Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Uitvoerder Tom Smulders op zijn plek bij Van den Boomen

'Het is mooi werken in Liempde...'

PÅL JANSEN

Hij is nog maar 23 jaar, maar Tom Smulders stuurt nu al zijn ervaren collega's aan op locaties waar aannemingsbedrijf Jan van den Boomen BV actief is. ,,Maar je moet goed luisteren en niet alleen met je vingertje wijzen."

Voor Tom was het geen moeilijke keus toen eigenaar Jan van den Boomen anderhalf jaar geleden op hem afstapte om hem te strikken voor zijn aannemingsbedrijf. ,,Op een gegeven moment kwam ik Jan tegen. Toen hij mij vroeg om voor hem te komen werken, hoefde ik daar geen vijf minuten over na te denken."

Tom liep vijf jaar daarvoor al een keer stage bij Van den Boomen. Dat beviel hem uitstekend. ,,Ik heb enorm genoten van die periode en veel geleerd. Na mijn machinistenopleiding werkte ik een poos in Velddriel. Je moet toch even snuffelen hoe het bij andere bedrijven is. Maar hier is het toch het beste. Onder elkaar is het altijd gezellig en alles is goed geregeld in het bedrijf. Bovendien komt een aantal mensen uit Liempde en kende ik nog veel collega's vanuit mijn stageperiode. 'Bende er weer?', zeiden ze, toen ik anderhalf jaar geleden weer in dienst kwam."

LEEFTIJD

Tom zorgt als assistent-uitvoerder voor de werkplaats op de locaties waar Van den Boomen aan de slag is: hij maakt planningen, schaft de nodige materialen aan, houdt projecten binnen het budget en stuurt natuurlijk zijn collega's aan. ,,Maar ik ben pas 23 en weet echt niet alles. Als een ervaren collega op de kraan mij vertelt hoe ik iets moet aanpakken, dan luister ik. Ook wijs ik niet enkel met mijn vingertje. Ik leg altijd eerst uit wat ik wil en vraag vervolgens aan mijn collega of hij daar anders over denkt. Subtiel brengen, dát is de kunst."

Ondanks zijn jonge leeftijd merkt Tom dat zijn leidinggevende rol wordt geaccepteerd. ,,Bij mijn vorige werkgever begon ik ook al een beetje als uitvoerder, maar de oudere collega's vonden dat niet altijd even leuk. Hier in Liempde weten ze wie ik ben en kunnen ze het hebben van mij."

WERKEN IN LIEMPDE

Als geboren en getogen Liempdenaar bevalt het werken in Liempde bij Van den Boomen bovendien extra goed voor Tom. Hoewel hij met zijn ouders naar Boxtel is verhuisd, is hij verknocht geraakt aan het dorp. ,,Liempde is toch het mooiste dorp dat er is. Ik ga weer terug hoor; dat heb ik altijd geroepen. Ik ben daar nu voor aan het sparen."

Toevallig is Tom nu aan de slag in Liempde. Op de Krollenbocht om precies

te zijn. ,,Daar zijn we met straatwerk en kleine rioolwerkzaamheden bezig. Zo'n 'werkje' maken in Liempde is hartstikke mooi; je komt iedereen tegen."

BUITEN WERKEN

Tom zit als uitvoerder niet alleen in de bouwkeet en achter het bureau, maar hij pakt regelmatig ook zelf de schop op. Dat doet hij als assistent-uitvoerder, maar ook tijdens andere projecten. ,,We werken vaak aan spoorwegovergangen. Daar zijn we in gespecialiseerd. We plaatsen rubberen matten tussen de rails in en werken aan de paden langs het spoor. Af en toe is dat wel fijn: met een ploeg mee en je eigen ding doen onder leiding van een uitvoerder van een ander bedrijf. Daar kan ik ook weer van leren. Als er iets mis gaat bij hen, kan ik dat mooi meenemen in mijn werk."

Tom vindt de afwisseling ideaal en zit in Liempde prima op zijn plek. ,,Hier wil ik wel blijven werken. Als ik mijn werk als uitvoerder goed doe en al mijn werkprojecten lopen voorspoedig, dan kom ik met een goed gevoel thuis. Ik geloof dat je dan ook het meest productief bent."

FOTO BOVEN: Tom Smulders werkt als assistent-uitvoerder voor aannemingsbedrijf Jan van den Boomen in Liempde. Dat bevalt hem uitstekend. (Foto: Albert Stolwijk).