De ecowoning verrees in 2010 op terrein De Kleine Aarde en maakte deel uit van een experiment: het bouwen van een duurzaam dorp. De ervaringen die zijn opgedaan, worden gebruikt op andere plekken. (Foto: Annelieke van der Linden).
De ecowoning verrees in 2010 op terrein De Kleine Aarde en maakte deel uit van een experiment: het bouwen van een duurzaam dorp. De ervaringen die zijn opgedaan, worden gebruikt op andere plekken. (Foto: Annelieke van der Linden). Foto: Annelieke van der Linden

VOORBEREIDINGEN VOOR VOEDSELTUIN IN VOLLE GANG

Ontmanteling Ecowoning van start

,,Ontmantelen gaat in ieder geval een stuk vlotter dan opbouwen", zeggen Luuk van der Rijken en Wieke Bout van de vereniging Ecodorp Brabant lachend. Samen met enkele vrijwilligers is het duo maandag gestart met het demonteren van de zeven jaar oude Ecowoning op het terrein van De Kleine Aarde. ,,Het is jammer dat dit geweldige gebouw weg moet. Gelukkig krijgt bijna al het materiaal een tweede leven."

Op de plek waar nu de Ecowoning staat, verrijst een deel van de Voedseltuin. Ecodorp Brabant is maandag gestart met de ontmanteling van het gebouw dat ze er in 2010 neerzette. ,,Een deel van het materiaal, zoals raampartijen en hout, gaat naar Ecodorp Boekel, een ander gedeelte naar Het Groeilokaal in Tilburg. Ook zijn er particulieren die materiaal kunnen gebruiken bij de bouw van een woning", legt Bout uit. ,,Naar omstandigheden is dit de beste oplossing", stelt Van der Rijken.

Stichting Voedseltuin Boxtel treft momenteel volop voorbereidingen voor de realisatie van de plek waar groenten en fruit worden verbouwd die zijn bedoeld voor cliƫnten van de voedselbank. Leerlingen van Helicon zijn gestart met snoeiwerk op het terrein en dragen zorg voor het teeltplan. Om de Voedseltuin te laten draaien, zijn vrijwilligers nodig. Belangstellenden kunnen zich melden bij tuinbazen Rien van de Laar, telefoonnummer 06-12 30 12 09 of e-mailadres jose.rien@hetnet.nl of bij Ben van Dieren, tel. 06-10 73 04 74 of e-mail: vandierenben@online.nl.