Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

JAAP VAN DER VLEUTEN (18) IN SELECTIE JONG ORANJE

Liempds rugbytalent doet mee aan EK

LONNEKE HOONDERT

Zijn vader speelt rugby en ook zijn oudere broer Max staat regelmatig op het veld bij Boxtelse rugbyclub Ducks. Het is dan ook geen verrassing dat Jaap van der Vleuten (18) uit Liempde het rugbyvirus eveneens te pakken kreeg. Hij bleek talent te hebben voor de sport. Hij speelt al enkele jaren bij Jong Oranje en werd vorig jaar gescout door een school in het Engelse Worthing die hem dolgraag in haar team wilde hebben. Vrijdag stapt hij op het vliegtuig naar Roemenië voor zijn eerste Europees kampioenschap.

Jaap speelt zondag 26 maart zijn allereerste EK-wedstrijd in Boekarest. Dat doet hij met het Jong Oranjeteam U20. ,,We moeten tegen Portugal en dat wordt een pittige wedstrijd. Ze zijn heel goed."

Wanneer hij terugkeert van zijn avontuur in het voormalige Oostblok kan hij bijna meteen de koffers pakken voor zijn vólgende EK. Ook voor het Jong Oranjeteam U18 is de Liempdenaar namelijk geselecteerd. Zaterdag 8 april speelt hij in het Franse departement Bretagne tegen Polen. Dat zou een makkie moeten worden voor de rugbyers. ,,We hebben ze eerder tijdens een oefenwedstrijd verslagen met 41-0, maar je weet nooit hoe het zal lopen", vertelt Jaap. De sporter vult de positie van flanker in de zogeheten back row in. ,,En dat ligt me prima. Ik ben namelijk goed in tackelen en in die positie moet je dat veel doen."

Al sinds zijn negende staat Jaap wekelijks op het rugbyveld. Eerst vijf jaar bij Ducks, daarna maakte hij de overstap naar The Dukes in 's-Hertogenbosch. Bij die club werd hij geselecteerd om óók mee te spelen met het U16-team van Jong Oranje. De talentvolle sporter kon daarnaast terecht op de rugbyacademie op het Rodenborch College in Rosmalen. ,,Van daaruit mocht ik deelnemen aan zogenaamde 'trials' voor Worthing College vlakbij het Engelse Brighton. Sinds september woon en train ik dus in Engeland. Ik volg daar ook een sportopleiding", legt Jaap uit. Hij speelt tevens in het eerste team van lokale rugbyclub Worthing Raiders. Met het schoolteam won hij de prestigieuze Sussex County Cup. Daarmee maakt de ploeg kans op een plek in de finale om de National Cup.

SNELLER

In Groot-Brittannië is rugby enorm populair. ,,Het is geweldig om ergens te wonen waar de sport zo leeft. Maar het is wel anders. De Engelsen zijn fanatieker en fysieker. Ze schakelen veel sneller en daardoor wordt het spelletje in hoog tempo gespeeld." Dat is ook niet zo gek, want waar je in Nederland al op jonge leeftijd gaat voetballen, wordt op Engelse scholen rugby geleerd.

Het Liempdse rugbytalent laat voor het EK niets aan het toeval over. ,,Ik train vier keer per week en speel twee wedstrijden. Daarnaast fitness ik fanatiek en ga ik regelmatig hardlopen. Ook vlieg ik vaak op en neer naar Nederland om te trainen met Jong Oranje in Amsterdam." In aanloop naar het EK is Jaap dan ook thuis bij zijn ouders in Liempde en rijdt hij elke dag naar de hoofdstad om te oefenen met het nationale team.

ADRENALINEKICK

Je moet er wat voor over hebben, maar Jaap is verkikkerd op de sport. ,,Hoe hard het er ook op het veld aan toe gaat, na de wedstrijd hebben alle spelers respect voor elkaar. Die teamgeest spreekt me aan. En ik vind het keiharde spel leuk. Het is altijd spannend als je op iemand afstormt. Gaat die persoon wel of niet aan de kant? Dat geeft een adrenalinekick."

Na dit schooljaar in Engeland keert Jaap terug naar Nederland. ,,Om mijn opleiding af te maken. Ook wil ik in het eerste team van The Dukes proberen te komen. Ik zou graag samen spelen met het Boxtelse talent Jurgen Jorna." Die laatste viel op bij Oranjebondscoach Gareth Gilbert en werd recent geselecteerd voor het nationale rugbyteam.

FOTO BOVEN: Jaap van der Vleuten uit Liempde is geselecteerd om de Nederlandse eer te verdedigen tijdens het Europees kampioenschap rugby. (Foto: Gerard Schalkx).

Jaap van der Vleuten (uiterst links) in actie. (Foto: Familie Van der Vleuten).