Afbeelding
Foto: Wendy van Lijssel

nationale pannenkoekdag is een succes

Jong en oud in Gemonde smult van pannenkoeken

WENDY VAN LIJSSEL

Neem bijna zestig kinderen, evenzoveel opa's en oma's, een vijfpits gasfornuis in een piepklein keukentje en alle benodigdheden om pannenkoeken te bakken. Het waren de ingrediƫnten van de Nationale Pannenkoekdag waar leerlingen van de groepen 6 en 7 van basisschool Sint-Lambertus uit Gemonde afgelopen week aan deelnamen. De uitnodiging aan hun grootouders en overige senioren voor het gratis verorberen van de traktatie in dorpshuis De Kei was niet aan dovemansoren gericht. Hoewel het hectisch en druk was, gaf het beide partijen veel plezier. Dit roept om een vervolg voor volgend jaar...

Basisschoolleerlingen door het hele land bakten op de nationale dag pannenkoeken voor ouderen in de buurt en hun opa's en oma's. Tienduizenden leerlingen van ruim 1.100 scholen deden mee. Onder hen leerlingen van basisschool Sint-Lambertus. Zij weken voor deze gelegenheid uit naar het tegenover de school gelegen dorpshuis De Kei waar iedereen gastvrij werd onthaald met een kopje koffie, thee of een glaasje ranja.

EIGEN DRAAI

De bijzondere traktatiedag is een initiatief van de bedrijven Tefal en Koopmans. Zij schenken deelnemers een startpakket met een pan, pannenkoekenmix, koksmutsen en tafelkleden. Elke school geeft vervolgens een eigen draai aan de feestelijke dag.

Door middel van een flyer en poster werden Gemondse ouderen op de hoogte gesteld, daarnaast had de jeugd had opa's en oma's uitgenodigd. Die lieten zich dat geen twee keer zeggen. De Kei was deze middag gevuld met een plezierige combinatie van jong en oud. Deelnemende leerlingen hadden allemaal een eigen taak. Van het uitserveren, ophalen van de gebruikte bordjes, koffie en thee schenken tot het afwassen en welkom heten van alle gasten. Een aantal moeders hielp haar kroost met het bakken van pannenkoeken. Iets wat nodig was, want de enorme toeloop zorgde ervoor dat het vijfpits gastfornuis eigenlijk te klein was. Niemand vond het overigens erg om even te wachten op de pannenkoek die, vaak door hun kleinkind met een stralende lach gepresenteerd werd. ,,Dit is gezellig en leuk en die pannenkoek smaakte goed", liet Theo Cooijmans weten. Hij werd door kleindochter Ilke Geerts uitgenodigd en zei natuurlijk geen nee...

FOTO ONDER: Leerlingen van de Sint-Lambertusschool zorgden vrijdag dat het de gasten in dorpshuis De Kei aan niets ontbrak. Zo werden zelfgebakken pannenkoeken geserveerd. Mmm... (Foto: Wendy van Lijssel).


Lezing Heemkunde

Jan Willem ten Brink van Heemkunde Boxtel geeft dinsdag 11 april vanaf 20.00 uur een lezing in zaal De Adelaar aan de Baroniestraat. Hij heeft onderzoek gedaan naar de historie van familie Ten Brink. Die familie vestigde zich rond 1835 in Boxtel, waar ze een groot aantal percelen op de Kampinase heide kocht. Zoon Candidus werd na zijn overlijden begraven op het kerkhof bij de Sint-Petrusbasiliek. Drie zussen schonken grote bedragen aan het klooster Sint-Anna en het kerkbestuur van Boxtel. Ook schonken ze de basiliek een altaar.