Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

Gemeente wacht op definitieve ontwerp

Nieuwe planning voor plein aan Burgakker

PÅL JANSEN

Het kunstproject waarmee het plein voor de bibliotheek aan de Burgakker zou worden opgeknapt, heeft de gemeente uitgesteld. ,,Aanpassingen in het ontwerp kostten wat tijd door drukte in de agenda van de ontwerper en drukte vanuit onze kant", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Voor de plaats tegenover de bibliotheek maakte kunstenaar Philip Lüschen een ontwerp, maar dit voldeed niet aan eisen voor sociale veiligheid en hygiëne volgens de gemeente. ,,In het ontwerp zaten meerdere nisjes die door groen gevormd moesten worden. Mensen kunnen hier wildplassen, zich hierin verstoppen, enzovoort", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Bovendien zou er in het eerste ontwerp nog geen rekening gehouden zijn met de rolstoelvriendelijkheid van het op te knappen plein. Het kan zijn dat het plein toch toegankelijk is voor rolstoelgebruikers, maar dit moet wel eerst gecontroleerd worden legt een zegsvrouw uit. ,,Misschien blijkt dat aanpassingen niet nodig zijn."

STENEN OP HET PLEIN

Kunstenaar Lüschen licht toe: ,,Het midden van het plein bestaat uit bepaalde stenen waar mensen die moeilijker ter been zijn of in een rolstoel zitten, zich moeilijker over kunnen bewegen. Daarom zijn rondom het midden van de plaats stoepen gelegd voor de toegankelijkheid van de bibliotheek voor die groep. Een kunstwerk staat voor een klein gedeelte op de stoep, dus moet er nog in het ontwerp gekeken worden hoe dat wordt opgelost."

Vandaag gaat een ambtenaar van de gemeente met Lüschen en het Brabants Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur (BKKC), ook betrokken bij het project, kijken hoe het ontwerp moet worden aangepast. Wanneer de opknapbeurt wordt uitgevoerd, is nog onbekend: ,,Als we hebben gekeken, gaan we een nieuwe planning maken", aldus een woordvoerder van de gemeente.

EIND VORIG JAAR

In eerste instantie was het de wens van de gemeente Boxtel dat het plein eind vorig jaar opgeknapt zou worden. Lüschen werd in april 2016 uitgekozen tussen drie inzenders voor het ontwerp van het te renoveren plein.

In totaal trekt de gemeente Boxtel 40.000 euro uit voor de nieuwe inrichting en de kunstwerken. Bovendien neemt de gemeente ook alle schoonmaakkosten voor haar rekening.

FOTO ONDER: De stenen in het midden van het pleintje zijn minder toegankelijk voor de mensen in een rolstoel of die anderszins moeilijk ter been zijn. Een van de kunstwerken staat in het ontwerp echter een stukje op de stoep. (Foto: Annelieke van der Linden).