Afbeelding
Foto: Peter de Koning

TONEELVOORSTELLING 'STUK' BELEEFT MORGEN PREMIÈRE

Geheimzinnigheid troef bij Boxtheater

LONNEKE HOONDERT

Geheimzinnigheid is al jaren dé troef van toneelvereniging Boxtheater. Elke keer weten de acteurs het publiek te verrassen met theaterstukken, die steevast op een bijzondere locatie plaatsvinden. Voor het dertigjarig jubileum maken ze geen uitzondering. Tijdens een wandeltraject - ook al zo'n kenmerk van het Boxtelse gezelschap - kunnen bezoekers niet alleen genieten van Stuk, maar óók binnengluren bij dorpsgenoten.

Met een verzamelpunt als De Kleine Aarde kan het wandeltheater letterlijk alle kanten op. ,,Dit toneelstuk is door de spelers zelf ontwikkeld. We zijn begonnen met een paar ideeën en hebben dat uitgebouwd. De locaties passen er perfect bij", vertelde regisseur Geert Niland. Samen met Janneke Franke begeleidde hij de spelers.

Waar de drie aktes van Stuk worden opgevoerd en waar ze precies over gaan, wil Boxtheater traditiegetrouw onder de pet houden. Dat het publiek een avond voorgeschoteld krijgt waarin de lach de overhand heeft, is in ieder geval duidelijk. Maandag hielden de acteurs een generale repetitie voor een select gezelschap. ,,Zo'n vuurdoop is altijd spannend. Gaat het publiek reageren zoals je dat hoopt?", vroeg Franke zich af. De verwachtingen van de regisseurs werden overtroffen. ,,Ze hadden de bezoekers in de tang, prachtig", oordeelde Niland. Hij werkte net als Franke al eerder met Boxtheater. ,,Een heerlijke club want ze schuwt het avontuur niet en is ook bereid de meest uitdagende locaties op te scharrelen."

OP DE HAK

Boxtheater besloot dit keer in de huid te kruipen van het fictieve toneelgezelschap HBT '87. Ook die vereniging bestaat dertig jaar en wil graag uitpakken met een voorstelling. Al snel ontstaat er een tweedeling: de tekstvaste acteurs en de spelers die graag improviseren willen elk wat anders. Boxtheater neemt daarbij ook alle clichés én problemen op de hak waar toneelverenigingen mee worstelen. Gesteggel om wie welke rol mag spelen en geruzie over de manier waarop tekst voorgedragen moet worden. Voor collega-toneelspelers is het een feest van herkenning, voor bezoekers levert het hilarische momenten op.

MAGIE

Karin Nievelstein uit Boxtel behoort tot de vaste spelersgroep. ,,Dit wordt mijn zesde voorstelling. Ik vind de wandeltrajecten een grote uitdaging. Het publiek weet niet wat ze kan verwachten en dat is echt onderdeel van de magie van Boxtheater. Ik leer elke keer weer nieuwe dingen. Tijdens Stuk speel ik Annie. Ze is opvallend, vindt alles leuk en houdt van kleur. Zo ben ik helemaal niet en dat maakt haar een interessant type om te spelen."

Hoewel Tijn Zweegers - sinds drie jaar aangesloten bij de vereniging - het eigenlijk te druk had met zijn opleiding, begon het toch te kriebelen. ,,Ik heb alsnog een prachtige bijrol weten te bemachtigen. Daardoor hoefde ik pas later te starten met repeteren. Dat kwam goed uit. De rol die ik voor mijn rekening neem, is het toppunt van schijnbaar ingehouden onbescheidenheid." De Boxtelaar ontdekte het toneelspelen tien jaar geleden. ,,Met theater kan ik nog meer mezelf zijn dan in het dagelijks leven. Of het nu een komedie of een serieus stuk is: ik kan alles eruit gooien."

Stuk gaat morgen, vrijdag 31 maart in première. De voorstelling wordt ook nog 1, 7, 8, 13, 14, 20 en 21 april opgevoerd. Kaarten kosten 12,50 euro en zijn te koop via de gloednieuwe website www.boxtheater.nl. De voorstellingen van 13 en 21 april zijn uitverkocht.

FOTO BOVEN: Karin Nievelstein (links), Carolien van de Sande en Han Pijnenburg zijn te zien in Stuk van Boxtheater dat morgen, vrijdag 31 maart in première gaat. (Foto: Peter de Koning).


Boxtelse poëzie

op poort van

Museum Vekemans

Tijdens de Nationale Museumweek wordt bij Museum Vekemans een stukje straatpoëzie onthuld. Dichteres Martje Wijers heeft het gedicht 'Maandag, wasdag' geschreven voor het museum aan de Stationsstraat 39. In Museum Vekemans zijn het Wasch & Strijkmuseum en het poffermuseum Brabant Goedgemutst ondergebracht.

Het gedicht van Martje Wijers komt te hangen aan de toegangspoort van het museum. Het gedicht wordt zaterdag 8 april onthuld door wethouder Marusjka Lestrade. Vanwege de Nationale Museumweek is Museum Vekemans op zaterdag 8 en zondag 9 april geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Er zijn die middagen meerdere activiteiten georganiseerd. Daarnaast is het museum wekelijks geopend op de woensdag en vrijdag vanaf 13.00 uur.

Boxtel

Goede Vrijdag

Onder leiding van Nico Bulter en Sjaak Beirnaert vindt op Goede Vrijdag, 14 april, van 19.30 tot 21.30 uur een bijeenkomst plaats in de Van Coothhoeve op het terrein van De Kleine Aarde met het thema 'De kwetsbaarheid delen'. Tijdens deze avond wordt stilgestaan bij het lijden, de dood en het zoeken naar een weg om verder te gaan. Zo deelt een vader zijn persoonlijke ervaring met de voortdurende worsteling van zijn dochter. Hij wordt muzikaal bijgestaan door twee professionele, bevriende muzikanten. Na afloop gaan bezoekers met elkaar in gesprek.