Afbeelding
Foto:

Maestro

Achteraf weet ik niet wat me bezielde toen mij gevraagd werd mee te doen aan Maestro, de dirigeerwedstrijd van Boxtel's Harmonie, en ik spontaan bevestigend antwoordde. Waarna ik snel uitlegde dat ik niet muzikaal ben en bovendien geen noot kan lezen. Dat is geen probleem, werd mij gezegd, Ik gaf, en geef, tenslotte dagelijks leiding aan een groep medewerkers. Dit schijnt vergelijkbaar te zijn met dirigeren. Om een orkest harmonieus te laten klinken, moet je namelijk ook goed leiding kunnen geven. Hoewel ik, naast mijn enthousiasme, twijfels had, vond ik deze woorden dusdanig logisch klinken dat ik overstag ging en dus 'ja' zei op de vraag of ik de nieuwe Maestro van Boxtel wil worden.

Nu is het bijna zover; komende zaterdag sta ik met dirigeerstok op de bok. Die dag is het 1 april. Was het maar een grap, heb ik al meerdere malen gedacht. Maar toch doe ik, met plezier én knikkende knieën mee.

Overigens, de vergelijking die werd gemaakt tussen leidinggeven en dirigeren zette me wel aan het denken. Want wat zijn dan de overeenkomsten tussen een groep medewerkers aansturen en een harmonieorkest de baas zijn? Een voor mij meteen in het oog springende overeenkomst is het zorg dragen. Enerzijds zorg dragen voor de continuïteit van mijn bedrijf en anderzijds voor een voortkabbelende muziekstroom. Continuïteit ook voor de sfeer. Wanneer de sfeer binnen mijn bedrijf goed is, en daar maak ik me hard voor, is het personeel tevreden en daarmee productief. Deze vergelijking gaat ook op voor het dirigeren van een harmonieorkest. Het waarderen van de muzikanten, zoals de klarinettisten op de eerste rij die hun instrument alvast naar de lippen brengen om in te zetten, zonder dat ik in de gaten heb dat ze moeten gaan spelen, is daarvan een perfect voorbeeld. Bij deze dames: hartelijk dank en willen jullie dit alsjeblieft ook komende zaterdag doen tijdens de uitvoering? Want hoewel ik heel stoer doe, wil ik toch graag een goede indruk maken.

Enfin, ik hoop dat het orkest en ook het publiek mij er doorheen slepen en zowel de muzikanten als het publiek en wij als deelnemers er een mooie en stiekem ook muzikale avond van maken.

HENK WAGENAARS
Voorzitter SPIN