Stilstaan bij de kosten van boodschappen tijdens Fix Up Your Life.
Stilstaan bij de kosten van boodschappen tijdens Fix Up Your Life. Foto:

CURSUS VOOR JEUGD IN SCHULDSITUATIES

Werken aan de toekomst met Fix Up Your Life

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Van 2.000 euro aan inkomen per maand ben ik naar 50 euro in de week gegaan. Dat was een hele omschakeling. Als ik er zelf niet met de pet naar had gegooid, was het allemaal anders gegaan. Hopelijk kan ik over enkele jaren een nieuwe start maken." Willem (28) neemt deel aan Fix Up Your Life, het project van welzijnsinstelling ContourdeTwern dat jongeren van 18 tot en met 27 jaar helpt de regie over hun leven weer te herpakken. Gisteravond vond in jongerencentrum B-Town de derde bijeenkomst plaats.

,,We gaan boodschappen doen!" Coördinator Ingrid Bertens van Buro Sociaal Raadsleden Boxtel deelde gisteravond enveloppen uit aan de deelnemers van Fix Up Your Life. Hierin zaten briefjes met voedingsmiddelen waarmee de jongeren een boodschappenlijst voor een week moesten samenstellen. Er was één voorwaarde: het totaalbedrag mocht niet hoger zijn dan veertig euro.

OMGAAN MET GELD

Waar de ene deelnemer boven de vijftig euro uit kwam, had Willem totaal geen moeite met de opdracht: hij stelde een lijst van 35 euro samen. ,,Sinds ik een bewindvoerder heb, krijg ik vijftig euro per week. Daarmee moet ik het doen", legt hij uit. Zes jaar geleden ging het Willem voor de wind. Hij had een goede baan, kocht een huis en reed een mooie auto. ,,Helaas heb ik het verpest. Op mijn werk gooide ik er met de pet naar en dat resulteerde in een ontslag." Een restschuld volgde. Door aan Fix Up Your Life deel te nemen, hoopt Willem dat hij sneller in aanmerking komt voor schuldhulpverlening. ,,Ik heb heel veel geleerd over omgaan met geld. Nu is het echt zaak uit de schulden te blijven."

Om het leven van jongeren met schulden op de rit te krijgen, wordt sinds twee jaar ieder voor- en najaar Fix Up Your Life in Boxtel georganiseerd. Het project is ontwikkeld in Tilburg en door jongerenwerker Meike Schreurs geïntroduceerd in Boxtel. ,,Jongeren in ons eigen netwerk van wie we denken dat ze in aanmerking komen voor het project, proberen we te bewegen om deel te nemen. Ook hebben we veel contact met partnerorganisaties als de gemeente Boxtel en maatschappelijk werk", legt Schreurs uit. ,,Belangrijk is dat jongeren bereid zijn aan hun situatie te werken. We helpen ze hierbij, maar ze moeten zelf hun verantwoordelijkheid nemen." De voorjaarseditie telt vijf deelnemers. ,,Dat lijkt weinig, maar zij hebben samen een schuld van meer dan een ton."

GOEDE RICHTING

De eerste bijeenkomst van Fix Up Your Life start met het doornemen van de post. Het jongerenwerk krijgt hierbij hulp van vrijwilligers van Buro Sociaal Raadslieden Boxtel die deskundig zijn op het gebied van onder meer toeslagen, belastingen en verzekeringen. Ook in de derde bijeenkomst, waarbij geld uitgeven, budgetteren en (digitale) administratie aan bod komen, is Sociaal Raadslieden actief. ,,Jongeren komen vaak in ingewikkelde situaties terecht", legt coördinator Ingrid Besters uit. ,,Wij helpen ze met het financiële plaatje."

De toekomst, keuzes maken, inzicht in uitgaven, schulddienstverlening: al deze thema's komen voorbij tijdens Fix Up Your Life. ,,En na de vier bijeenkomsten laten we de jongeren niet meteen los", aldus Schreurs. ,,Zo kunnen we zorgen voor een goede overdracht aan de schulddienstverlening, maar we kunnen deelnemers ook helpen bij het zoeken van een opleiding of werk. Fix Up Your Life is een start. Het geeft mij voldoening als ik zie hoe jongeren groeien in vier weken tijd en dat ze stappen in de goede richting zetten."

De naam van Willem is gefingeerd.