Maatschappelijk werkers van ContourdeTwern gaven uitleg over hun werk met een interactief spel waarbij ze met touwtjes de banden tussen organisaties en personen verbeeldden. (Foto: Annelieke van der Linden).
Maatschappelijk werkers van ContourdeTwern gaven uitleg over hun werk met een interactief spel waarbij ze met touwtjes de banden tussen organisaties en personen verbeeldden. (Foto: Annelieke van der Linden). Foto:

GEMEENTERAAD OP BEZOEK IN SINT-URSULA BOXTEL

Kijkje in keuken ContourdeTwern

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Welzijnsinstelling ContourdeTwern is de grootste subsidieontvanger in de gemeente Boxtel. Om te zien hoe dit geld besteed wordt, brachten de gemeenteraadsleden dinsdagavond een bezoek aan Sint-Ursula. Daar maakten zij in vogelvlucht kennis met jongerenwerk, maatschappelijk werk, het Vrijwilligerssteunpunt en Buro Nieuwkomers.

Een kleine greep uit het jaarbeeld 2016 van ContourdeTwern: er zijn 25 beroepskrachten en 204 vrijwilligers actief bij en voor ContourdeTwern, de tien persoonlijk begeleiders van Buro Nieuwkomers zijn goed voor 8.200 uren vrijwilligerswerk, Buro Sociaal Raadslieden genereerde 91.942 euro voor inwoners van Boxtel, Jongerenwerk R-Newt heeft 429 jongeren in beeld, het Vrijwilligerssteunpunt trok 137 nieuwe mensen aan en maatschappelijk werk heeft gemiddeld tien cliënten op de wachtlijst staan.Daarnaast zette ContourdeTwern in samenwerking met andere partijen allerlei projecten op, zoals Buurt Informatie Netwerk (BIN), negen Alzheimercafés en bijeenkomsten voor mantelzorgers die tweehonderd deelnemers trokken.

COUSCOUS EN APPELMOES

Om de raadsleden kort te laten zien waar ContourdeTwern zich mee bezighoudt, werden 'proeverijen' georganiseerd: korte ontmoetingen met medewerkers, vrijwilligers en gebruikers. Zo konden bezoekers in B-Town 'speeddaten' met jongeren en kregen ze uitleg over de drie pijlers van het jongerenwerk: talentontwikkeling, veiligheid en zorg. In een ruimte in Sint-Ursula werd uitleg gegeven over het Vrijwilligerssteunpunt. Niet door het steunpunt zelf, maar juist door mensen die via deze organisatie aan vrijwilligerswerk zijn gekomen en organisaties die aan vrijwilligers zijn geholpen. Liliana Sánchez Rocha, afkomstig uit Mexico en bijna anderhalf jaar woonachtig in Boxtel, is onder meer actief bij gemeenschapshuis De Rots en de Kinderboerderij. ,,Vrijwilligerswerk heeft ervoor gezorgd dat ik Nederlands spreek én versta."

Maatschappelijk werkers van ContourdeTwern gaven uitleg over hun werk met behulp van een interactief spel. Er werd een casus voorgelezen en iedere toehoorder kreeg een rol; van de 38-jarige Rik die drugsverslaafd is en agressief gedrag vertoont tot de vele instanties die zich met hem bezighouden. Met touwtjes werden deelnemers aan elkaar verbonden. Medewerkers van Buro Nieuwkomers hadden een filmpje gemaakt over hun werk: de begeleiding van statushouders. ,,Het uiteindelijke doel is om samen een recept te ontwikkelen om appelmoes en couscous op een verantwoorde wijze op één bord te krijgen", aldus coördinator Karin van Ditmars van Buro Nieuwkomers. Een aantal deelnemers ging deze uitdaging 'letterlijk' aan en kreeg couscous en appelmoes mee naar huis...

NAAM

Na afloop van de proeverijen spraken de bezoekers verder over de toekomst van Boxtel aan de hand van de thema's 'Samenleven', 'Sociale infrastructuur versterken', 'Zelfredzaamheid & samenredzaamheid vergroten' en 'Meedoen mogelijk maken'. ,,ContourdeTwern zou meer successen mogen delen", vond Ton Jonkers, scheidend bestuursvoorzitter van VVD Boxtel. ,,Ik denk dat maar weinig mensen weten wat hier allemaal gebeurt." Dat had volgens een aantal bezoekers ook te maken met de naam ContourdeTwern, die bij inwoners geen herkenning zou oproepen. ,,Ik had gehoopt dat de naam ContourdeTwern inmiddels wel gevestigd was in Boxtel", stelde directeur-bestuurder Gon Mevis. ,,Van mij mag onze organisatie in Boxtel best een andere naam hebben. Een naam is maar een naam, het gaat ons om de medewerkers."

Manager Wil van Hattum van ContourdeTwern nam alle opmerkingen die hij dinsdagavond kreeg ter harte. ,,Ik hoop dat de gemeenteraadsleden een goede indruk hebben gekregen van wat er leeft. Samen moeten we kijken naar wat er nodig is in deze gemeente. We komen hier met de subsidie netjes uit, maar het mag natuurlijk altijd méér zijn. Zo zou ik graag met nieuwe projecten starten op het gebied van preventie. Daar komen we momenteel niet aan toe. Ook willen we graag meer zichtbaar zijn in wijken."