Afbeelding
Foto: Peter de Koning

What's Up, Bruine Beer?

Alle groep 8-leerlingen van de Angelaschool in Boxtel doen jaarlijks mee aan het project BizWorld. Daarmee leren ze aan de hand van een zelf opgerichte mini-onderneming hoe de economie in elkaar zit en hoe je zelf een bedrijf kunt runnen. Dit jaar is BizWorld gekoppeld aan een lokaal thema: 'Zet Boxtel toeristisch op de kaart'.

De leerlingen hebben zeven mini-ondernemingen opgericht die allemaal een leuke naam hebben gekregen. Bregje, Maud, Fien, Marijn, Willem, Hein, Selmo en Simon vormen samen de Bruine Beer en maakten deze week een film over de leukste toeristische plekjes in Boxtel. Hun reclameslogan: 'Bruine Beer, goede kwaliteit voor een zachte prijs'.

Waarom filmen jullie bij MuBo? ,,MuBo is een leuk museum dat ook hoort bij de toeristische trekpleisters van Boxtel", vindt Fien. ,,We hebben een presentatie gehad over de geschiedenis van Boxtel." De camera wordt bediend door Bregje terwijl Simon foto's maakt. Fien vertelt over het museum. ,,We gaan ook nog filmen bij kasteel Stapelen, De Groene Poort, De Langspier en in Sparrenrijk en de Kampina", vult Maud aan. ,,De film mag maximaal tweeënhalve minuut duren en maakt onderdeel uit van onze presentatie die we op 11 april moeten laten zien."

Ieder bedrijf dat meedoet aan BizWorld moet een eigen product presenteren. Wat gaan jullie verkopen? ,,Als straks de Big Sale is, verkopen we trommels in de vorm van een beer", vertelt Fien, verwijzend naar de bedrijfsnaam. Marijn: ,,We gaan er twee potloden bij verkopen waarmee je ook kunt trommelen. Die potloden gaan we versieren met Boxtelse plaatjes, bijvoorbeeld van kasteel Stapelen."

Wat leer je nog meer tijdens BizWorld? Simon: ,,We ontdekken hoe de economie in elkaar zit. Elke mini-onderneming moet een groot bedrijf volgen. De Bruine Beer heeft gekozen voor Philips."

Je kunt ook geld verdienen? ,,Jazeker", lacht Hein. ,,In BizWorld werk je met biz-euro's. Dat is geld waarmee we investeringen kunnen doen en producten inkopen, maar ook onze salarissen moeten betalen. Als we klusjes doen voor de conciërge, kunnen we extra biz-euro's verdienen." (Foto: Peter de Koning).