Afbeelding
Foto:

HELICON NEEMT MACHINE VAN TOBROCO IN ONTVANGST

Lekker sleutelen aan compacte verreiker

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Mooi ding, hoor!" Vol bewondering bekeken de 28 derdejaars leerlingen Techniek & Mechanisatie van Helicon MBO Boxtel de Giant 4548 TENDO HD. Eigenaar Toine Brock van Tobroco Machines uit Oisterwijk overhandigde de sleutel van deze compacte 'verreiker' aan docent Jan Vlemminx. De komende anderhalf jaar blijft de machine op school staan, zodat de leerlingen er naar hartenlust aan kunnen sleutelen.

,,Het is vaak lastig om machines te vinden waar onze leerlingen bepaalde reparaties aan kunnen uitvoeren. Dat we nu een machine hebben waar daadwerkelijk aan gesleuteld mag worden, is bijzonder", aldus Vlemminx. Op het gebied van elektrische en elektronische praktijkopdrachten is Helicon MBO Boxtel al goed voorzien. ,,Dat gold niet voor het hydraulische vlak. Naar zo'n machine waren we nog op zoek." De verreiker wordt gebruikt om de kennis en diagnostische vaardigheden op het gebied van hydrauliek te ontwikkelen. Zo worden er storingen ingebouwd, zodat leerlingen kunnen onderzoeken waar het probleem zit. Ze krijgen daarbij ondersteuning van trainers van Tobroco.

Eigenaar Brock van Tobroco benadrukte dat de verreiker, die bedoeld is om zware lasten te tillen en te verplaatsen, uit elkaar mag. ,,Wat mij betreft mag het motorblok er zelfs uit. Als-ie over anderhalf jaar er maar weer bij staat zoals nu..." Hij noemt Helicon 'een mooie school waar de praktijk hoog in het vaandel staat'. ,,Zelf heb ik de middelbare technische school gevolgd, maar daar miste ik het sleutelen aan machines. Bij Helicon is veel aandacht voor de praktijk. Deze leerlingen gaan een goede toekomst tegemoet, dat weet ik zeker. Vroeger waren er wachtlijsten voor technische opleidingen, maar die tijd is voorbij. Terwijl er veel vraag is naar technisch personeel. "

VERPLAATSBAAR

Dat Brock de Giant aan Helicon in bruikleen geeft, heeft nóg een andere belangrijke reden. ,,Mijn zoon heeft zich ingeschreven voor de opleiding 'Techniek & Mechanisatie'. Dan wil ik natuurlijk niet dat hij aan een machine van een concurrent van ons gaat sleutelen", lachte de eigenaar van Tobroco.

De Giant 4548 TENDO HD wordt met name gebruikt in kleinere ruimtes. ,,Vooral in heuvelachtige gebieden, waar boerderijen met kleinere stallen zijn gevestigd. Zo is er vanuit Scandinavië en Oostenrijk volop vraag naar deze machines", aldus Brock. ,,Nog een voordeel aan deze verreiker is dat hij 2.500 kilogram weegt en daardoor makkelijk verplaatsbaar is op een aanhangwagen."

PALLET STENEN

Uiteraard moest de verreiker gisterochtend ook even uitgeprobeerd worden. Derdejaars Max Rutten uit Wijchen wist zelfs al een pallet stenen te verplaatsen. ,,Mijn ouders verhuren verreikers, dus ik heb wel vaker in zo'n voertuig gereden", verklaarde hij na afloop. ,,De Giant is een leuke machine, omdat hij zo compact is. Zo'n voertuig had ik nog niet eerder gezien."

FOTO BOVEN: Nadat de derdejaars leerlingen 'Techniek & Mechanisatie' de compacte verreiker Giant 4548 TENDO HD hadden bewonderd, mochten enkele jongens de machine besturen.

Boxtel

Boek&Bal in Podium

Boekenliefhebbers kunnen zich zaterdag 25 maart tijdens Boek&Bal in Podium Boxtel laten 'verleiden tot in de late uurtjes' door een keur aan schrijvers, dichters, kleinkunstenaars, muzikanten, zangers en acteurs. Het thema van de nationale Boekenweek is 'verboden vruchten' en daar sluit de Boxtelse editie bij aan. Het Boek&Bal begint om 20.00 uur. Kaarten kosten 12,50 euro en zijn te koop via www.podiumboxtel.nl, bij boekhandels Bruna en Readshop, Hebbes aan de Markt, Jumbo in winkelcentrum Oosterhof, Bloemsierkunst Marimba aan de Van Beekstraat en bij drogist Bewust Beter aan de Nieuwstraat in Liempde.