NIEUWE SAMENWERKING ALS REDMIDDEL

Boxtels Oranje Festival geeft Koningsdag impuls

De Boxtelse Markt wordt tijdens de Oranjefestiviteiten eind april omgetoverd tot festivalterrein. Het jaarlijkse feestprogramma krijgt een impuls onder de titel Boxtels Oranje Festival. ,,Afgekort tot BOF. Boxtelaren zijn op Koningsdag straks allemaal 'boffers' dankzij een vernieuwde en geïntensiveerde samenwerking tussen onder meer Markthoreca, evenementenstichting Boxtel Vooruit en de gemeente", aldus burgemeester Mark Buijs.

Buijs lanceerde gistermiddag samen met voorzitter Wim Ketelaars van Boxtel Vooruit de plannen voor de Oranjefeesten. Die hebben de laatste jaren wat aan populariteit ingeboet. Ketelaars herinnert aan de jaren tachtig en negentig toen op de Boxtelse Markt rondom het verjaardagsfeest van de toenmalige koningin Beatrix een muziek- en activiteitenprogramma werd gepresenteerd dat zijn weerga in de omtrek niet kende.

,,Door uiteenlopende redenen is het de laatste jaren allemaal wat minder geworden. Als we nu geen kleur bekennen, is het over twee jaar helemaal gedaan met de Oranjepret in Boxtel. En dat willen we voorkomen. We hebben met de Markthoreca en de gemeente rond de tafel gezeten om het evenement op te krikken", zegt Ketelaars.

KINGSNIGHT

Al snel schoof zanger/entertainer Jordy van den Boer aan. ,,Jordy heeft prima contacten in de muziekwereld en weet als geen ander hoe hij een feestje moet bouwen dat aanslaat bij een jongere generatie. En die willen we graag bereiken", aldus de voorzitter van Boxtel Vooruit. Jordy presenteert Kingsnight Fissa en zorgt voor de artiesten die woensdagavond 26 april optreden: onder meer deejay Mr. JeePee (Jip van Krieken), de Tilburgse BN'er Roy Donders en volkszanger Arjan Oostrom, maar ook populaire bands als Buren van de Brandweer en JeBroer. Burgemeester Buijs heeft toestemming gegeven om een uur langer muziek te draaien in de wetenschap dat jongeren vandaag de dag relatief laat in de avond op stap gaan. ,,Maar ik ga er daarbij wel vanuit dat in dat laatste uur het muziekprogramma wordt afgebouwd en dat er geen harde housebeats meer klinken." Buijs heeft hierover ook al gesproken met de omwonenden.

MEEZINGERS

Donderdag 27 april is er het vertrouwde programma voor de gedecoreerden met een toespraak van reus Jas de Keistamper, een aubade door Boxtel's Harmonie en een gildegroet. Aansluitend vinden ook weer kinderactiviteiten plaats. Maar ook het muziekprogramma op de avond van Koningsdag heeft een impuls nodig. Kees Berkelmans, de gangmaker tijdens Boxtel Zingt Mee, breidt het programma uit met zanggroepen, muziek en dans.

De festiviteiten zijn net als voorheen gratis toegankelijk. Het afgebakende festivalterrein wordt door de gezamenlijke Markthoreca, onder aanvoering van Sjef van Asveldt van rockcafé Dok 12 geëxploiteerd.