GEBIEDSVISIE RODERWEG/HAMSESTRAAT

Tomatenkwekerij inzet van bouwplan Liempde

HENK VAN WEERT

In mei hoopt het gemeentebestuur van Boxtel de zogeheten gebiedsvisie voor woningbouw tussen de Roderweg en de Hamsestraat in Liempde af te leveren bij de provincie. Een klankbordgroep met omwonenden en andere belanghebbenden buigt zich medio april over het voorstel. Dat de visie nog niet eerder op tafel kwam, heeft alles te maken met een onderzoek om een tomatenkwekerij op een aanpalend perceel te verplaatsen.

Het is alweer bijna anderhalf jaar geleden dat wethouder Peter van de Wiel vol trots bekendmaakte dat er eindelijk een nieuwbouwplan voor tachtig tot honderd woningen ontwikkeld kon gaan worden aan de zuidkant van Liempde. ,,Naar aanleiding daarvan benaderde tomatenkweker Mark Oerlemans ons met de vraag wat de gevolgen voor zijn bedrijf zijn. Zijn kassencomplex grenst immers direct aan de landerijen waarop we willen gaan bouwen", vertelt wethouder Van de Wiel.

In de gesprekken werd duidelijk dat Oerlemans bereid is zijn bedrijf te verplaatsen en dat klonk de wethouder als muziek in de oren: ,,Het biedt immers mogelijkheden om een betere verkeersontsluiting van het toekomstige woonwijkje te realiseren. Bovendien drong de provincie er in december jongstleden op aan om de kassen op die plek te ruimen omdat ze ontsierend zijn voor de entree van Liempde."

KLANKBORDGROEP

Door ook woningen te bouwen op het perceel van Oerlemans kan de gemeente geld genereren om de tomatenkweker uit te kopen. Maar daar wil de provincie weer niet aan meewerken; zij vindt dat op de plaats van het kassencomplex natuurontwikkeling moet komen.

,,Als de provincie dat standpunt vasthoudt, is het voor ons echter onmogelijk om de kwekerij te verplaatsen en houden we het bij ons aanvankelijke ontwikkelingsplan", vertelt Huub van Cleef die de nieuwbouwprojecten binnen de gemeente Boxtel ambtelijk begeleidt. ,,Maar we denken de provincie te kunnen overtuigen om op het perceel van Oerlemans ook woningen te realiseren."

Vanuit de gemeenteraad stelde oppositiepartij Balans deze week vragen over de voortgang van de diverse nieuwbouwprojecten. ,,Binnen nu en twee weken hopen we de gebiedsvisie die nodig is voor Roderweg/Hamsestraat op tafel te leggen bij de klankbordgroep die meepraat over de invulling van het nieuwbouwterrein. Eind april of begin mei kan het college van B. en W. de visie dan vaststellen en kunnen we deze aanbieden aan de provincie."

Roderweg/Hamsestraat is door de provincie aangewezen als uitbreidingslocatie op voorwaarde dat er voldoende kwalitatief groen wordt aangelegd in de wijk. De gemeente Boxtel heeft daarvoor een brede strook langs de Groote Waterloop op het oog. ,,En die strook kan nóg groter worden als we het terrein van Oerlemans erbij kunnen trekken."

GROENE INVULLING

Toch is over die groene invulling nog niet het laatste woord gezegd. De overgang van de bebouwing naar het buitengebied zou in de ogen van de provincie meer geleidelijk ingevuld moeten worden. ,,Maar dat zou betekenen dat we in het gebied maar de helft van de circa tachtig woningen kunnen realiseren en dan wordt het uitbreidingsplan onbetaalbaar", aldus wethouder Van de Wiel.

Uitgangspunt bij de ontwikkeling van het nieuwbouwplan Roderweg/Hamsestraat is dat er sociale huurwoningen én huizen voor starters en senioren worden gerealiseerd. Aan de randen is bovendien plek voor woningen in het wat duurdere segment: vrijstaand en twee-onder-één-kap.


Tal van prijzen te winnen met Boxtelaartjes

Pashouders die de voorbije maanden bij lokale winkels en horecagelegenheden Boxtelaartjes hebben gespaard, kunnen tot en met zaterdag 8 april hun slag slaan. Momenteel vinden voor de tweede keer de Dol Dwaze Boxtelaartjes Weken plaats, een periode waarin het winkelend publiek kan profiteren van diverse kortingsacties. Bovendien maken consumenten kans op een hoofdprijs van vijfhonderd euro of een waardebon van twintig euro.

Bijna dertig winkeliers doen mee aan de Dol Dwaze Boxtelaartjes Weken, een initiatief van stichting Brabants Centrum. Een overzicht van alle aanbiedingen stond vorige week in deze krant. Per gekocht actieproduct ontvangen consumenten een zegel. Bij inlevering van een volle spaarkaart (vijf zegels) maken pashouders kans op een waardebon van twintig euro. Wie daarnaast nog eens vijfhonderd Boxtelaartjes extra inlevert, dingt bovendien mee naar een van de drie hoofdprijzen van vijfhonderd euro: een uitgebreid borrelbuffet voor twintig personen van Proef! Culinair, een waardebon voor het hele assortiment brillen en contactlenzen van Sybilla Buisman Optiek en een waardebon voor een tuinmeubel-set naar keuze van Tuincentrum Boxtel.

Meer informatie: www.boxtelaartjes.nl.