake news'. ,,Fake news is eigenlijk van alle tijden", stelde Groenhuijsen.