Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

Basisschool in Liempde opent verkeersproject met parade

De Oversteek loopt uit voor colonne

PÅL JANSEN

Juichend ontvingen leerlingen van basisschool De Oversteek uit Liempde afgelopen maandagochtend een bonte stoet voertuigen. Vanaf evenemententerrein D'n Tip reed een parade van bijzondere wagens naar de school, variërend van een blitse Audi en de oude gemeentekar van Liempde tot en met een heuse legertruck. Ieder jaar organiseert De Oversteek een project waarbij een periode één thema centraal staat. Dit jaar is dat verkeer.

Een van de eersten die de honderden leerlingen van De Oversteek voorbij reed, was een passant op de fiets. Tot hilariteit van alle docenten en de fietser zelf begonnen alle basisscholieren hem massaal toe te juichen. De echte stoet volgde een paar minuten later. Ook daarop reageerde het jonge publiek uitzinnig, maar toen was het geen geintje.

Alle auto's reden kort door de Dorpsstraat en parkeerden daarna op en rondom het schoolterrein van De Oversteek. Populair waren onder meer de legerwagens en de brandweertruck. Maar ook een klassieke Lagonda uit de jaren dertig was een blikvanger. ,,Hij ziet er gewoon erg mooi uit", vertelde Lars (9) terwijl hij moeilijk van de glimmende oldtimer af kon blijven.

De leerlingen krijgen de komende twee weken allerlei extra praktijklessen over verkeer en veiligheid. Met de autoparade werden zij hiervoor alvast warm gemaakt legde organisator en leerkracht Anja Groenendaal uit. ,,Het is de opening van het verkeersproject op onze school. De kinderen maken alvast kennis met weggebruikers."

Ondersteuning

Het thema verkeer wordt de komende weken zoveel mogelijk doorvertaald naar reguliere lessen. Zo maakten leerlingen van groep vier al verkeerspleintjes van kartonnen vellen tijdens handvaardigheid. Groepen vijf en zes knutselden allerlei voertuigen van papier in elkaar en peuters gaan hiermee spelenderwijs leren over het verkeer. 'Klasoverstijgend werken' noemde Groenendaal het. ,,Alle kinderen tussen 0 en 13 jaar doen er aan mee. Dus iedereen die in ons schoolgebouw aanwezig is, ook de kleintjes van peuterspeelzaal De Peuterhof en kindercentrum Kindertuin, worden erbij betrokken. We willen dat ze van elkaar kunnen leren. Oudere kinderen kunnen bijvoorbeeld aan de leerlingen uit groep drie uitleg geven over oversteken."

Het Brabants VerkeersveiligheidsLabel, een initiatief van de provincie Noord-Brabant, ondersteunt het verkeersinitiatief waardoor de meeste kosten zijn gedekt. Zo zijn verkeersspeelmatten voor peuters aangeschaft. Maar ook ANWB-Streetwise, een lesprogramma dat bestaat uit verschillende praktijkverkeerslessen en het jaarproject op De Oversteek afsluit.

Veiligheid en praktijk

Met ANWB Streetwise gaan leerlingen onder meer goed leren oversteken, lastige fietsparcoursen afleggen met zware bepakking en op de bijrijdersstoel in een auto samen met een chauffeur vol remmen. Typerend voor het jaarproject, volgens docente Groenendaal: ,,We zijn meer met de praktijk in het verkeer bezig dan eerst; nu gaan we vaker naar buiten. Ouders zien zo dat we op straat bezig zijn met veiligheid in het verkeer."

Belangrijk, want tijdens de ritten van en naar school krijgen leerlingen het meeste te maken, weet ook Maike (9): ,,Ik let altijd op de verkeersborden. Bovendien kijk ik altijd naar links, rechts en weer naar links voordat ik oversteek."

Toen Lotte (10) de vraag kreeg hoe zij op weg naar school te maken heeft met verkeersveiligheid, moesten haar klasgenoten hard lachen. ,,Zij woont hier tegenover", riep een medeleerling. Maar de 10-jarige merkte scherp op dat zelfs zij dagelijks met het thema te maken heeft. ,,Ik moet het zebrapad oversteken en dan let ik ook goed op."

Op 11 en 12 april sluit het project af met ANWB Streetwise. Uiteindelijk moeten leerlingen straks veilig naar de middelbare scholen buiten Liempde kunnen fietsen. Voor autorijden is het namelijk nog net iets te vroeg, beseft ook Max (9) zich. ,,Een keer mocht ik bij papa op schoot rijden en een beetje sturen. We botsten net niet op een auto", grapte hij.

Goed doel

Het verkeersproject wordt ook aangegrepen voor een goed doel. Juffrouw Annemiek de Vries van groep 5B vertrekt in oktober voor twee weken naar Ghana via organisatie Edukans, dat onderwijs in ontwikkelingslanden verbetert. ,,Ik help een school in Ghana en wil daar ook lessen uit trekken voor onze school."

De Vries moet minimaal duizend euro inzamelen. ,,Kinderen gaan vanwege de actie 'Voor het Kind Door het Kind' klusjes uitvoeren en de opbrengst is voor Edukans. We proberen dat zoveel mogelijk te doen in het kader van verkeer, zoals fietslichten maken en banden plakken."

De leerkracht helpen kan via https://annemiek-de-vries.inactievooredukans.nl/.

FOTO BOVEN: De oude Liempdse gemeentekar van Terug in d'n Tèd. Vroeger werd het voertuig gebruikt voor de stratenschoonmaak.

FOTO LINKS: Basisscholieren konden moeizaam van de glimmende Lagonda afblijven. (Foto's: Gérard Schalkx)

Afbeelding