Jozef van Iersel en Floor Hoogenboom (rechts) van de KBO organiseren een informatieavond over woonscans. (Foto: Wendy van Lijssel).
Jozef van Iersel en Floor Hoogenboom (rechts) van de KBO organiseren een informatieavond over woonscans. (Foto: Wendy van Lijssel). Foto: Wendy van Lijssel

INFORMATIEAVOND OP WOENSDAG 12 APRIL

Huizen van Gemondse ouderen krijgen woonscan

WENDY VAN LIJSSEL

De afdelingen Sint-Michielsgestel en Gemonde van de KBO hebben de krachten gebundeld. Zij organiseren woensdag 12 april om 19.30 uur in De Huif in Sint-Michielsgestel een informatieavond voor leden én niet leden over een gratis woonscan om aandachtspunten in hun woning in kaart te brengen zodat senioren zo lang mogelijk verantwoord zelfstandig kunnen blijven wonen. Aanmelden kan diezelfde avond nog.

Decennia geleden was het bijna vanzelfsprekend dat je als oudere in een bejaardentehuis ging wonen waar de bewoner, de maaltijden én het huisje verzorgd werden. Ook als je eigenlijk nog gezond van lijf en leden was. Dat is allang passé. Mensen worden geacht zo lang mogelijk zelfstandig te wonen. Om dat zo comfortabel en veilig mogelijk te kunnen doen, zijn er woonscans ontwikkeld. Daarbij wordt aan de hand van een vragenlijst de woning van binnen en buiten goed bekeken om in kaart te brengen waar nu of in de toekomst eventuele knelpunten zijn en hoe deze te verhelpen. Daarbij moet gedacht worden aan steunpunten in de badkamer, het weghalen van drempels, het installeren van domotica en verbrede deuren zodat er een rollator doorheen kan.

Beide KBO-afdelingen hebben drie teams samengesteld en geïnstrueerd die de scans gaan uitvoeren. ,,De woonscan is bedoeld voor alle senioren in de kernen van Sint-Michielsgestel en in Gemonde. Het betreft een uitgebreide vragenlijst die samen met de bewoner doorgenomen wordt terwijl het huis zowel beneden als boven bekeken wordt. Een team bestaat uit iemand met een bouwkundige achtergrond en de ander treedt op als rapporteur. Er wordt gewerkt met een speciaal computerprogramma waar uiteindelijk een woonadvies uit rolt", vertellen Jozef van Iersel namens de KBO afdeling Gemonde en Floor Hoogenboom van de afdeling Sint-Michielsgestel.

WOONSCAN

De woonscan is bedoeld voor mensen die nu al slechter ter been zijn, maar ook voor senioren die zich tijdig willen laten informeren. Het advies is overigens vrijblijvend. Bewoners bepalen zelf of ze aanpassingen aan hun woning uit laten voeren. Ook de kosten zijn voor hen, hoewel er soms wel aanspraak gemaakt kan worden op de Wet maatschappelijke ondersteuning. Gemondenaren die meer informatie willen of zich willen aanmelden voor een woonscan, kunnen contact opnemen via jozefvaniersel@kpnplanet.nl of 06-29 22 22 86.