Afbeelding
Foto: Peter de Koning

TEEJATERGROEP ORION KRIJGT LACHERS EENVOUDIG OP DE HAND

'Zeezicht': dolkomisch blijspel in Orion

'Zeezicht', de nieuwste productie van Teejatergroep Orion, ging vrijdag in gemeenschapshuis Orion succesvol in première. Het stuk, gebaseerd op de zeer succesvolle komische serie Fawlty Towers, was de zoveelste uitdaging voor de acteurs. ,,We hebben gezocht naar een toneelstuk dat anders dan anders was", aldus regisseur Jacques de Laat. ,,De uitdaging was om een eigen draai aan het stuk te geven, zodat het publiek de personages niet voortdurend vergelijkt met de typetjes uit Fawlty Towers. Ik denk dat we hierin geslaagd zijn."

LINDA VAN DE WIEL

Gemeenschapshuis Orion was vrijdag met 120 bezette stoelen tot de nok toe gevuld tijdens de première van Zeezicht, door de Teejatergroep zelf omschreven als 'een tikkeltje absurde komedie'. En dat was terecht. Het publiek werd vermaakt met een kostelijk blijspel over het wel en wee in tweederangs hotel Zeezicht, haar eigenaars, personeel en markante gasten. Een van de hoofdrollen werd met verve gespeeld door Mark Verhoof, die personage Lambert Bergman treffend en overtuigend neerzette als de stoffige, sullige, mokkende en kribbige eigenaar van het hotel. Zijn nuchtere, bazige vrouw Janet (Sjenet) werd met een perfect gevoel voor timing gespeeld door de jubilerende Debby van de Loo. Het huwelijk van Lambert en Janet is verre van liefdevol, getuige de vele hilarische conversaties tussen de twee echtelieden. Lambert: ,,In het begin lachten we heel wat af." Janet: ,,Ja, maar nooit tegelijk."

GRAPPIG

Kluchtig was ook de rol van Gerrie Klijn-Janssen die met huppende tred de dommige Spaanse werkneemster Manuela, speelde. En ook de overige personages, in totaal zestien, werden vol overgave gespeeld door de enthousiaste leden van Teejatergroep Orion. Zo waren de rollen van Rina Janssen en Wilma Janssen erg grappig. In hun dubbelrollen als goedige wandelaarsters én chique dames van adel kregen zij de lachers eenvoudig op de hand. De andere, ook geestige rollen werden gespeeld door Paul van de Sande, Annelies van Haaren, Judith van Damme, Kees van de Loo, Joke van de Moosdijk, Christel Kloks, Heleen van Minderhout én de debuterende Martijn van Hal.

ONDERSCHEIDING

Na afloop van de succesvolle première was er aandacht voor het jubileum van Debby van de Loo. Als zestienjarig meisje, eerder mocht niet, debuteerde zij bij de Teejatergroep. Inmiddels schittert zij 25 jaar op de planken en kreeg daarvoor uit handen van burgemeester Mark Buijs een welverdiende onderscheiding van de


Rommelmarkt

De Mijlpaal in

Lennisheuvel

Buurtvereniging De Mijlpaal in Lennisheuvel houdt zondag 9 april haar jaarlijkse rommelmarkt. De markt wordt gehouden in de Mijlstraat.

De Mijlstraat wordt tussen de kruising met de straat Lennisheuvel en de Armehoefstraat gedeeltelijk afgesloten voor alle verkeer om alle ruimte te bieden aan de verkopers en hun publiek. Bewoners die zijn aangesloten bij De Mijlpaal verkopen tussen 10.00 en 13.00 uur tweedehands spulletjes.

Nederlandse Vereniging voor Amateurkunst. Daarnaast hield Jeroen Wijnen, de 'lievelingsregisseur' van Debby, speciaal voor haar zilveren jubileum een toespraak. Debby was blij verrast met alle welverdiende aandacht. ,,Het is leuk om op deze manier in het zonnetje te worden gezet. Ik ben ook tevreden met de première", glunderde ze.

Ook regisseur De Laat toonde zich content: ,,Er werd helder en met goede focus gespeeld. Ik vond het prima gaan", stelde hij. Teejatergroep Orion is met Zeezicht nog te zien op zaterdag 1 april. Voor de voorstelling zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar via e-mailadres ellenkeesloo@gmail.com of tel. (0411) 67 44 85.

FOTO BOVEN: Er was volop ruimte voor een lach tijdens 'Zeezicht'. Op de foto v.l.n.r.: Polly (Judith van Damme), mevrouw Stip (Rina Janssen), mevrouw Hak (Wilma Janssen), mevrouw Pereboom (Joke van de Moosdijk), Lambert Bergman (Mark Verhoof), Manuela (Gerrie Klijn-Janssen) en achterin mevrouw Rijkers (Heleen van Minderhout). (Foto: Peter de Koning).


Burgemeester

kijkt uit naar

verhuizing Esch

De burgemeester van de gemeente Haaren, Jeannette Zwijnenburg-van der Vliet, gaat in Esch wonen. Vanaf haar aantreden, in oktober 2013, huurde ze een huis in het dorp Haaren. Nu de huur van dat huis afloopt, gaat ze vanaf april een bovenwoning huren op de Kollenberg in Esch. ,,Ik vind het hartstikke leuk om in de glimlach van Brabant te gaan wonen", zegt ze. 'De Kollenbergers', de actieve buurtvereniging in de straat, staat al klaar om haar welkom te heten.

,,We gaan haar zeker welkom heten en bij de buurtvereniging betrekken", zegt Harrie van de Loo, die aan de Kollenberg woont. ,,Dat doen we bij iedereen die hier komt wonen, dus ook bij de burgemeester." Ze heeft zin in de verhuizing naar Esch. ,,We zijn nu aan het inpakken en gaan in april over. We kijken ernaar uit om kleiner te gaan wonen en geen tuin meer te hoeven onderhouden. Mijn man en ik zijn ooit begonnen in een appartement met een klein balkonnetje. We zien onszelf nu weer op zo'n zelfde balkonnetje zitten. En ook hartstikke leuk om in Esch te gaan wonen." Op straat zijn de reacties in ieder geval positief, zoals 'leuk', 'gezellig', en 'wie weet kan ze wat extra voor ons betekenen'.

De burgemeester kreeg drie jaar lang een wettelijk geregelde vergoeding voor haar dubbele woonlasten, omdat ze haar huis in Oudenbosch nog niet verkocht heeft en als burgemeester verplicht in de gemeente Haaren moet wonen. Die regeling liep in oktober 2016 af.