De kleedkamers van de Liempdse voetbalclub DVG in sportpark De Roode Bleek zijn na 35 jaar wel aan vernieuwing toe. Medio mei gaat het ver- en nieuwbouwproject van start (Foto: Gerard Schalkx).
De kleedkamers van de Liempdse voetbalclub DVG in sportpark De Roode Bleek zijn na 35 jaar wel aan vernieuwing toe. Medio mei gaat het ver- en nieuwbouwproject van start (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

NIEUWE STICHTING DE ROODE BLEEK GEEFT OBLIGATIES UIT VOOR RENOVATIE SPORTPARK

Voetbalclub DVG vernieuwt kleedlokalen

HENK VAN WEERT

Half mei start de Liempdse voetbalclub DVG met een grootschalige renovatie van de kleedlokalen in sportpark De Roode Bleek. Voor het project, dat wordt uitgevoerd door lokale ondernemers, is een half miljoen euro nodig. Van dat benodigde budget is inmiddels 80 procent beschikbaar; de resterende 100.000 euro moet bijeen worden gebracht door de uitgifte van obligaties ter waarde van 500 of 1.000 euro per stuk.

Zeven jaar geleden vernieuwde DVG de voetbalkantine in sportpark De Roode Bleek. Ook toen leefde al de wens om de oude kleedlokalen (nu inmiddels 35 jaar in gebruik) aan te pakken, maar de financiële middelen ontbraken op dat moment. Vorig jaar is de accommodatie geprivatiseerd en daarbij gaf de gemeente Boxtel een zak geld mee. Het ging daarbij om geld voor uitgesteld en te verwachten onderhoud, waarvoor de club voortaan zelf verantwoordelijk is. Ook zelf brengen DVG en de beheerstichting middelen in.

LOKALE AANNEMERS

De verantwoordelijkheid voor het beheer en onderhoud is in handen gelegd van de nieuwe stichting De Roode Bleek. Het stichtingsbestuur wordt gevormd door voorzitter/secretaris Rien Schalkx en penningmeester Anton Hermes. Zij worden terzijde gestaan door Jeroen Martens als adviseur en administrateur. Schalkx is opgetogen dat de 'vernieuwbouw' eindelijk kan beginnen: ,,Jaren hebben we uitgekeken naar dit moment. Half mei starten we met de grote renovatie van onze kleedlokalen en half september hopen we er al gebruik van te kunnen maken. Een fantastisch vooruitzicht voor het nieuwe voetbalseizoen: een geheel vernieuwde en moderne accommodatie."

Volgens Schalkx lukt het om in zo'n relatief korte tijd de bouw te realiseren, omdat veel wordt aanbesteed aan plaatselijke aannemers: Bouwservice Liempde, Elektro Technisch Buro Martien Saris en Installatietechniek Voermans Boxtel.

Ongeveer vier/vijfde deel van het bedrag nodig voor de bouwkosten is inmiddels beschikbaar. Voor het restant, een bedrag van ongeveer 100.000 euro, sluit stichting De Roode Bleek geen geldlening af bij een bank, maar worden obligaties uitgegeven. ,,Een beproefde, maar door clubs weinig gebruikte manier van crowdfunding. De obligaties worden via een uitloot-systeem gegarandeerd binnen één tot tien jaar terugbetaald. Stichting De Roode Bleek betaalt jaarlijks een rente van 2 procent; dat is vier tot zes keer zoveel als banken momenteel aan spaarrente vergoeden", aldus Schalkx.

De obligaties worden vanaf 1 mei uitgegeven. ,,Wij hebben het volste vertrouwen dat Liempde dit bedrag bij elkaar gaat brengen. Mensen hoeven niet per se een DVG'er te zijn. Sponsors, bedrijven, inwoners, opa's en oma's die een obligatie willen schenken aan een voetballend kleinkind. Het kan allemaal", vertelt Schalkx, die net als collega-bestuurder Hermes veel verdiensten heeft voor de Liempdse voetbalclub.

INFORMATIEBIJEENKOMST

DVG huurt haar accommodatie voortaan van stichting De Roode Bleek. Daardoor ontstaat een fiscaal gunstige constructie die bij tal van andere sportverenigingen ook in zwang is. De Belastingdienst heeft de verhuurconstructie goedgekeurd, meldt voorzitter Schalkx. Maandag 10 april vindt vanaf 20.00 uur een bijeenkomst in de DVG-kantine plaats waar informatie wordt gegeven over de bouwplannen en de financiering. Er zijn ook brochures over de obligaties aanwezig.

Gemonde

35 jaar Gimmese Kapel

De Gimmese Kapel viert zaterdag 1 april het zevende lustrum met een optreden in zaal De Schuif aan de Dorpstraat te Gemonde. Vanaf 14.30 uur gaat een gevarieerd programma van start met onder meer Hollandse en Tsjechische blaasmuziek. Het muziekgezelschap, dat onderdeel uitmaakt van muziekvereniging Sint-Lambertus en onder leiding staat van Jack de Punder, verzorgt jaarlijks optredens bij verenigingen, bejaarden- en verzorgingshuizen en speelt op jaarmarkten. De toegang is gratis.