The Galactic Lo-Fi Orchestra was vorig jaar een van de publiekstrekkers van Boer zoekt Band. (Foto: Peter de Koning).
The Galactic Lo-Fi Orchestra was vorig jaar een van de publiekstrekkers van Boer zoekt Band. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

POPFESTIVAL VOOR EN DOOR MUZIKANTEN IN EN OM CAFÉ DEN BOER IN BOXTEL

Boer zoekt Band beleeft tweede lustrum

MARC CLEUTJENS

Boer zoekt Band viert feest. Het kleinschalige Boxtelse popfestival dat elk voorjaar wordt gehouden, bestaat tien jaar. Zaterdag 13 en zondag 14 mei staat de tweede lustrumeditie op het programma. Met nóg meer bands, in café Den Boer aan de Corpus en natuurlijk op het buitenpodium voor de deur van de sfeervolle kroeg.

Een popfestival organiseren voor én door muzikanten in Boxtel. Dat was de droom die Guido van Eijk en Jeroen van Lier tien jaar geleden voor het eerst verwezenlijkten. Met hun bands Heaven Amigo en Brawnheads organiseerden ze in café Den Boer een muzikale avond die onder de naam 'Boer zoekt Band' de boeken inging. ,,Inmiddels staan we aan de vooravond van de tiende editie van wat een tweedaags popfestival is geworden", vertelt Van Eijk.

De formule staat nog steeds als een huis: Boer zoekt Band wil muzikanten samen brengen en van elkaars muziek laten genieten. ,,Door de jaren heen is het clubje rondom Boer zoekt Band wat groter geworden", vult Van Lier aan. ,,Ook zonder ons zou het festival kunnen blijven bestaan, al vinden we het nog te leuk om te stoppen."

De tweede lustrumeditie van Boer zoekt Band bevat tal van bijzondere optredens. ,,Zo openen we zaterdagavond met een besloten optreden voor sponsors, donateurs en vrienden van ons festival", legt Van Eijk uit. ,,Mede doordat we geen gemeentelijke subsidie meer krijgen, bieden we mensen aan om vriend van Boer zoekt Band te worden en ons zo te steunen."

SUPERGROEP

Ook op zondag hebben beide organisatoren muzikale surprises in petto. Zo wordt van 17.00 tot 19.00 uur onder het motto 'In 10 jaar gevonden' een gelegenheidsband gevormd met zangers en muzikanten die elkaar door de jaren heen op Boer zoekt Band hebben ontmoet. ,,Beschouw het als een muzikale Boer zoekt Band-carrousel", lacht Van Lier. ,,We hebben meer dan twintig muzikale vrienden uitgenodigd die samen gaan optreden in wisselende samenstellingen."

Op de setlist van deze supergroep staan covers van grootheden als The Rolling Stones en Deep Purple, Nederlandse artiesten als De Dijk en Doe Maar en alternatieve rocknummers van onder anderen The Cult, Nirvana, The Pixies en Interpol. Artiesten die meewerken zijn onder meer Gerlof Trommelen, Sjef Engelbart, Eugène Broeren, Roeland Heesbeen, William van Houtum, Joost Kurstjens, Bart Willems en Jet Mathijssen. Als afsluiter zingt de band gezamenlijk 'With a little help from my friends' van The Beatles.

BUITENPODIUM

Boer zoekt Band is dit jaar mede vanwege het tweede lustrum groter dan ooit. Zo wordt al op zaterdagavond een buitenpodium opgebouwd bij café Den Boer. Hier treden twee bands op: Mama's Liquor en Recover. Binnen wordt een ode gebracht aan de grungemuziek die Seattle heeft voortgebracht; een project van de Boxtelse rocker Patrick Hendriks met een knipoog naar Nirvana, Pearl Jam en Soundgarden.

Het programma op zondag opent ook dit jaar met de jongeren van Angela's Project: leerlingen en oud-leerlingen van de Angelaschool hebben zich verenigd in een popgroep die in wisselende samenstelling popliedjes speelt. ,,Het leuke is dat uit dit project twee popbandjes zijn ontstaan die we beide een plek geven op onze 'hooiberg'", vertelt Van Eijk. Op dat minipodium verzorgen ze muzikale intermezzo's.

Vanwege het tienjarig bestaan van Boer zoekt Band treedt Heaven Amigo - de band waarin Van Eijk en Van Lier actief zijn - op. Net als de groepen Dents & Friends, die bestaat uit louter leden van de familie Denteneer, en LIM. Na het optreden van de supergroep 'In 10 jaar gevonden' is Boer zoekt Band het podium voor twee grote acts: Mevrouw Van Heck en New Rising Sun.

Met name afsluiter New Rising Sun is een veelbelovende groep, stellen beide organisatoren van Boer zoekt Band. De groep is afkomstig uit Antwerpen en was al eens eerder te gast op het Boxtelse festival. ,,Een band met een schitterend repertoire en heel mooie eigen nummers", zegt Van Lier. ,,We hebben elkaar ooit ergens op een festival ontmoet. Nu we ons lustrumfeestje vieren, hebben we ze vastgelegd als afsluiter van Boer zoekt Band."

Boer zoekt Band wordt zaterdag 13 en zondag 14 mei gehouden en is op beide dagen gratis toegankelijk. Het programma staat op www.stichtingboerzoektband.nl. Wie vriend wil worden van het festival, betaalt 10 euro. Meer informatie staat ook op de website.