Wim Kuipers (rechts) poseert met een van zijn wandelaars op een hooggelegen brug die deel uitmaakt van El Camenito del Rey. Brabants Centrum nam met Marc Cleutjens en Peter de Koning deel aan deze avontuurlijke tocht. (Foto: Peter de Koning).
Wim Kuipers (rechts) poseert met een van zijn wandelaars op een hooggelegen brug die deel uitmaakt van El Camenito del Rey. Brabants Centrum nam met Marc Cleutjens en Peter de Koning deel aan deze avontuurlijke tocht. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

WIM KUIPERS UIT BOXTEL ORGANISEERT WANDELREIZEN

'Dit móeten veel mensen mooi vinden'

MARC CLEUTJENS

Een paar jaar geleden besloot Wim Kuipers (50) het roer helemaal om te gooien. De Boxtelaar verruilde een baan met zekerheid voor het avontuur. Hij besloot van zijn passie zijn beroep te maken en organiseert met de regelmaat van de klok wandelreizen naar Spanje, Ierland, Italië, New York en binnenkort ook de Azoren. ,,Wandelen verbindt mensen."

Kuipers is geen onbekende in Boxtel. Als muzikant stond hij aan de wieg van rockband Kicking Bill, waarmee hij regelmatig langs barretjes en saloons in de Verenigde Staten toerde. Hij was verbonden aan de muziekgroep DesdeKunst en schreef liedjes voor totaaltheater De Goei, De Kwaai & De Lillike, beide van stichting BoeL. Als 'Wij zijn Wim Kuipers' was hij met muziekvrienden als straatmuzikant actief en vorig jaar trok hij volle zalen met het liedjesprogramma Droomtranen.

Het besluit om te gaan wandelen - en daar zijn professie van te maken - nam hij een paar jaar geleden. ,,Ik wil graag doen wat ik leuk vind", vertelt Kuipers aan de bar van café De Kerk, een gezellige kroeg aan de Oude Kerkstraat waar hij graag komt. ,,Ik zag mijn vijftigste verjaardag naderen en besloot een keuze te maken, Ik heb het dus gewoon gedaan. En ik heb er geen seconde spijt van."

Dat Kuipers zijn verhaal vertelt in café De Kerk van uitbaters Kim en Evi is geen toeval. ,,Je zou kunnen zeggen dat mijn wandelreisbureautje hier is ontstaan", grinnikt Kuipers. ,,Ik heb Kim en Evi gevraagd of ik een poster mocht ophangen van mijn eerste wandelreis. Die reis, naar de Wicklow Mountains in Ierland, zat in een oogwenk vol."

Het idee om meer te gaan genieten van wandelen en anderen te besmetten met die passie, ontstond decennia geleden. De piepjonge Kuipers was met zijn ouders op vakantie aan de Catalaanse kust, net boven Barcelona. ,,Ik denk dat ik zeven jaar oud was", herinnert de Boxtelaar zich. ,,Terwijl mijn moeder op het strand lag in Palamos, ging ik met mijn vader een stukje wandelen. We ontdekten een paadje dat naar Playa d'Aro moest voeren. Er was toen geen tijd voor een lange wandeling. Maar ik weet nog als de dag van gisteren dat ik toen besloot om dat pad ooit helemaal af te lopen."

Kuipers deed het vele jaren later, in 2009. ,,Ik was in de buurt op vakantie met mijn kinderen en ben op zoek gegaan. En het pad was er nog steeds. Sterker nog: het bleek een naam te hebben: Camino de Ronda. Het voert van de Frans-Spaanse grens in de Pyreneeën tot Lloret de Mar en Blanes en laat een rijke afwisseling zien van bergen en dalen, prachtige uitzichten op zee, kleine baaien en verborgen strandjes. ,,Een ongerept landschap in een gebied dat velen alleen maar kennen van het massatoerisme", zegt de Boxtelaar.

In 2014 besloot Kuipers het geitenpaadje dat zoveel indruk maakte in zijn jeugd deel uit te laten maken van een wandeling. Hij ging met vriendin Esther op pad en zette een meerdaagse rugzaktocht uit met enkele overnachtingen, die inmiddels al meerdere keren is gelopen. ,,Het is een wandeling zonder rugzakservice", vertelt Kuipers. ,,Iedereen neemt dus onderweg alle bagage mee in een rugzak."

Vorige week reisde Kuipers voor de tweede maal dit voorjaar richting Andalusië. In het achterland van Malaga biedt hij een vierdaags wandelarrangement aan dat onder meer voert over de Camenito del Rey, een van de meest spectaculaire tochten door een smalle kloof met steile bergwanden. ,,Net als mijn andere reizen is afwisseling de kracht van de tocht naar de Camenito del Rey."

Die variatie is er ook in de driedaagse reis naar Ierland, waar twee dagen rondtrekken door de Wicklow Mountains wordt afgesloten met een dagje Dublin. ,,Later dit jaar reis ik voor het eerst met een gezelschap naar New York, waar ik met een andere gids de vijf grootste wijken in de stad verken."

Kuipers heeft meer in petto. Met enkele wandelvrienden bereidt hij dit jaar ook een wandelreis voor in Toscane. En volgend jaar volgt een trip naar de Azoren. ,,Als je wandelt beleef je het landschap of een stad totaal anders", zegt Kuipers. ,,Je bevindt je in een hele andere wereld en kunt de schoonheid van het land en de mensen pas écht proeven."

Meer weten?

Kijk op www.wimkuipers.nl.