Ruim zeventig leden van turnvereniging Tabitta namen zondag deel aan de clubkampioenschappen in de sporthal in Boxtel-Oost. Zij kwamen uit op de onderdelen vloer, sprong, balk en brug. (Foto: Hans Verberk).
Ruim zeventig leden van turnvereniging Tabitta namen zondag deel aan de clubkampioenschappen in de sporthal in Boxtel-Oost. Zij kwamen uit op de onderdelen vloer, sprong, balk en brug. (Foto: Hans Verberk). Foto: Hans Verberk

THIJS JANSEN SCHRIJFT CLUBKAMPIOENSCHAP OP ZIJN NAAM

'Dag van het jaar' voor leden van Tabitta

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Vanochtend heb ik aan mijn vader en moeder laten zien wat ik kan", glunderde Suus (8). ,,En nu is mijn zus Roos aan de beurt. Ik probeer zoveel mogelijk filmpjes van haar te maken." Zo'n zeventig recreatieve leden van de Boxtelse turnvereniging Tabitta namen zondag deel aan hun enige wedstrijd van het jaar: de clubkampioenschappen. Thijs Jansen (8) behaalde de meeste punten op de onderdelen vloer, brug, balk en sprong en schreef de wedstrijd op zijn naam.

,,De recreant staat tijdens de clubkampioenschappen centraal", vertelde Tessa de Cort van de organisatie. ,,Voor de meeste leden is dit dan ook de dag van het jaar." Turnsters tussen de 6 en 16 jaar lieten op de verschillende onderdelen zien wat ze geleerd hadden tijdens de training, terwijl hun (groot)ouders aan de zijkant toekeken. ,,Per leeftijdscategorie reiken we gouden, zilveren en bronzen medailles uit. Daarnaast wordt de persoon met de meeste punten gekozen tot clubkampioen", aldus De Cort.

SPRONGETJE

Lisa (17) verdedigde zondag haar clubtitel. ,,Vorig jaar werd ik voor het eerst kampioen, behoorlijk onverwachts. Ineens werd ik op het podium geroepen", blikt ze terug." Ze heeft net op de balk enkele oefeningen laten zien. ,,Helaas viel ik ervanaf. Toch ga ik mijn best doen om de titel opnieuw binnen te halen." Ze is al bijna tien jaar actief als turnster. ,,Ik vind het leuk om mezelf telkens te verbeteren. De vloer is mijn favoriet, omdat het zo'n afwisselend onderdeel is. Dan doe je weer een serie en dan weer een sprongetje." De turnster traint wekelijks anderhalf uur. ,,En ik geef training aan de kinderen vanaf 6 jaar. Leuk om hen te begeleiden. Ik ben immers ook op zo'n jonge leeftijd begonnen."

SPIERBALLEN

Naast oudere leden kwamen ook de allerjongste turners in actie. Hun ouders hadden ervoor gezorgd dat zij er als professionele gymnasten uitzagen met de kleurige turnpakjes en strakke knotjes. ,,Er zit telkens een plukje voor mijn ogen, maar ik mag niet aan mijn haar zitten", lacht Anouk (7). Samen met Naita, Steffi en Saar turnde ze haar allereerste wedstrijd. ,,Het gaat heel goed", zei het viertal. ,,We hebben al op de vloer geturnd. Nu moeten we laten zien dat we een spagaat kunnen. En we moeten onze spierballen laten zien", vertelde Steffi. Al snel werd duidelijk wat het meisje daarmee bedoelde: zo lang mogelijk aan een stang blijven hangen...

Na afloop werd duidelijk dat Thijs Jansen zich clubkampioen van Tabitta mag noemen. Met name op het onderdeel sprong, waar hij een puntentotaal van 9.800 behaalde, stak hij met kop en schouders boven de rest uit. Lotte de Laat (18) eindigde nipt achter Thijs op de tweede plaats. Ieder lid ging met een herinneringsmedaille naar huis.

Naast de strijd om het clubkampioenschap gaven de kleuters (4 en 5 ) jaar en de turnsters topsport bovenbouw enkele demonstraties. De jong talentengroepen turnden een onderlinge wedstrijd, terwijl de 25 wedstrijdleden in teamverband actief waren.

FOTO RECHTS: Lisa van den Oetelaar tijdens haar balkoefening. De turnster van Tabitta werd vorig jaar clubkampioen, maar moest deze titel zondag doorgeven aan Thijs Jansen. (Foto: Hans Verberk).

Afbeelding