Afbeelding
Foto:

HUISHOUDENS BUITENGEBIED KUNNEN ZICH MELDEN TOT 1 MEI

Aanleg glasvezel in Boxtel op stoom

Negentig kilometer. Zo groot is de omvang van het nieuwe glasvezelnetwerk in het buitengebied van de gemeente Boxtel. Medewerkers van Van Gelder Telecom zijn na carnaval gestart en inmiddels ligt er acht kilometer glasvezel in de bermen. ,,We komen op stoom. Op piekmomenten zijn veertig tot vijftig mensen aan het werk in de gemeente", aldus projectleider Gerard Kroes van Van Gelder.

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Terwijl het verkeer langs raast op de Keulsebaan, wordt door medewerkers van Van Gelder Telecom hard gewerkt in de berm. Stukje bij beetje wordt het buitengebied van Boxtel en Liempde voorzien van glasvezel. ,,We streven ernaar de bermen die 's ochtends open liggen aan het eind van de dag weer dicht te hebben", legt projectleider Kroes uit. Sinds enkele weken rijdt hij dag in, dag uit door Boxtel en Liempde om samen met twee uitvoerders van Van Gelder toezicht te houden op de werkzaamheden en zijn rol als aanspreekpunt te vervullen voor partijen als Enexis en de gemeente. ,,Ik ken de straten hier inmiddels beter dan in mijn eigen stadje", grinnikt hij.

WEINIG OVERLAST

De aanleg loopt voorspoedig. ,,Omwonenden krijgen een week voordat we in een straat van start gaan, een brief, zodat ze op de hoogte zijn van de werkzaamheden. Er zijn graafploegen aan de slag, daarnaast worden mensen ingezet die kabels aan elkaar lassen en met machines de glasvezelkabels in lege buizen 'blazen'. ,,We zijn veelal in de berm aan de slag, dus voor de meeste mensen is er weinig overlast", legt Kroes uit. Hij merkt dat er veel belangstelling is voor de aanleg van het glasvezelnetwerk.

Momenteel heeft 55 procent van de huishoudens zich aangemeld bij Mabib, de organisatie die ervoor zorgt dat bedrijven en particulieren worden aangesloten op het glasvezelnetwerk. ,,Daar komen wekelijks mensen bij. Zij hebben afgewacht tot we écht van start gingen", aldus Kroes. Aanmelden is mogelijk tot 1 mei, daarna vallen de aansluitingskosten fors hoger uit. Mocht 70 procent van de huishoudens in het buitengebied overstag gaan, dan krijgen deelnemers 250 euro retour.

Deze week is Van Gelder nog aan de slag langs de Kempseweg, Roond (Boxtel), Hoekstraat (Liempde) en Hole Eik (Lennisheuvel). De verwachting is dat het civiele werk in de week van 5 juni is afgerond. ,,Aan de Steegstraat in Liempde wordt komende week een lokaal centrum geplaatst. Dat is een betonnen gebouwtje van twee bij drie meter dat dient als verdeelpunt. Samen met de straatkasten aan de Bosscheweg en Kempseweg kunnen we alle mensen in het buitengebied voorzien van glasvezel", legt Kroes uit.

Van Gelder Telecom zorgt al jaren op plekken in Nederland voor de aanleg van glasvezel. ,,Het blijft altijd een uitdagende klus, omdat er meerdere leidingen in de grond zitten. Maar er zijn goede contacten met partijen als Enexis en het waterschap."

SINT-MICHIELSGESTEL

Naar verwachting gaat ook het buitengebied van Sint-Michielsgestel beschikken over sneller internet. De gemeente heeft vanochtend een convenant getekend met Mabib. Het bedrijf gaat alle adressen in het buitengebied zonder coaxaansluiting een aanbod doen voor snel internet.

FOTO BOVEN: Medewerkers van Van Gelder Telecom waren gistermiddag in de berm van de Keulsebaan op bedrijventerrein Ladonk bezig met de aanleg van een glasvezelnetwerk voor het buitengebied van Boxtel en Liempde. (Foto: Annelieke van der Linden).