GEMEENTERAAD TEGEN SNELLE OPSPLITSING

Beslissende stem voor inwoners van Haaren

CARRY DIRKX

Een meerderheid van de gemeenteraadsleden wil geen opsplitsing van Haaren per 1 januari 2020. Zij wil eerst de inwoners vragen: zelfstandig blijven of opsplitsen? Pas als de bewoners er in meerderheid voor kiezen, wordt toegewerkt naar een opsplitsing, maar dan per 1 januari 2022. De volksraadpleging moet in september of oktober van dit jaar plaatsvinden. Vier van de vijf partijen in de Haarense raad namen dit besluit. Alleen Progressief '96 was tegen; deze fractie is voor snelle opsplitsing.

De gemeenteraad van Haaren kwam vorige week in een extra vergadering bij elkaar om tot een reactie te komen op het rapport van Roel Augusteijn. Hij deed, in opdracht van de provincie, onderzoek naar de toekomst van de gemeente Haaren. Zijn advies luidde: opsplitsen per 1 januari 2020, waarbij de dorpen Esch, Biezenmortel, Haaren en Helvoirt verdeeld zouden kunnen worden over respectievelijk Boxtel, Tilburg, Oisterwijk en Vught en Heusden.

BUREN

De provincie ondersteunde dit advies en vroeg betrokken gemeenten op het rapport te reageren vóór 17 maart. De raden van Boxtel, Vught en Oisterwijk hebben al aangegeven de betreffende dorpen te verwelkomen, liever nog eerder dan 2020. ,,Fijn dat de buren dat willen", zei CDA-fractievoorzitter Hein van Poppel, ,,maar wij zitten hier voor het belang van de inwoners van Haaren." Esschenaar Peter den Ouden, fractievoorzitter van Samenwerking '95, voegde daaraan toe: ,,Zorgvuldigheid gaat voor snelheid."

Ook noemde Den Ouden het belang van een inwonersraadpleging. Hij vindt dat daarvoor nu het juiste moment is aangebroken. ,,Er was twee jaar geleden verzet bij de inwoners tegen een ambtelijke fusie met Boxtel en Sint-Michielsgestel, maar dat is iets anders dan willen opsplitsen. Wij willen die vraag nu eerst aan de bevolking stellen: zelfstandig blijven of opsplitsen?" VVD, CDA en Lokaal & Liberaal Haaren sloten zich aan bij deze keuze. ,,Als de inwoners massaal kiezen voor opsplitsen, gaan we dat zo snel mogelijk doen, maar wel met voldoende tijd om alles fatsoenlijk te regelen", zei Boy Scholtze van de VVD. De opdeling zou dan per 1 januari 2022 moeten gebeuren.

GEPASSEERD STATION

Progressief 96 was tegen. De politieke partij vindt dat de gemeenteraad vorig jaar al heeft besloten tot opsplitsen en wil dat proces zo snel mogelijk ingaan. Een volksraadpleging over zelfstandig blijven of opdeling vindt ze een gepasseerd station. Precies daarover zijn de meningen verdeeld. De andere partijen zeggen dat er nooit een besluit is genomen om op te splitsen, en zien op dit moment geen 'acute noodzaak' om dat meteen te gaan doen. In ieder geval moeten de inwoners daarover eerst uitspraak doen. ,,Er zijn al meerdere inspraakronden geweest voor inwoners", zei Carine Blom van Progressief 96. ,,We moeten niet in dezelfde cirkel blijven draaien, maar verder gaan." Dat vond ook Frank de Werdt, actief in de Belangengroep Toekomst Haaren. ,,Dit besluit had twee jaar eerder genomen moeten worden", zei hij teleurgesteld.

Het raadsbesluit ligt nu bij de provincie Noord-Brabant. ,,Spannend hoe die gaat reageren", zei wethouder Johan van den Brand, ,,want Haaren onderschrijft het advies Augusteijn dus niet."