Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

BUURTVERENIGING 'T BULTJE VERBAASD OVER AFWIJZING PICKNICKTAFEL EN BLIKVANGER IN SPEELTUIN

Volop vrijwilligers in touw tijdens opschoonacties

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Kun je me misschien even helpen? Deze vuilniszak is zó zwaar, ik krijg hem niet meer van de grond..." Fanatiek ruimden de achtjarige Lucas en zijn vriendje Dave zaterdag met afvalknijpers zwerfvuil op in de speeltuin aan de Corpus en omliggende straten. ,,Waarom we dit doen? De kinderen die het meeste afval inzamelen krijgen een prijsje. We willen graag winnen!"

Door het hele land werden zaterdag opschoonacties gehouden waarbij buurtbewoners zwerfvuil opruimden en er samen voor zorgden dat straten en wijken er weer tip top in orde uitzagen. Ook in Boxtel en Liempde werden de handen volop uit de mouwen gestoken tijdens de Landelijke Opschoondag.

Jos Beerens uit Liempde was samen met Jo Schellekens aan de slag langs de Broekdijk: de weg tussen Liempde en Sint-Oedenrode. ,,Een jaar of zes geleden heb ik het bestuur van buurtvereniging Roderweg gevraagd de opschoondag te stimuleren onder de leden. Inmiddels is het een vaste activiteit op de agenda", legde Beerens uit. Tien mensen meldden zich aan; zij zorgden ervoor dat de Hamsestraat, Vleutstraat en Broekdijk weer brandschoon werden. ,,Afval hoort niet thuis in de natuur", aldus Jan van der Heijden, die zich voor de derde keer had aangemeld. Samen met Frans Roosen en Rutger Gerritsen ruimde hij zwerfvuil op in de Hamsestraat. ,,Ik erger mezelf aan al dat afval, daarom help ik mee om er iets aan te doen. Maar ik moet zeggen: het lijkt minder dan voorgaande jaren." Het drietal had geen gekke dingen gevonden in de bermen. ,,In de voorgaande jaren hebben we wel eens accu's aangetroffen, en een televisie", vertelde Van der Heijden. ,,En een kluis", voegde Gerritsen toe. ,,Die was helaas leeg..."

FEESTELIJKE DAG

De Boxtelse buurtvereniging 't Bultje greep de Landelijke Opschoondag aan om een feestelijke dag te organiseren voor de wijkbewoners. De speeltuin aan de Corpus en omliggende straten werden verlost van zwerfvuil, daarnaast had de evenementencommissie gezorgd voor vele extra's, zoals eten en drinken en spelletjes voor de kinderen. Om de jeugd te motiveren zwerfvuil op te ruimen, werd er een wedstrijd aan gekoppeld. ,,Dat motiveert", lachten bestuursleden Monique Breuer en Lori van der Heijden van de evenementencommissie. Daarnaast kon de jeugd zich vermaken met stoepkrijt of een potje basketbal. ,,Een leuke dag waarbij buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten en waarbij de straten weer schoon de zomer in gaan."

't Bultje had graag nóg een extra element toegevoegd aan de feestdag. ,,We zijn een actieve vereniging en doen veel in de wijk. Zo is naast de evenementencommissie ook een club mensen die zich bezighoudt met het thema overlast. Het was de bedoeling dat er vandaag een nieuwe picknicktafel en blikvanger in de speeltuin aan de Corpus zouden komen", aldus penningmeester Pedro van Eijndhoven. ,,Alles was al in kannen en kruiken. Tot de gemeente onlangs aangaf een pas op de plaats te willen maken. Zij zag de picknicktafel en blikvanger als potentieel overlastgevende objecten. Dat viel ons rauw op het dak. We zijn al lang en professioneel bezig om zaken in de wijk beheersbaar te houden", legde Van Eijndhoven uit.

Ook 't Bultje zag dat een picknicktafel in de speeltuin een risico met zich meebracht. ,,Maar wél een beheersbaar risico", aldus Frenk Breuer, lid van de commissie overlast. ,,We hebben volop contact met de mensen die gebruik maken van de speeltuin en treden op als er onrust is. En we hebben al aangegeven: als de tafel voor te veel overlast gaat zorgen, dan halen we hem weg."

Begin april staat een gesprek gepland met onder meer burgemeester Mark Buijs, wethouder Eric van den Broek en wijkmakelaar Werner van der Velden. ,,De gemeente heeft na zorgvuldige afweging inderdaad en helaas in een laat stadium aangegeven dat er toch een pas op de plaats gemaakt moet worden gemaakt met het plaatsen van de picknicktafel" gaf Van der Velden aan. ,,Het mag duidelijk zijn dat het zeker niet onze bedoeling is om last minute initiatieven af te blazen." Hij geeft aan dat de blikvanger gewoon geplaatst gaat worden. ,,Over de picknicktafel is er direct een afspraak gemaakt voor een toelichting. Hier moet natuurlijk goed over gesproken worden om mensen niet te ontmoedigen. Natuurlijk begrijpen wij de teleurstelling."

FOTO'S BOVEN: Zowel in Liempde (links) als Boxtel staken vrijwilligers zaterdag de handen uit de mouwen tijdens de Landelijke Opschoondag. (Foto's: Albert Stolwijk).

Afbeelding