STICHTING VRAAGT AANDACHT VOOR ZIEKTE

Wandelen in Kampina met 'Lyme, Aangenaam'

LONNEKE HOONDERT

Op een aangename manier aandacht vragen voor de ziekte van Lyme: dát is het doel van stichting Lyme, Aangenaam. Marinus Doornekamp, Ton Kroonen en Hannie de Bruin zetten zich in om meer bekendheid te geven aan de ziekte die hun vriend, zwager en geliefde Gerard de Bruin in 2015 het leven kostte. Ook willen ze fondsen werven voor onderzoek. Zaterdag 15 april organiseert de stichting een wandeling door de Kampina met de bekendste boswachter van Brabant, Frans Kapteijns.

,,Het is het gevaarlijkste diertje van Nederland. Een beet van een besmette teek kan iedereen overkomen", zegt Doornekamp. Gerard overleed op 54-jarige leeftijd aan de gevolgen van zo'n beet. De diagnose werd te laat gesteld om nog te kunnen herstellen van Lyme. De Boxtelaar kampte met geheugenverlies, gewrichtspijn en een aangetast zenuwstelsel. ,,Alles deed pijn. Uiteindelijk koos hij voor euthanasie omdat hij zich gevangen voelde in zijn lijf", vertelt zijn weduwe Hannie.

Gerard - een sportieve en vooral positieve man - schreef ondanks de beperkingen van de ziekte verschillende boeken over Lyme en stond aan de wieg van de stichting. Zijn laatste wens was om op een aangename manier de ziekte van Lyme voor het voetlicht te brengen. Daar gaf Hannie samen met zwager Kroonen en vriend Doornekamp graag gehoor aan.

KAMPINA

Lyme, Aangenaam bestaat nu ongeveer anderhalf jaar. ,,De stichting begint nu vorm te krijgen. Vorig jaar deden we al mee aan het culinaire evenement Lekker Lennisheuvel. Daar maken we dit jaar ook weer onze opwachting", zegt Kroonen. ,,Maar we wilden ook graag een terugkerende activiteit op de agenda zetten, waarmee we jaarlijks aandacht vragen voor de ziekte."

Gerard wandelde graag in de bossen en hield van de Kampina. Toen hij zelf niet meer kon lopen, trok hij er nog altijd met de scootmobiel op uit, vaak samen met zijn zwager. ,,Een van zijn laatste tochten maakte hij door de Kampina richting Oisterwijk en weer terug", aldus Kroonen. Hannie herinnert zich die dag nog goed: ,,Hij belde me halverwege de terugweg op. We woonden toen in Liempde en vanaf de Kampina is dat nog een behoorlijk eind. Hij kón niet meer."

De keus voor een wandeltocht in de Kampina als jaarlijks terugkerend fenomeen was daarom snel gemaakt. Een route is al uitgestippeld. Kroonen: ,,Volgens boswachter Frans is het de mooiste tocht die je in de Kampina kunt maken. Vooral vanwege de afwisseling en de Beerze, het riviertje dat het landschap doorkruist. We vertrekken vroeg, want dan is de natuur op haar mooist."

Hoewel er ruimte is voor veertig deelnemers moeten geïnteresseerden haast maken met inschrijven voor de tocht. ,,We hebben al 32 aanmeldingen. Daarvan heeft de Rabobank liefst tien plaatsen gereserveerd", zeggen de initiatiefnemers trots. De opbrengst van de wandeling is bedoeld voor onderzoek naar de ziekte.

DEELNAME

De wandeltocht van Lyme, Aangenaam vindt zaterdag 15 april onder begeleiding van boswachter Frans Kapteijns plaats en duurt ongeveer anderhalf uur. De wandelaars vertrekken om 08.00 uur vanaf de parkeerplaats aan de Kempseweg in Boxtel. De activiteit wordt om 10.00 uur afgesloten met koffie en een broodje in Theetuin 't Bakhuys in Lennisheuvel. Kosten voor deelname bedragen 15 euro per deelnemer.

Aanmelden kan tot 31 maart bij Hannie de Bruin via e-mail: info@lymeaangenaam.nl.