START KOOKPROJECT ZORGZAAM BOXTEL

Boxtel gaat lekker opscheppen bij de buren

MARC CLEUTJENS

Het samenwerkingsverband Zorgzaam Boxtel heeft deze week een nieuw project gelanceerd dat inwoners van deze gemeente meer moet verbinden. Onder regie van Ineke Matheeuwsen (ContourdeTwern) en Maria Bekkers (Cello) wordt binnenkort gestart met 'Lekker opscheppen bij de buren', een kookproject dat inwoners van buurten en wijken dichter bij elkaar kan brengen.

'Lekker opscheppen bij de buren' is volgens Bekkers niet nieuw en stond al eerder op de agenda van Zorgzaam Boxtel. ,,Nu gaan we het project écht aanzwengelen en hopen we in alle wijken enkele mensen te vinden die het leuk vinden om met de buren te gaan koken", aldus Bekkers. Het idee komt overwaaien uit andere gemeenten waar ook voorbeelden zijn van kookprojecten die mensen verbinden. ,,Er is geen mooiere plek om elkaar te ontmoeten en contacten te verstevigen rond de eettafel", stelt de Cello-manager van dagcentrum De Werf.

Naast Cello en ContourdeTwern maken alle zorginstanties, woonstichting Sint-Joseph en de gemeente Boxtel deel uit van Zorgzaam Boxtel. ,,We willen wijkgenoten, jong én oud, samen aan tafel krijgen onder het motto 'Lekker opscheppen bij de buren", licht Bekkers toe. ,,Iedereen is druk met zijn eigen leven en daardoor schieten de contacten met de buren er nogal eens bij in", vervolgt ze. ,,Als je af en toe voor elkaar kookt, is dat een nuttige en aangename manier om de banden aan te halen. Je eet lekker samen, wisselt misschien recepten uit en krijgt vooral meer oog voor elkaar."

Om het project vorm te kunnen geven in alle wijken, zoeken Bekkers en Matheeuwsen gastheren en gastvrouwen die het leuk vinden om over enkele weken de aftrap te kunnen geven. Bekkers benadrukt dat niet gezocht wordt naar chef-koks of gevorderde fijnproevers. ,,We zoeken gewone mensen die het leuk vinden om samen een potje op het vuur te zetten en in staat zijn om een gezellige avond voor de buren te organiseren."

De initiatiefnemers willen, zodra er enkele kookclubjes ontstaan, op de achtergrond gaan staan. ,,De eerste opscheppers zijn de mensen die het voortouw nemen. We hopen dat zo groepjes mensen gevormd worden, die samen aan de slag gaan en eetafspraken maken. Daar hebben ze Zorgzaam Boxtel niet voor nodig." Wel zijn de initiatiefnemers bereid om mee te denken over een wijkaanpak. Ook wordt overwogen om de zogeheten buurtverbinders in de arm te nemen. Die beschikken vaak over een groot netwerk en kunnen wellicht wijkbewoners aanwijzen die voor 'Lekker opscheppen bij de buren' te porren zijn.

AANMELDEN

Wie belangstelling heeft om mee te doen aan 'Lekker opscheppen bij de buren' kan zich via e-mail aanmelden bij Ineke Matheeuwsen (inekematheeuwsen@contourdetwern.nl) of Maria Bekkers (mbekkers@cello-zorg.nl).


Bijeenkomst

Wmo Adviesraad

over armoede

De Wmo Adviesraad organiseert woensdag 5 april vanaf 19.30 uur de jaarlijkse voorjaarsbijeenkomst in gemeenschapshuis De Walnoot rond het thema 'armoede'. Jong en oud, man en vrouw, autochtoon en allochtoon, wijkraden en professionele organisaties: iedereen in de gemeente die zich betrokken voelt bij dit onderwerp, is uitgenodigd om hierover mee te praten.

Tijdens deze bijeenkomst is er aandacht voor het jaarplan 2017 en de verslaglegging 2016 van de Wmo Adviesraad, maar bovenal wil het adviesorgaan met bezoekers en organisaties de discussie aangaan over het onderwerp armoede. Wat is armoede? Hoe herken je dat? Komt armoede voor in Boxtel? Welke cijfers zijn hierover bekend? Zijn er in Boxtel kinderen die in armoede leven? Wat missen we nog en hoe kunnen we het armoedebeleid in Boxtel te verbeteren?

Tijdens deze avond is wethouder Eric van den Broek aanwezig om het armoedebeleid van de gemeente te verduidelijken. Daarnaast zijn organisaties die in Boxtel op dit terrein actief zijn zoals Voedselbank Boxtel, Vincentiusvereniging Boxtel en Stichting Boei-end uitgenodigd.