Hans Meulendijks (op de voorgrond) is de initiatiefnemer van het jaarlijkse vliegerfeest op minicamping Den Oorsprong. Woensdagmiddag werd op de camping een vliegerworkshop gehouden waar met naaimachines vliegers werden gemaakt. (Foto: Gerard Schalkx).
Hans Meulendijks (op de voorgrond) is de initiatiefnemer van het jaarlijkse vliegerfeest op minicamping Den Oorsprong. Woensdagmiddag werd op de camping een vliegerworkshop gehouden waar met naaimachines vliegers werden gemaakt. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

HANS MEULENDIJKS HOUDT VIJFTIENDE VLIEGERFEEST IN BOXTEL

Vliegeren mag, tot 100 meter hoogte...

Camping Den Oorsprong nabij de Eindhovenseweg in Boxtel is komend weekeinde het domein van Hans Meulendijks. De Boxtelaar houdt er met 25 vrienden uit binnen- en buitenland een groot vliegerfeest. Voorafgaand aan het vliegeren deden de vliegeraars gistermiddag mee aan een workshop waar de Marc 2 werd gebouwd, een relatief kleine en vederlichte vlieger.

Meulendijks gaf ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag zijn eerste vliegerfeest op Den Oorsprong. Vijftien jaar later wordt het derde lustrum gevierd en kiezen vrijdag, zaterdag en zondag tientallen grote en kleine vliegers het luchtruim. De Boxtelaar heeft door de jaren heen een kleine honderd vliegers gemaakt, waaronder een exemplaar met een doorsnede van 35 meter. ,,Ook deze grote jongen gaan we oplaten", belooft hij. ,,Als de weersomstandigheden het toelaten." Hoewel vliegers tot een hoogte van duizend meter kunnen gaan, wordt in Boxtel een maximale hoogte van honderd meter in acht genomen. ,,We moeten rekening houden met het vliegverkeer van Eindhoven Airport en eventuele traumahelikopters die overvliegen", legt Meulendijks uit. De meeste vliegers zijn gemaakt van spinnaker nylon, dat ook in de zeilsport wordt gebruikt. Met naaimachines werd de Marc 2 gistermiddag vakkundig in elkaar gezet, ook door Boxtelaar Jan Dankers, die koos voor een ontwerp in Brabants bont.

Het vliegerfeest is vrij toegankelijk. (Foto: Gerard Schalkx).