Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Tweede klimaatburgemeester komt uit... Boxtel!

Burgemeester Mark Buijs is vanaf dinsdag 4 april een titel rijker. Voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering wordt hij door de duurzaamheidsgroep Transitie benoemd tot de tweede klimaatburgemeester van Nederland. Hij krijgt die avond een klimaatketen aangeboden. Paulien Krikke, de nieuwe burgemeester van Den Haag, werd enkele weken geleden al benoemd.

We're on a planet
That has a problem
We've got to solve it, get involved
And do it now now now
We need to build a better future
And we need to start right now

Deze woorden klinken op 4 april in de Boxtelse raadzaal. Leden van lokale koren brengen, kort nadat Buijs is benoemd tot klimaatburgemeester, het internationale lied 'Sing for the Climate' ten gehore. ,,Burgemeester Buijs heeft zich, samen met het college van B. en W., de laatste jaren al flink ingespannen tegen de komst van schaliegasboringen. De gemeente werd in 2013 als eerste van Nederland fossielvrij verklaard qua investeringen in fossiele energie. Uitgangspunt werd: nee tegen schaliegas, ja tegen duurzame energie", aldus Jan Juffermans van Transitie Boxtel over het besluit om de Boxtelse burgemeester voor te dragen voor de klimaattitel. Hij geeft aan dat er de komende jaren nog een grote uitdaging ligt om Boxtel voor 2030 energieneutraal te maken, waartoe de gemeenteraad onlangs heeft besloten. ,,Dat zal de nodige regie gaan vergen, want er ligt ook een taak voor alle portefeuillehouders, alle ambtenaren, en niet te vergeten alle bedrijven, instellingen, winkels en natuurlijk alle inwoners van Boxtel."

Burgemeester Buijs reageert tijdens de gemeenteraadsvergadering op 4 april uitgebreid op zijn benoeming, maar is trots. ,,Dat ik deze titel krijgt, ligt uiteraard ook aan de plek waar ik aan het roer sta: Boxtel. Ik ben hier pas vier jaar werkzaam en eigenlijk nog een beginneling..."

Paulien Krikke werd, een uur nadat ze officieel als burgemeester van Den Haag aan de slag ging, benoemd tot klimaatburgemeester. Ze zei volmondig ja toen de actiebeweging Den Haag Fossielvrij haar vroeg de taak op zich te nemen om de stad te beschermen tegen effecten van verdere opwarming van de Aarde.