Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Lof voor Tielen/Hexspoor op Leipziger Buchmesse

Drukkerij Tielen en Binderij Hexspoor zijn in de prijzen gevallen bij de prestigieuze Leipziger Buchmesse. De Gouden Letter, ofwel de eerste prijs, wonnen zij voor het hooggewaardeerde boek 'Ornothology' van Anne Geene en Arjan de Nooij. De Bronzen Letter was voor de poëziebundel 'Dwars Vers'.

Silvan Hexspoor: ,,Het is bijna onmogelijk om deze prijzen te winnen. Dat wij, twee Boxtelse ondernemers, deze onderscheidingen samen gewonnen hebben, is heel bijzonder." Jasper Tielen vult aan: ,,En voor onze drukkerij voor het tweede jaar op rij. Ongelooflijk". Tielen won ook vorig jaar de Gouden én Bronzen Letter. Hexspoor verdiende toen al een eervolle vermelding.

De samenwerking tussen beide familiebedrijven is vanzelfsprekend en bestaat al zeker 60 jaar. ,,Mijn opa heeft het bedrijf opgericht en onze grootvaders hebben elkaars kwaliteiten jaren geleden al weten te waarderen", vertelt Silvan. Jasper is de vierde generatie binnen het bedrijf. De ondernemingen vullen elkaar dan ook goed aan. Waar Drukkerij Tielen als core business het drukken van boeken, brochures en folders heeft, is Binderij Tielen een internationale speler in het binden van boeken.

Beide ondernemers zetten zich met hart, ziel en een secuur oog voor detail in voor een niets minder dan perfect product. Bezield kunnen zij vertellen over de uitdagingen die zij tegen komen in hun werk. ,,Het drukken en binden van een boek is een kunstvorm." Beiden zijn het hierover eens. De wens van de klant is leidend, maar Jasper en Silvan laten hun visie ook graag aan de consument horen.

Dat deze kijk ook gewaardeerd wordt, bleek toen twee door Tielen en Hexspoor geproduceerde boeken, samen met 31 andere Nederlandse boekwerken, door stichting De Best Verzorgde Boeken werden geselecteerd om mee te dingen naar de Gouden Letter bij de Leipziger Buchmesse. Een vijfkoppige jury oordeelde daar dat onder andere de typografie, afwerking en materiaalkeuze van 'Ornothology' en 'Dwars Vers' van dusdanig hoge kwaliteit zijn dat deze respectievelijk met de Gouden en de Bronzen letter beloond zijn. ,,De boeken zijn geselecteerd uit bijna 600 boekwerken wereldwijd. En dan tel ik de voorselectie nog niet eens mee", aldus Jasper.

De ondernemers zijn het eens: ,,Op deze prijzen mogen we met recht trots zijn." Vrijdag werden beide prijzen aan de fiere Boxtelse ondernemers uitgereikt in Leipzig.

De foto's op deze pagina zijn gemaakt door Albert Stolwijk.


Familiebedrijf Reijnders is groots in bescheidenheid

Vader Toon Reijnders begon in 1964 vanuit zijn ouderlijk huis met een handel in stenen. Toen hij een berg stenen opkocht waarop een lading kolen lag, besloot hij eerst de kolen te verkopen en daarna de stenen te verhandelen. Anno 2017 is handels- en transportbedrijf Reijnders B.V. in de kundige handen van zoons Gert-Jan en Tom en is het niet meer weg te denken als leverancier en transporteur van voornamelijk fossiele brandstoffen. Toch kunnen beide mannen de handel in bestratingsmateriaal niet loslaten en behelst het familiebedrijf nog steeds een stukje in- en verkoop van stenen. Een interview met Tom (op de foto), de jongste van de gebroeders Reijnders.

Tom: ,,We kopen onze materialen wereldwijd in, van Zuid-Amerika tot Azië. Het gaat voornamelijk om restpartijen waarvan wij met onze eigen machines een gereed product voor de klant maken." En de klant is koning bij Reijnders B.V. ,,We leveren hoofdzakelijk aan de staalindustrie en aan energieleveranciers", vertelt Reijnders. ,,We hebben de nodige aanpassingen voor onze klanten gedaan. Zo is de verpakking met zogenoemde 'Big Bags' aangepast en kan de klant zelf aangeven hoeveel kilo fossiele brandstof hij wil."

Reijnders B.V. transporteert de producten daarbij ook zelf. Dit gebeurt via vrachtwagens, binnenvaartschepen en zeecontainers. De klanten bevinden zich hoofdzakelijk in Europa. Stilzitten is er bij de gebroeders Reijnders niet bij. Onlangs hebben zij een fikse verbouwing gedaan en is de helft van het werkterrein overdekt. Ook wordt er flink gewerkt aan de vermindering van ronddwarrelend stof en vuil, wat voor minder vervuiling zorgt.

Inmiddels heeft het familiebedrijf vijftig personeelsleden in dienst. ,,Ik ben trots op het personeel van wie de meesten al jarenlang binnen het bedrijf werken. Ook mensen die met pensioen zijn, komen geregeld op de koffie of doen klusjes. De sfeer binnen het bedrijf is goed, we hebben goede sociale voorzieningen, hebben een laag ziekteverzuim én werken met goed materiaal", vertelt een bescheiden Tom, die alle personeelsleden persoonlijk kent. ,,Mensen zijn hier geen nummer."

Tom wil in de toekomst vooral 'de club' personeelsleden bij elkaar houden en klantgericht blijven werken. Groeien hoeft voor hem niet. Wel droomt hij er stiekem van het bedrijf ooit over te dragen aan de volgende generatie.

Afbeelding