Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Freddie van der Schoot voltooit de Cape Epic

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Tijdens de proloog van de achtdaagse mountainbikekoers Cape Epic door Zuid-Afrika, waar hij en zijn maatje John van de Wouw de tiende tijd neerzetten, voelde Freddie van der Schoot uit Gemonde zich prima. De sportman kreeg kort daarna echter last van een heftig buikvirus. ,,Ik dacht alleen maar: 'het zal toch niet zo zijn dat ik voor het einde moet afstappen...'" Van der Schoot moest diep gaan, maar reed de monstertocht uit en eindigde uiteindelijk samen met Van de Wouw op de 21e plek in zijn categorie.

,,Het was helemaal geweldig", vertelde de mountainbiker uit Gemonde gistermiddag. Sinds dinsdag staat hij weer op Hollandse bodem. ,,Maar ik heb heel diep moeten gaan. Ik sliep slecht, omdat ik 's nachts constant naar het toilet moest. Daarnaast kon ik mijn ontbijt niet binnenhouden, waardoor ik zonder energie aan de start verscheen. Met een lege brandstoftank kun je ook niet rijden... Dokters hielden me goed in de gaten. Ik moest me iedere ochtend en zelfs onderweg melden. We hebben enkele dagen op een lager tempo gereden en van dag tot dag gekeken. Opgeven kun je ieder moment, maar ik probeerde toch door te gaan. Ook voor mijn maatje John."

De steun van het Zuid-Afrikaanse publiek langs de wegen én van andere deelnemers deden Van der Schoot goed. ,,En het is een prachtig land. Je merkt wel dat de verschillen tussen arm en rijk enorm groot zijn." De laatste twee etappes leek hij zelfs wat meer hersteld en eindigden hij en Van de Wouw twee keer in de top tien. ,,Als ik fit was gebleven, waren we zeker bij de eerste tien van het algemeen klassement geëindigd', stelt de Gemondenaar. Hij was onder de indruk van de organisatie van de Cape Epic. ,,Het was allemaal professioneel geregeld. Bovendien is het niet zomaar een koers. Na de proloog vielen al negentig teams uit. Dat zegt wel wat."

Of hij nog een keer zou willen meedoen? ,,Zeker weten, maar dan hoop ik wél fit te blijven..."

FOTO BOVEN: Freddie van der Schoot uit Gemonde voltooide zaterdag samen met John van de Wouw de zware achtdaagse mountainbikekoers Cape Epic in Zuid-Afrika. (Foto: Peter de Koning).