FELLE KRITIEK OP BOUWPLANNEN GEMEENTE

Dorpsberaad Liempde: Boxtel bouwt elitewijken

MARC CLEUTJENS

Het Dorpsberaad Liempde veegt de vloer aan met de bouwplannen die momenteel in de gemeente Boxtel worden voorbereid. Volgens het adviesorgaan negeert het gemeentebestuur de eerder opgestelde woonvisie en woonagenda en worden uitgangspunten met voeten getreden. Schaarse bouwlocaties worden volgens het Dorpsberaad Liempde 'verkwanseld'.

De eind januari opgestelde brief van het Dorpsberaad, die niet alleen werd ondertekend door voorzitter Bert van Ruremonde maar ook door voorzitter Mark van der Laan van de klankbordgroep Roderweg-Hamsestraat, werd pas vorige week openbaar.

Aanleiding voor de brief waren onder meer enkele publicaties in Brabants Centrum, waarin aandacht werd besteed aan de bouwplannen Hobbendonk (Eindhovenseweg) en De Hoeve (Munselse Hoeve) in Boxtel. Beide bouwplannen passen volgens Dorpsberaad niet in de woonvisie die in de gemeenteraad is vastgesteld. Sterker nog, in Liempde is volgens de briefschrijver 'geschokt' gereageerd op de wijze waarop woningbouw op deze locaties gerealiseerd zal worden.

Het Dorpsberaad verwijt het gemeentebestuur te weinig concrete doelstellingen en bouwopgaven in de woonvisie op te nemen. Dat in de woonagenda concretere plannen zouden staan, wordt bestreden. Met een onderbouwing willen de briefschrijvers aantonen dat Boxtel de eigen woonvisie en woonagenda terzijde schuift.

Plan Hobbendonk voorziet onder meer in vrijstaande woningen, tweekappers en geschakelde huizen, terwijl in het centrum juist aandacht zou moeten zijn voor sociale huurwoningen voor starters en seniorenwoningen in de sociale en vrije huursector. Ook de plannen voor De Hoeven - de afronding van In Goede Aarde - passen niet bij de doelstellingen die de gemeente eerder op papier zette. In de wijk In Goede Aarde zouden juist kleine, betaalbare gezinswoningen voor starters en doorstromers moeten komen. In plaats daarvan kiest Boxtel als grondeigenaar voor vrijstaande woningen en tweekappers, zo stelt het Dorpsberaad.

,,Met de voorgenomen programmering op de eerste twee concrete bouwlocaties in Boxtel slaat de gemeente haar zelfbenoemde kompas volledig in de wind en vaart een afwijkende koers", aldus het Dorpsberaad. ,,We constateren dat deze programmering op geen enkele wijze bijdraagt aan de doelstellingen uit de woonvisie en de woonagenda en de volume-opgave van 1.475 te bouwen woningen." Volgens het Dorpsberaad bouwt Boxtel elitewijken en worden belangen van starters, senioren en zorggroepen geschaad. ,,Hiermee doet de gemeente ernstig afbreuk aan haar eigen geloofwaardigheid."

Het gemeentebestuur constateert in een reactie dat de perceptie van de woonvisie verschilt van de intentie die door het college en raad zijn vastgelegd. ,,De uitgangspunten van Hobbendonk en De Hoeve zijn al ruim voor het opstellen van de huidige woonvisie vastgelegd en zijn in die tijd ook door de specifieke omstandigheden in het betreffende gebied bepaald", aldus het college. Boxtel wil 'als goed bestuur' niet op gemaakte afspraken terugkomen.

De raadsfractie van Balans maakt zich grote zorgen over de woningbouwplannen voor Liempde. ,,Wij vinden dat er onderhand wel eens zicht mag zijn op bouwvakkers die met stenen en specie aan de gang zijn om huizen te bouwen", stelt fractievoorzitter Wim van der Zanden. ,,Er moet tempo gemaakt worden om de leefbaarheid van Liempde te garanderen."