HEILIG HART PAROCHIE

* Pastoraal team. Pastoor J. Grubben en kapelaan G. de Jong, Duinendaal 2, 5281 AP Boxtel. Tel. (0411) 67 22 15. Diaken T. Dankers, Dr. Desainlaan 8, 5062 EK Oisterwijk. Tel. (013) 52 83 708. Diaken Pierpaolo Flesia, Oude Rijksweg 10, Liempde. Tel. 06-47 24 36 47.

* Zondagsliturgie. Dit weekend vieren we de vijfde zondag van de veertigdagentijd met als motto: Leef in geloof aan Christus. Het derde aspect dat in de voorbereiding op het doopsel in de nacht van Pasen ons wordt voorgehouden, is het mysterie van de overwinning op de dood. Water-Licht-Leven: we vieren het in het Pasen van Jezus Christus. Op deze zondag: het leven in het opnieuw tot leven brengen van Lazarus die in de dood gevangen zat. We vieren het ieder jaar opnieuw om te gedenken dat we in dit mysterie bevrijd worden van alles wat ons gevangen houdt. De samenleving waarin wij leven, maakt ons – min of meer – slaaf van alles wat ons wordt opgedrongen. Het doopsel bevrijdt. Het doopsel is van de ene kant een eenmalig gebeuren, van de andere kant zullen we steeds opnieuw dit doopsel mogen gedenken. Om bevrijd te blijven. Met het oog op Pasen vieren we het Leven.

* Bereikbaarheid. Het parochiesecretariaat is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 12.00 via (0411) 67 22 15 en via e-mail info@heilighartparochie.nl. Buiten de openingstijden hoort men via het antwoordapparaat een nummer voor dringende zaken.

* Liturgische kalender. Er zijn deze week geen gedachtenissen.

* Uit de agenda. Maandag 09.30 inpakken cadeautjes ziekenwerkgroep; 19.30: vergadering Heilig Bloedstichting; 20.00: vergadering commissie vastgoed. Dinsdag 13.30: vergadering filmproject basiliek. Woensdag 19.30: vergadering kosters; 19.30: contactberaad. Donderdag 6 april 20.00: vergadering bestuur. Vrijdag 7 april 13.30: zevende bijeenkomst communicanten De Vorsenpoel, koetshuis Duinendaal; 20.00: bedankavond in verband met 'Jesus Christ in Concert'. Tenzij anders aangegeven zijn alle activiteiten in pastoraal centrum Duinendaal.

Sint-Petrusbasiliek
Boxtel

* Doop. Zondag wordt Lukas Radic gedoopt. Wij bidden dat hij uit mag groeien tot een goed en gelukkig christen.

* Aandacht voor zieken. Een zieke huisgenoot? Aandacht van de parochie gewenst? Laat het even weten aan onze werkgroep Aandacht voor Zieken: Louise Vousten, Van der Voortweg 23, tel. 67 32 40; Bep v.d. Aker, Maria van Dieststraat 37, tel. 67 61 69; Lies v. Horen, Deken Spieringsstraat 22, tel. 67 85 14 of via het parochiesecretariaat, tel. 67 22 15.

* Mistijden. Achter in de kerk ligt een folder klaar met daarop de tijden van de vieringen van Palmzondag, de Goede Week en Pasen.

* Eucharistievieringen. Zaterdag 19.00 eucharistieviering met Verrijzeniskoor, zondag 09.00 stille mis, 10.30 hoogmis met Sint-Petruskoor. Voorganger en predikant is pastoor J. Grubben.

* Hoogmis. Tijdens de hoogmis zingt het Sint-Petruskoor de vaste gezangen uit de Missa Brevis van A. Maessen.

* Orgelprogramma. Pärt: Pari Intervallo; Demessieux: Attende Domine; Saint Martin: Choral; Vierne: Cortège.

* Misintenties. ZATERDAG 19.00 Goverdina v.d. Pasch-Schellekens (verj); overl. ouders Van de Sande-Brok.

ZONDAG 09.00 pastoor Herman de Beer (jgt). 10.30 Ciska Peijnenburg (mgd); witte zuster Josina v.d. Wiel (mgd); Hetty v.d. Eerden (mgd); Toon Troeijen (mgd); Huub v.d. Broek (mgd); Annie van Rooij-Muurlink; Mieke v.d. Brand-Raaijmakers (trouwdag).

MAANDAG 09.00 voor alle parochianen. 10.30 woonzorgcentrum Elisabethsdael/Vinckenrode.

DINSDAG 09.00 voor alle parochianen.

WOENSDAG 09.00 alle parochianen.

DONDERDAG 09.00 voor alle parochianen. 14.00 eucharistieviering ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van KBO Boxtel.

VRIJDAG 09.00 voor alle parochianen.

* Intenties Simeonshof. MAANDAG 10.15 eucharistieviering; voor Felisia Garcia (jgt); Annie v.d. Aker-de Kock.

Sint-Jans Onthoofdingkerk
Liempde

ZONDAG 09.30 hoogmis; voorganger en preek pater Hans de Visser met samenzang onder leiding van Antoinette v. Roosmalen. Intenties voor Toos Egelmeers (jgt); Theo v.d. Loo (jgt); Toon v.d. Velden (jgt); Miet v. Ruremonde- v.d. Velden (mgd); Cisca v. Vlokhoven- v.d. Sande (mgd); Corry v.d. Boer- v.d. Ven; Joop v. Eijndhoven (jgt); overl. ouders Sassen-Stassen.

MAANDAG 09.00 stille mis (bijsacristie); voorganger kapelaan Geoffrey de Jong. Intentie voor alle parochianen.

DONDERDAG 09.00 stille mis (bijsacristie); voorganger kapelaan Geoffrey de Jong. Intentie voor alle parochianen.

MEDEDELINGEN

* Voorjaar. De komst van het voorjaar betekent ook weer allerlei activiteiten op de begraafplaats om de graven te verzorgen. Graag geen lege vazen, schalen, potten en/of poetsspullen achter of nabij de graven achterlaten. Dat geeft een rommelige indruk en hindert de kerkhofploeg bij het schoonhouden van de begraafplaats. Daarom worden achtergelaten materialen verwijderd.

* Overlijden. Maandag overleed Willy van Kaathoven (89). De kerkelijke uitvaart is maandag om 11.00 in de kerk. Dat hij moge rusten in de Vrede van de Heer.

* Schoonmaak kerk. Woensdag 5 april is de jaarlijkse voorjaarsschoonmaak zodat de kerk met Pasen weer spic en span is.

* Aandacht voor zieken. Men kan een beroep doen op De Zonnebloem afdeling Liempde die ook mede namens de parochie op huisbezoek gaat. Een afspraak kan men maken via telefoonnummer (0411) 63 16 95.

* Welkom in de pastorie. Parochianen zijn zaterdag van 10.30 tot 11.30 welkom in de Liempdse pastorie voor een kopje koffie of thee, een praatje met de kapelaan en/of het opgeven van een misintentie. De kosten voor een intentie zijn 12 euro.

Sint-Theresiakerk
Lennisheuvel

ZONDAG 10.30 woord- en communieviering met zang van Lencante. Na de viering is er koffie en thee in De Uitwijk. Intenties voor Gerard v.d. Heijden; Marianne Freijse; Toos Merkx; Joop Hendriks-Vettehen; overl. ouders Harry en Miet v. Kempen (verj. vader); Cees Nooren en dochters Christianneke en Christianne en kleinzoon Stef.

MEDEDELINGEN

* Vastenzakjes. De vastenzakjes die parochianen samen met Rond Kerk en Orion hebben ontvangen, worden dit jaar niet thuis opgehaald. Wie het vastenproject wil steunen, kan ze bij De Uitwijk in de brievenbus doen of in de bus achter in de kerk in de Mariakapel. Informatie over het vastenactieproject vindt men achter in de kerk en op deze kerkpagina.

* Agenda. Zaterdag 8 april 18.30 Palmpasen. Eucharistieviering met zang van het Sint-Theresiakoor. In deze viering wordt de palm gewijd.

* Misintenties. Intenties kunnen tot maandag 11.30 opgegeven worden bij pastor Van den Tillaart of Helma Rombouts. Misintenties die later binnenkomen, worden niet in de krant vermeld. Misintenties kosten 12 euro en die kan men in een gesloten envelop met de naam en de datum voor de intentie achter in de kerk of in De Uitwijk in de bus doen.

* Bereikbaarheid. Pastor: Harry van den Tillaart, tel. 63 34 90 of 06-45 68 25 31. Voorzitter contactgroep Sint-Theresiakerk Lennisheuvel: Jan v. Kasteren, tel. 67 30 12. Aandacht voor zieken: Riek Kurstjens, tel. 67 31 51; Helma Rombouts, tel. 67 25 94. Misintenties bij pastor Van den Tillaart, tel. 63 34 90 of Helma Rombouts, tel. 67 25 94. Het afspreken van doop, huwelijk, jubileum en uitvaart kan rechtstreeks met de pastor. De Uitwijk is op maandag geopend van 10.30 tot 11.30.

Sint-Willibrorduskerk
Esch

ZATERDAG 19.00 eucharistieviering met samenzang. Voorganger is kapelaan Geoffrey de Jong. Na afloop van de viering zijn parochianen welkom voor koffie, thee of limonade in De Opgang. Intenties voor overleden ouders Van der Zanden- v.d. Sande; Toon Ruijs (mgd); voor de parochie.

MAANDAG 10.15 eucharistieviering in het Buitenhuis met Jozefkoor; voorganger emeritus pastoor Norbert Smulders.

MEDEDELINGEN

* Overleden. Deze week is afscheid genomen van Truus Verhoeven-Schoones (83). Moge zij nu delen in Jezus' verrijzenis uit de dood.

* Vastenactie. In Het Esseblad dat deze week verschijnt vindt men het vastenzakje voor de bijdrage voor het project van El Salvador. Men kan het zakje in de bus doen die achter in de kerk staat of in de doos bij supermarkt Spar.

* Aandacht voor zieken. Een zieke huisgenoot? Aandacht van de Essche geloofsgemeenschap gewenst? Laat het even weten aan Nelly Schevers, (0411) 60 16 22.

SINT LAMBERTUSKERK
GEMONDE

ZATERDAG 18.30 eucharistieviering met gemengd koor. Intenties voor Dien v. Pinxten-den Otter; Marie v.d. Langenberg-Santegoeds (Hakendover); Martien Voets; Cornelis v.d. Leest; Hendrica v.d. Leest- v.d. Oetelaar; overl. ouders Van Hemmen-Kilsdonk.

DINSDAG 19.00 vespers.

MEDEDELINGEN

* Bedevaart naar Hakendover. Op Eerste en Tweede Paasdag kan men op bedevaart naar Hakendover. Informatie bij Bart Schellekens, Akkerstraat 31, Gemonde, tel. (073) 689 47 82.

PROTESTANTSE GEMEENTE
BOXTEL

ZONDAG 10.00 kerkdienst die geleid wordt door mevr. ds. B. van Litsenburg uit Eindhoven. Voor de kinderen is er korte Paks. De kinderen komen eerst in de kerk en gaan daarna naar hun eigen dienst. Zij werken aan het 40-dagentijdproject 'Geloof in het leven'. Na de dienst is er gelegenheid elkaar te ontmoeten in De Schakel onder het genot van koffie of thee, voor de kinderen is er limonade. Organist is Hans van der Haagen.

MEDEDELINGEN

* Bereikbaarheid. Ds. C.A. Terlouw is bereikbaar via telefoonnummer (0411) 67 15 13 of 06-10 69 05 69.

Sint-Petrusbasiliek

krijgt nieuwe

bliksembeveiliging

Volgende week starten de werkzaamheden voor een nieuwe bliksembeveiliging op de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel. Deze is aan renovatie toe en wordt op meerdere plekken aangevuld en uitgebreid.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door de firma De Bruijn uit Vught, die woensdag 5 april van start gaat. De Oude Kerkstraat is vanaf die dag drie werkdagen afgesloten voor doorgaand verkeer, zo meldt de Heilig Hartparochie op haar website.

De bliksembeveiliging van de basiliek en zijn toren voldeden volgens de parochie niet meer helemaal aan de nieuwste voorschriften. ,,Het is een eenvoudige beveiliging met relatief weinig afgaande leidingen en geen inwendige beveiliging. Weliswaar wordt deze nog steeds onder enig voorbehoud goedgekeurd, maar renovatie en aanvulling/uitbreiding is zeer wenselijk en eigenlijk noodzakelijk volgens de huidige normen", zo meldt de parochie.

ENIGE OVERLAST

In de afgelopen jaren werden niet alleen de uurwerken maar ook het carillon door blikseminslag getroffen. Omdat de beveiliging feitelijk nog in orde was, werden de kosten van reparatie door de verzekering vergoed.

De werkzaamheden zullen volgende week soms storend zijn voor kerkgangers en plaatselijk verkeer, zo verwacht de parochie.


Vastenactie steunt

project El Salvador

De werkgroep Missie, Ontwikkeling en Vrede van de Heilig Hartparochie heeft dit jaar als project San Salvador, de hoofdstad van El Salvador. Vandaag deel 5.

De mara's, de beruchte bendes, werden opgericht in de jaren tachtig van de vorige eeuw door Midden-Amerikaanse migranten in de Verenigde Staten. Veel bendeleden verbleven illegaal in de VS. Doordat ze werden uitgezet werden de bendes ook naar hun eigen land verplaatst. Geruime tijd leidden deze bendes een onopvallend bestaan totdat orkaan Mitch in 1998 grote verwoestingen in Midden-Amerika aanrichtte. Daardoor namen de armoede en werkloosheid toe en de mara's werden groter. De activiteiten bestonden uit handel in drugs, diefstal, mensensmokkel, moord, geweld. De bendes worden beschouwd als terroristische organisaties die grote invloed hebben op het leven van de bevolking. Het gevolg is dat El Salvador het meest gewelddadige land en San Salvador de meest gewelddadige stad ter wereld is.

Maar er gebeuren ook goede dingen. Hierover is meer te lezen in Brabants Centrum van donderdag 6 april.

Kort Nieuws

Oorlogsleed Syrië

De missieorde van de Blauwe Zusters, waarbij ook Susan Bolwerk uit Gemonde is toegetreden, helpt bewoners in de door burgeroorlog getroffen Syrische stad Aleppo. Zuster Guadalupe vertelt vrijdag 31 maart vanaf 20.00 uur over haar ervaringen in het Sint-Janscentrum aan de Papenhulst 4 in 's-Hertogenbosch. De Blauwe Zusters helpen in tehuizen voor inwoners, leggen zich toe op onderwijs en ondersteunen dokters in ziekenhuizen. In Aleppo komen ze dagelijks in aanraking met de verschrikkingen van de oorlog. De lezing is gratis toegankelijk. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven bij Truus Verheijen, telefoonnummer 06-21 23 86 25 of e-mail: verheijen.truus@gmail.com.