Mike ter Beek, Jordy van Kasteren, Thomas Christ en Luuk Mulders werken samen met twaalf andere leerlingen mee aan de restauratie van het carillon van de Sint-Petrustoren. (Foto: Peter de Koning).
Mike ter Beek, Jordy van Kasteren, Thomas Christ en Luuk Mulders werken samen met twaalf andere leerlingen mee aan de restauratie van het carillon van de Sint-Petrustoren. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

CARILLON MAAKT KANS OP OMO-PRAKTIJKWERSTUKPRIJS

BHC-leerlingen krijgen eer van werk

LONNEKE HOONDERT

De restauratie van het carillon in de Sint-Petrustoren is in volle gang. Liefst zestien leerlingen van het Baanderherencollege (BHC) werken mee aan de opknapbeurt die de beiaard weer in oude luister moet herstellen. Naast dat de scholieren enorm veel plezier hebben in het project, zijn ze óók nog eens genomineerd voor de OMO Praktijkwerkstukprijs. Donderdag 6 april horen ze of ze ervandoor gaan met het prijzengeld van liefst duizend euro.

De leerlingen nemen het op tegen vier andere kandidaten. Zo strijden er leerlingen uit 's-Hertogenbosch, Eindhoven en Veghel mee met onder meer een website over draaiorgels en een modeshow. ,,Maar ik weet zeker dat we gaan winnen. Een project als dat van ons komt niet zo vaak voor", zegt Mike Ter Beek (17). Hij buigt zich samen met Jordy van Kasteren en Luuk Mulders (beiden 16) over het ophangmechanisme, de klepels en klokken van het carillon.

KLOKKEN LUIDEN

De derde- en vierdejaarsleerlingen van het praktijkonderwijs en het vmbo werken gestaag aan alle facetten die bij de restauratie komen kijken. Zo wordt niet alleen het klokkenspel gerepareerd, ook de cabine van de beiaardier wordt opgeknapt en de loopbruggen boven de gewelven worden voorzien van veilige balustrades. Daarnaast werd het kruis uit de voormalige wijkkapel De Burcht gerestaureerd en geplaatst op het Heilig Hartkerkhof. Hoewel dat niets met het carillon van doen heeft, is die reparatie ook onderdeel van het project. Thomas Christ (15) hielp mee met het opknappen van het kruis en hoopt net als zijn medestudenten op winst. ,,Je krijgt dan echt eer van je werk."

,,Ik vind het leuk om iets te maken dat echt gebruikt gaat worden", vindt Luuk. Voor de scholieren is het nu al een feest om te werken aan een heuse opdracht in plaats van een taak uit de schoolboeken. ,,Maar als straks op 10 juni het carillon opnieuw in gebruik wordt genomen, gaan we het óók vieren op school. Zeker als we die prijs in de wacht slepen", verklapt docent Fons van Heesch.

,,Het wordt nog wel behoorlijk hard doorwerken hoor, om alles af te krijgen", waarschuwt Jordy. Mike kan in ieder geval niet wachten tot de beiaard het weer doet. ,,Want als ik slaag, mag ik namelijk de toren in en de klokken luiden!"