Afbeelding
Foto: Peter de Koning

TWAALF SCHOLIEREN JACOB-ROELANDSLYCEUM NAAR BOLIVIA

Negen nachtjes slapen tot Cochabamba

MARC CLEUTJENS

Aftellen. Dat doen de twaalf leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel. Op 15 april reizen ze via Madrid naar Santa Cruz in Bolivia om vervolgens na twee dagen 'bussen' Cochabamba te bereiken. Hier verblijven ze tot eind april om kansarme kinderen te helpen, weeshuizen te bezoeken en een bijdrage te leveren aan een beter leven voor de jeugd in deze geïsoleerd gelegen miljoenenstad.

Nog negen nachtjes slapen en dan zetten Lieneke Achten, Guusje Bosma, Maarten van den Elshout, Noëlle Habraken, Nine van Hemert, Janske van Kollenburg, Babet Levert, Fenna Maas, Fleur Peeters, Julie Schalk, Fenne Steegs en Isis Vroemen voet op Boliviaanse bodem.

Met de docenten Guido van der Klauw en Debbie Verschuren gaan ze kennismaken met de soms verschrikkelijke omstandigheden waarin leeftijdgenoten in Cochabamba moeten leven. Op het programma staan bezoekjes aan de armste wijken, weeshuizen en opvangcentra waar pater Theo Raaijmakers van de stichting Straatkinderen van Cochabamba zich inzet voor deze bijna verloren generatie die vaak is verslaafd aan lijm snuiven en vooral op straat leeft.

GEEN BURGER KING!

Allemaal hebben ze zin in de trip, maar het is ook spannend. Héél spannend... ,,Ik ben eigenlijk vooral benieuwd wat er op ons af gaat komen", zegt Fenne. ,,We bereiden ons nu al bijna een jaar voor op deze reis en nu is het ineens heel dichtbij", vult Nine aan. ,,Mijn zus Nienke heeft vorig jaar deze reis gemaakt en ze was diep geraakt. Ik denk dat het grote impact op ons gaat hebben", voorspelt Guusje.

De JRL-scholieren volgen een uitgebreid programma in Cochabamda, een stad die met voorsteden zo'n 1,2 miljoen inwoners telt. Allemaal hebben ze Spaanse les gevolgd, zodat ze enigszins beslagen ten ijs komen als ze gaan lesgeven op enkele scholen in de stad. ,,We gaan dans, muziek en sport geven", vertelt Maarten. ,,Maar we verzorgen ook enkele technieklessen. Op de plaatselijke markt gaan we spullen kopen, zodat we met kinderen telraampjes kunnen maken. Die kunnen ze vervolgens gebruiken in de rekenles."

Door lokaal inkopen te doen, draagt de Boxtelse delegatie bij aan de lokale economie, stelt docent Van der Klauw. ,,Om die reden kopen we ons eten ook op de markt. Jazeker, we gaan samen ons eigen maaltje koken en dus niet elke dag snacken." Nou ja, er schijnt een Burger King te zijn in Cochabamba, zo ontdekten enkele leerlingen. ,,Als we al fastfood kopen, zal het in elk geval Boliviaans fastfood zijn", lacht Van der Klauw.

MUREN SCHILDEREN

Een aantal dagdelen zal de delegatie doorbrengen in scholen waar met geld van de vorige kerstactie nieuwe lokalen konden worden gebouwd. ,,We gaan een aantal muren schilderen waarop allerlei educatieve afbeeldingen komen te staan", vertelt Guusje. ,,We noemen het interactieve leerzame muren waarop we ook een grote schoen bevestigen, zodat kinderen veters kunnen leren strikken."

Met assistenten van pater Theo, die zelf geveld is door een hernia en niet beschikbaar is, gaan de jongeren in kleine groepjes op pad in de armste wijken van de stad. ,,Dat gaat zeker diepe indruk maken", verwacht Fenna. ,,Pas op straat zullen we zien hoe de jongeren daar moeten leven", vult Maarten aan. De Boxtelse jongeren nemen extra spullen mee, zodat ze in de weeshuizen en opvangcentra onder meer kunnen beschikken over warme winterkleding en speelgoed. Van der Klauw: ,,Maar we nemen ook een keyboard mee voor muzieklessen op school. En we hebben enkele koffers vol babyflesjes."

Bij het inchecken op Schiphol bieden de scholieren dus elk twee koffers aan; de inhoud van één koffer blijft in Cochabamba. Daaronder is ook een deegmachine, die in een van de te bezoeken scholen wordt geplaatst. ,,Driemaal per week wordt op die school brood gebakken voor tweehonderd kinderen", legt de docent uit. ,,Met die deegmachine kan dat veel sneller. Bovendien zou de school een klein broodwinkeltje kunnen openen en bieden we dus ook ruimte aan de micro-economie."

HEEL VEEL WERKEN

De reis naar Cochabamba kost alle leerlingen zo'n 1.500 euro. Dat geld hebben ze gespaard, onder meer door allerlei acties te houden. Guusje hield een zeskamp, Fenne organiseerde een colorrun. De rest heeft vooral heel veel gewerkt en klusjes gedaan. ,,Ik ben pas 14 jaar en mag dus nog niet werken", zegt Julie. ,,Ik heb hier en daar beetje zwart gebeund", bekent ze. Fenna bezorgde aan de lopende band folders en kranten, anderen gingen afwassen in de horeca, auto's poetsen en - zoals Janske deed - extra veel oppassen.

Met de middelen die tijdens de kerstmarkt werden opgehaald, zullen meerdere projecten ondersteund worden. ,,Pas als we alle projecten gezien hebben, gaan we dat samen democratisch bepalen", vertelt Fenne. Elke leerling moet een pitch houden; de beste voorstellen worden beloond. De extraatjes die onder meer tijdens de zeskamp en de colorrun werden ingezameld, zullen Guusje en Fenne zelf toekennen.

Bijzonder is dat de delegatie is uitgenodigd door de burgemeester van Cochabamba. Die was deze week in Nederland voor een conferentie over duurzame steden en hoorde van de schoolreis. ,,We gaan dus op audiëntie bij deze belangrijke meneer en dat is een teken dat onze aanwezigheid en de inzet voor de jongeren in zijn stad gewaardeerd wordt", stelt docent Van der Klauw.

Volg de reis naar Cochabamba via www.jrl.nl of op expeditie.jrl.nl.

FOTO BOVEN: De JRL-delegatie voor Cochabamba maakt zich op voor een lange reis naar Bolivia. Van 15 tot en met 29 april verblijft de groep in het Zuid-Amerikaanse land. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding