Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

ZEVEN VRIJWILLIGERS ZWAAIEN AF BIJ BRANDWEER BOXTEL

'We hebben voor hete vuren gestaan'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Het is mooi geweest. De jongere garde is aan de beurt", stelt Theo Clijnk, terwijl Jan van Hal en Erik Huijberts instemmend knikken. Samen met Thea Kluijtmans, Martijn van Gorp, Eric Schoenmakers en Frans Versantvoort nemen zij zaterdag 25 maart officieel afscheid van brandweer Boxtel met een feestavond in de kazerne aan de Brederodeweg.

Het had weinig gescheeld of Huijberts was géén lid van brandweer Boxtel geworden. ,,Vroeger moest je je voor je dertigste aansluiten. Op 11 september werd ik dertig jaar en elf dagen eerder werd ik aangenomen", grinnikt de Boxtelaar. ,,Voor die tijd werkte ik altijd in Eindhoven en dat ging niet samen met de brandweer. Toen ik bij ITB in Boxtel ging werken, heb ik me meteen aangemeld." Hij benadrukt dat hij zijn werkgever erg dankbaar is. ,,Als het bedrijf waar je aan de slag gaat niet meewerkt, houdt het snel op."

Huijberts startte tegelijk met Van Hal en Versantvoort, die vorig jaar al afzwaaiden en op 25 maart ook in het zonnetje worden gezet. ,,Voordat ik bij de brandweer kwam, heb ik er nooit aan gedacht me aan te melden", aldus Van Hal. Hij werd warm gemaakt voor de brandweer door Theo Clijnk, die zich in 1989 aansloot bij het Boxtelse korps en ook afscheid neemt. ,,Hij is met een nicht van me getrouwd en spoorde me aan een keer te komen kijken", aldus Van Hal. ,,Ik sloot me aan omdat ik graag een helpende hand wilde bieden aan mensen. En als ik er nu op terugkijk, kan ik maar één ding concluderen: de tijd is enorm snel gegaan."

PRETTIG WERKEN

Voor Clijnk begon het 'brandweeravontuur' in Vught, bij Reinier van Arckel. ,,Toen ik daar een keukenbrand meemaakte, heb ik me vervolgens aangemeld voor de bedrijfsbrandweer Reinier van Arckel die toen nog bestond. Om extra ervaring op te doen, sloot ik me aan bij de Boxtelse brandweer." Van manschap tot bevelvoerder en van postcommandant tot opleider: Clijnk was multifunctioneel inzetbaar. ,,Bovendien is het voor mij nog niet afgelopen bij de brandweer." Hij werkt namelijk bij de regionale afdeling.

De brand bij café De Kom, een woningbrand aan het Apollopad enkele dagen voor Kerstmis, spectaculaire branden bij Vion, voormalig zwembad Den Haagakker en het bedrijf Bovendeert, de vele auto-ongelukken in het buitengebied: Huijberts, Van Hal en Clijnk hebben vele calamiteiten meegemaakt. ,,Je kunt wel stellen dat we letterlijk en figuurlijk voor hete vuren hebben gestaan. Maar als je dat als team goed weet op te lossen, en dat gebeurde ook bijna altijd, dan is het prettig werken", stelt Clijnk. Van Hal en Huijberts knikken instemmend. ,,Je moet elkaar voor honderd procent kunnen vertrouwen", aldus Van Hal. ,,We krijgen met behoorlijk wat leed te maken, maar we kunnen wel een helpende hand bieden."

En dat houdt in dat brandweerlieden bijna áltijd paraat staan. ,,De pieper kan áltijd gaan. Ik heb wel eens met een volle winkelwagen bij de kassa van een supermarkt gestaan toen ik werd opgeroepen. Dan ben ik meteen weg", lacht Huijberts. ,,Je laat álles vallen", voegt Van Hal toe. Huijberts: ,,De brandweer komt op nummer één, je moet er altijd rekening mee houden."

Waar het korps met name wordt ingezet in Boxtel en omstreken, komt het ook wel eens voor dat er verder weg assistentie moet worden geboden. Zo was de Boxtelse brandweerploeg enkele jaren geleden aanwezig in Schoorl en omgeving om de duinbranden te bestrijden. Huijberts, lachend: ,,Ik zei tegen een collega dat ik naar Noord-Holland moest. Hij gaf vervolgens op mijn werk door dat ik naar Olland was. Een klein verschil..."

Het drietal hoopt dat nieuwe vrijwilligers zich blijven melden bij brandweer Boxtel. ,,Ik zeg wel eens: het enige wat je vrijwillig doet, is je aanmelden voor de brandweer. De rest is niet vrijwillig: je staat immers zeven dagen per week paraat. Maar je krijgt er een hoop voor terug."

AFSCHEID

Naast Clijnk, Van Hal en Huijberts nemen ook Martijn van Gorp, Thea Kluijtmans, Eric Schoenmakers en Frans Versantvoort afscheid van brandweer Boxtel. Van Gorp was veertien jaar actief als manschap en kwam via een peetoom en -tante bij het korps terecht. Kluijtmans was één van de eerste brandweervrouwen van Boxtel en zat sinds 1996 bij de ploeg. Ze was een actief deelneemster aan wedstrijden en werd ooit landskampioen met de Boxtelse ploeg.

Schoenmakers kwam via zwager Clijnk bij de brandweer terecht en was met name actief en bedreven als chauffeur pompbediener. Versantvoort, sinds 1991 actief lid van de vrijwillige brandweer, maakte van zijn hobby zijn beroep. Hij is namelijk werkzaam op de afdeling risicobeheersing van de brandweer. Hij heeft het stokje doorgegeven aan zoon Danny, die aspirant is bij de brandweer Boxtel.

FOTO BOVEN: V.l.n.r.: Theo Clijnk, Jan van Hal en Erik Huijberts. Samen met Martijn van Gorp, Thea Kluijtmans, Eric Schoenmakers en Frans Versantvoort nemen zij zaterdag 25 maart officieel afscheid van brandweer Boxtel. (Foto: Gerard Schalkx).


PROVINCIALE VAARDIGHEIDSTOETSEN

Boxtelse én Liempdse ploeg strandt in brandweerwedstrijd

In Heesch en Nistelrode werden zaterdag de provinciale vaardigheidstoetsen in de klasse TS-HD van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC) georganiseerd.

Verdeeld over twee wedstrijdenbanen kwamen twintig ploegen in actie. De brandweerploeg Liempde werd achtste op de wedstrijdbaan in Nistelrode; de collega's uit Boxtel eindigden als tiende in Heesch. Beide teams gingen niet door naar de volgende ronde.

FOTO ONDER: De Boxtelse brandweerploeg in actie tijdens de provinciale vaardigheidstoets. (Foto: Sander van Gils).

Afbeelding