STATIONSPLEIN KOMENDE WEEK OP DE SCHOP

OV-fiets nu doorlopend te huur bij NS-station

HENK VAN WEERT

Sinds een week of twee zijn bij het NS-station in Boxtel zogeheten OV-fietsen te huur. Ze staan in zestien fietsboxen bij de stalling aan de Parallelweg Zuid. De rijwielen zijn speciaal bedoeld voor reizigers die gebruikmaken van openbaar vervoer (OV). De Boxtelse afdeling van de Fietsersbond reageert verheugd.

Aanvankelijk leek Boxtel buiten de boot te vallen bij het plaatsen van OV-fietsen. De reden daarvan was dat dergelijke tweewielers al te huur zijn in de bewaakte rijwielstalling bij het NS-station. Maar die voorziening is in het weekeinde en doordeweeks 's avonds niet geopend. Pierre van den Oord van de Fietsersbond Boxtel kaartte de situatie aan, gevolgd door een brandbrief van de gemeenteraadsfractie van PvdA/GroenLinks.

Het college van B. en W. beloofde bij monde van wethouder Herman van Wanrooij de mogelijkheden te onderzoeken om een 24-uursservice met OV-fietsen te realiseren. ,,Ik ben blij dat we een half jaar geleden in een gat zijn gesprongen dat door een andere gemeente werd open gelaten. Een lobby via NS naar de provincie en klaar was Kees", meldt Van Wanrooij.

HERINRICHTING

Volgende week wordt het Stationsplein opgeknapt. Vrijdag 7 en zaterdag 8 april gaan veertig vrijwilligers aan de slag. Diverse lokale aannemings- en groenbedrijven werken samen om meer groen te realiseren. Ook wordt een zebrapad aangelegd ter hoogte van de entree van het NS-station. Bovendien komt op de hoek van de Stationsstraat en de Parallelweg Noord een verkeersremmer. Landschapsontwerper Stein van Brunschot heeft een plan voor de herinrichting opgesteld.

Voor de herinrichting van het Stationsplein had wethouder Van Wanrooij slechts 35.000 euro beschikbaar. Door de samenwerking te zoeken met lokale bedrijven die alleen materiaalkosten berekenen én door inzet van vrijwilligers krijg de reconstructie vorm. Het opmerkelijke staaltje gemeenschapszin blijft niet onopgemerkt. Ook de bekendste stratenmaker van Boxtel komt er voor opdraven: reus Jas de Keistamper komt zaterdagmiddag rond drie uur van achter zijn grote donkere wolk tevoorschijn om de vorderingen in ogenschouw te nemen...