Afbeelding
Foto:

SNACKFABRIKANT NEEMT AFSCHEID VAN 45 WERKNEMERS

De Van Oers-kroket blijft in Boxtel

LONNEKE HOONDERT

Familiebedrijf Van Oers Groep maakte vorig jaar in juni bekend dat Smilde Foods alle saladeactiviteiten had gekocht. De productie in Boxtel werd gefaseerd afgebouwd en dat had gevolgen voor de arbeidsplaatsen. 31 maart nemen de laatste werknemers afscheid.

De salades worden vanaf 1 april geproduceerd in het Friese Oosterwolde. De overname vond in 2016 al plaats. Het overhevelen van de saladeproductie was echter zo complex, dat Smilde en Van Oers ervoor kozen de werkzaamheden langzaam af te bouwen. ,,In september, oktober en januari namen al enkelen afscheid. We stoppen nu helemaal met het produceren van salade en dat heeft gevolgen voor de mensen die aan de betreffende productielijnen staan", vertelt woordvoerder Mickael Timmermans. In totaal viel het doek voor 45 werknemers. Daarvan vertrekken er deze week nog twaalf.

Van Oers gaf vorig jaar aan dat werknemers zo veel mogelijk 'van werk naar werk' zouden worden begeleid. ,,We hebben inderdaad veel gesprekken gevoerd en loopbaanbegeleiding geboden", bevestigt Timmermans.

De Boxtelse snackfabrikant kocht in 2015 De Vries Snacks te Dordrecht en vormt samen met dat bedrijf United Food Family. Inmiddels opereert de onderneming onder de naam DeVriesVanOers. ,,Er werken nu nog ruim tachtig mensen in vast dienstverband bij ons, waarvan de helft in Boxtel", legt de woordvoerder uit.

TIJDPERK

Het voelt als een einde van een tijdperk, maar Timmermans geeft aan dat het oer-Boxtelse bedrijf niet uit het dorp verdwijnt. ,,Boxtelaren zullen nog steeds bedrijvigheid zien in ons pand aan de Industrieweg. Van Oers Groep blijft daar nog. Ook omdat de band met Boxtel, de bakermat van Van Oers, sterk is."

,,We hebben geconcludeerd dat het efficiënter is om paneerproducten als bitterballen, bamihappen en kroketten op één locatie te maken. Nu gebeurt dat nog in beide vestigingen. De paneerproductie centreren we daarom in Boxtel", zegt Timmermans. Een deel van de werkzaamheden verhuist echter wél naar de vestiging in Dordrecht. De productie van vleessnacks wordt naar de Drechtstad overgebracht.

De afgelopen jaren werden de activiteiten van Van Oers al flink afgebouwd. In 2012 werd de groothandel van de snack- en saladefabrikant verkocht aan supermarktbedrijf Sligro. Ongeveer 135 werknemers werden toen overgenomen door de Veghelse onderneming. Ook vijftig vrachtwagens werden afgestoten. Het familiebedrijf bleef echter trouw aan de hoofdlocatie aan de Boxtelse Industrieweg. ,,Met de verkoop van de groothandel hadden we minder opslagcapaciteit nodig. Een gedeelte van het pand wordt nu verhuurd", aldus Timmermans. Nu de productielijnen voor salades naar Smilde zijn verhuisd, komt er weer ruimte vrij in het gebouw. ,,Maar wat daarmee gaat gebeuren, weten we nog niet."

SNACKIMPERIUM

Grondlegger Martien van Oers, die negen jaar geleden overleed, bouwde in de jaren zeventig het snackimperium op, dat uitgroeide tot een Boxtels icoon. In bijna elk pretpark en tankstation in Nederland konden liefhebbers onder meer kroketten van Boxtelse makelij kopen. Oudste zoon Wim kreeg uiteindelijk de leiding over het familiebedrijf. In 2016 overleed hij echter onverwacht.

Het zijn de afgelopen jaren woelige tijden geweest voor Van Oers. Met de nieuw ingeslagen weg, waarbij de nadruk ligt op diepvriessnacks, ziet de directie de toekomst echter zonnig in. Boxtel hoeft niet te vrezen: ondanks de verkoop van de saladetak van de firma en het overhevelen van de vleesproductie, blijft het bedrijf trouw aan haar Boxtelse roots en zal de Van Oers-kroket voorlopig dus niet verdwijnen.

FOTO BOVEN: Het pand van Van Oers Groep aan de Industrieweg op bedrijventerrein Ladonk.


RENOVATIE WONINGEN START IN 2018

Sint-Joseph honoreert wensen huurders Van Hornstraat

Als woonstichting Sint-Joseph in 2018 de huurwoningen aan de Dufourstraat en Van Hornstraat gaat renoveren, zien de bewoners hun wensen uitkomen. Dat bleek vorige week tijdens een bijeenkomst in gemeenschapshuis De Walnoot.

Begin februari nodigde woonstichting Sint-Joseph de huurders van de Dufourstraat en Van Hornstraat uit voor een eerste interactieve bijeenkomst met aannemer KnaapenGroep en De Loods Architecten en Adviseurs. ,,De bewoners zijn ervaringsdeskundigen. Zij konden aangeven hoe zij dachten over hun woning en woonomgeving. En die input vormt de basis voor het groot onderhoud", aldus een woordvoerster van Sint-Joseph.

Tijdens een tweede bijeenkomst vorige week kregen de huurders te horen wat er met hun opmerkingen gedaan wordt. ,,En wat bleek? Zij zien hun wensen uitkomen. Want de systeemplafonds die zij lelijk vinden, worden vervangen door gipsplaten. De woningen krijgen betere isolatie én zonnepanelen. Daardoor gaan ze van label F naar A+. Keukens, badkamers en toiletten worden vervangen. Er komt geluidsisolatie. Alle woningen voldoen straks aan de eisen van het politiekeurmerk Veilig Wonen. En bewoners mogen kiezen of ze tegen een kleine huurverhoging een grotere badkamer met toilet willen, een aanbouwtje achter de keuken of dat ze de schouw in de woonkamer willen laten verwijderen."

LAGERE WOONLASTEN

De opbrengst van de zonnepanelen is gelijk aan de huurverhoging. Bewoners met huurtoeslag zijn straks zelfs goedkoper uit. ,,Wij voelen het als onze plicht om een zo groot mogelijk deel van ons maatschappelijk vermogen te besteden aan de betaalbaarheid van sociale huurwoningen. Daarom investeren wij nóg sneller in het verlagen van de woonlasten Dat is een bewuste keuze in ons Koersplan," licht directeur-bestuurder Rob Dekker van Sint-Joseph toe. Projectleider Judith van Mil: ,,De besparing is zelfs nog groter. Want ook de stookkosten gaan omlaag door de betere isolatie."

De buitenkant van de woningen krijgt een opfrisbeurt. Architect Marijn Wittevrongel liet een impressie zien van de toekomstige uitstraling. De gevels krijgen straks een stuclaag met dieptewerking. De kozijnen worden vervangen en er komen zinken dakgoten en regenpijpen. De plannen vallen bij de bewoners in goede aarde, zo bleek uit het applaus.