BASKETBALLERS BUIGEN ACHTERSTAND OM

Derde basketbalteam JRC knokt zich tot kampioen

De derde mannenploeg van de Boxtelse basketbalvereniging JRC is zaterdagmidddag kampioen geworden in de derde klasse. In een rechtstreeks duel met het Bossche EBBC, de nummer twee in de competitie, werd gestreden om de titel. Na een slechte start, waarbij JRC met 12-0 achter kwam te staan, knokte het team zich terug in de wedstrijd en werd de achterstand omgebogen tot een overwinning: 59-64.

EBBC en JRC troffen elkaar dit seizoen al twee keer eerder. Beide wedstrijden werden gewonnen door de Boxtelse ploeg. Er waren nog drie scenario's mogelijk in de kampioensrace. Als JRC zou winnen in 's-Hertogenbosch, was de ploeg direct kampioen. Als EBBC zou winnen met minder dan twaalf punten verschil, moest JRC de twee resterende wedstrijden nog winnen om kampioen te worden. Het slechtste scenario was dat EBBC zou winnen met twaalf punten of meer. In dat geval zou de ploeg in de competitie aan het langste eind trekken als ze de resterende wedstrijden winnen. Kortom, de wedstrijd beloofde een heuse kraker te worden.

Na vier minuten spelen keek JRC al aan tegen een achterstand van 12-0 en had het zelf al vier vrije worpen gemist. Toen Carlo Schoenmakers na vijf minuten de eerste punten namens JRC scoorde vanaf de vrije worplijn, voelde dat als een bevrijding. Het eerste kwart werd uiteindelijk afgesloten met 20-11 in het voordeel van EBBC.

TELFOUT

In het tweede kwart maakten de Boxtelse basketballers een comeback. JRC kwam terug tot 26-25, waarmee het geloof in winst terugkeerde in de ploeg. Met een driepunter zorgde Jur van Bussel ervoor dat JRC niet te ver op achterstand raakte. Bij rust stond er een stand van 36-30 op het scorebord. Na een uitgebreide analyse van het wedstrijdformulier vond de scheidsrechter een onregelmatigheid. Door een telfout was JRC twee punten ontnomen. Dit werd hersteld: 36-32.

Na het derde kwart had JRC een nipte voorsprong: 47-51. Voor elke score moest hard worden gewerkt. Met nog twaalf seconden op de klok maakte EBBC een overtreding op Schoenmakers, die twee vrije worpen kreeg en zijn ploeg naar 59-63 schoot. EBBC probeerde nog tot een snelle score te komen, maar faalde. De rebound was voor JRC en met nog twee seconden te gaan werd nog een fout gemaakt op Peter van Zadelhoff. Zijn vrije worpen waren een formaliteit: 59-64.

FOTO ONDER: Het derde basketbalteam van JRC werd zaterdag kampioen in de derde klasse. (Foto: Hans Verberk).