Afbeelding
Foto: Peter de Koning

TESTOPSTELLING OFFSHORE-LOOPBRUG TREKT VEEL BEKIJKS

Bosch Rexroth innoveert in Boxtel

MARC CLEUTJENS

Het parkeerterrein van Bosch Rexroth aan de Van Salmstraat in Boxtel is sinds deze week in gebruik als testplaats. De onderneming heeft met partner Barge Master een offshore-loopbrug ontwikkeld die het mogelijk maakt om personeel en vracht op volle zee veilig over te zetten naar een windmolen of een olie- of gasplatform. Het prototype van de loopbrug wordt als eerste getest op de Boxtelse zandgrond...

Op het parkeerterrein is een speciale betonnen fundering gestort die het mogelijk moet maken om de loodzware stalen constructie een plekje te geven. Deze week zijn medewerkers van Bosch Rexroth begonnen met de opbouw van de 'gangway', binnen enkele weken wordt de brug zelf bevestigd. ,,De brug heeft een lengte van twintig tot dertig meter en kan onder vrijwel alle omstandigheden op zee ingezet worden", vertelt algemeen directeur Ron van den Oetelaar van Bosch Rexroth. ,,Het gebruik van een 'motion compensated gangway' stelt de gebruiker in staat om medewerkers ook bij hoge golven over een stabiele loopbrug te laten lopen", legt Van den Oetelaar uit.

BOUWSTEENTJES

Om de loopbrug stabiel op volle zee te stabiliseren, hebben de bedenkers van Bosch Rexroth alle facetten van de onderneming ingezet. ,,Je zou kunnen zeggen dat we alle bouwsteentjes van Bosch Rexroth hebben gebruikt", lacht Van den Oetelaar trots. ,,De loopbrug is een product dat gezien kan worden als een toonbeeld van innovatie waarvoor de aandrijving en besturing in Boxtel is ontwikkeld." Daarbij heeft Barge Master gebruik gemaakt van de specialistische kennis van Bosch Rexroth. ,,Het staal wordt elders in Nederland ingekocht, alle aandrijf- en besturingstechnieken hebben we zelf in huis."

De algemeen directeur van Bosch Rexroth legt uit dat het geen eenvoudige klus was om een loopbrug te ontwikkelen, die ook op een woelige zee stabiel is. ,,Met behulp van cilinders, aggregaten, besturingstechnieken en software zijn we in staat om een loopbrug te maken die niet beweegt, ook als er flinke golven zijn. Medewerkers kunnen dus veilig met hun gereedschapskist van boot naar windmolen of olieplatform lopen." Van den Oetelaar geeft aan dat het gebruik van de 'gangway' veiliger is dan de inzet van helikopters.

TESTEN OP ZEE

De verwachting is dat binnen enkele weken de eerste tests gedaan kunnen worden met de loopbrug. Nu al trekt het apparaat aan de Van Salmstraat veel bekijks en zodra de brug zelf ook gaat bewegen, zal er waarschijnlijk meer publiek op af komen. ,,Het plan is om eerst op Boxtelse bodem alle situaties na te bootsen. In juni monteren we het prototype op een schip en gaan we uitgebreid testen op zee. Dan wordt de loopbrug dus gekoppeld aan een windmolen of een platform."

Van den Oetelaar vertelt dat Bosch Rexroth de loopbrug momenteel ontwikkelt voor één klant, maar dat het prototype ook dient om meer belangstellenden in de offshore-industrie te interesseren. Met name de groei van windmolenparken op zee is volgens de algemeen directeur een ontwikkeling die zijn bedrijf met interesse volgt. De verkoopprijs van de loopbrug wil hij niet onthullen. ,,Maar je moet denken aan een bedrag met zes nullen..."

TOEKOMST

De ontwikkeling en presentatie van de offshore-loopbrug is volgens directeur Van den Oetelaar een 'lichtpuntje' in een moeilijke markt waarin Bosch Rexroth momenteel opereert. Eerder dit jaar maakte het Boxtelse bedrijf bekend dat in 2017 bijna zestig banen moeten verdwijnen door de verslechterde maritieme en offshoremarkt. Niet alleen worden administratieve en managementonderdelen van het bedrijf verkleind, ook vindt afbouw van de productiecapaciteit plaats.

,,Dat betekent niet dat we somber zijn", zegt Van den Oetelaar vastberaden. ,,Waar lagere olieprijzen zorgen voor een terugloop van investeringen, zetten we alles op alles om ons plekje in de offshoremarkt voor windmolens te behouden. Omdat er sowieso een stroming ontstaat om minder fossiele brandstoffen te gebruiken, spelen we met een product als de loopbrug in op de markt van 'renewable energy'." De algemeen directeur is optimistisch, al betreurt hij dat afscheid moet worden genomen van medewerkers. ,,Bosch Rexroth is een springlevend bedrijf waar dag in dag uit aan nieuwe technologieën wordt gewerkt die wereldwijd inzetbaar zijn. Mooi dat daaraan zo'n zevenhonderd medewerkers in Boxtel mogen meewerken."

FOTO BOVEN: Een medewerker van Bosch Rexroth werkt op het parkeerterrein aan de Van Salmstraat aan de opbouw van de 'motion compensated gangway', een offshore loopbrug die de komende maanden in Boxtel wordt getest. (Foto: Peter de Koning).


Politie verricht

aanhouding op A2

Rijksweg A2 nabij afrit Boxtel-Noord werd maandagochtend enige tijd afgesloten vanwege een botsing tussen een vrachtwagen en een personenauto, een Bentley. De bestuurder van de auto, een 29-jarige man uit Litouwen, werd kort daarna aangehouden.

Eerder die ochtend kwam bij de politie een melding binnen dat in Eindhoven een Bentley stond die in Luxemburg was ontvreemd. Het voertuig was voorzien van een 'track & trace-systeem' en toen de auto kort na de melding ging rijden, kon de locatie dan ook snel herleid worden. Op de A2 kreeg de politie de auto in het vizier. Toen de bestuurder de politie zag, verhoogde hij zijn snelheid. Daarop ontstond een achtervolging die eindigde ter hoogte van Boxtel. De verdachte veroorzaakte daar een aanrijding met een vrachtwagen. Daarbij liep de wagen fikse blikschade op. De vrachtwagenchauffeur bleef ongedeerd.

De verdachte zette vervolgens de auto stil op de snelweg en ging er te voet vandoor. Hij probeerde nog aan de politie te ontkomen door in een naastgelegen sloot te springen. Agenten wisten hem echter aan de overzijde van die sloot in te rekenen. De gestolen (en beschadigde) auto wordt terugbezorgd bij de eigenaar.