RABOBANK PUBLICEERT JAARVERSLAG

Hart van De Meierij wil meer investeren in groen

PÅL JANSEN

Rabobank Hart van De Meierij is 'overliquide' laat directeur René Jansen weten na het publiceren van het jaarverslag. Simpeler gezegd: er is meer geld in huis dan de bank nodig heeft volgens de richtlijnen van De Nederlandsche Bank. Komend jaar wordt er naarstig gezocht naar nieuwe investeringsmogelijkheden.

Momenteel wordt ruim 1,1 miljard euro aan spaargelden beheerd door de Rabobank Hart van De Meierij volgens het jaarverslag. Particulieren beleggen momenteel 293 miljoen euro via de bank. ,,Als organisatie zijn wij overliquide. Dat is duur geld en we willen dat zo snel mogelijk investeren", vertelt directeur Jansen van de regionale Rabobank.

Komende jaren heeft Jansen 'goede hoop' dat er meer geïnvesteerd gaat worden in groene energie in de regio. ,,We gaan bijvoorbeeld op kleine schaal in Schijndel met bewoners, ondernemers en de overheid kijken hoe we daar in een bepaalde gezamenlijkheid groene energie kunnen opwekken. Zonne-energie is het makkelijkst in een coöperatie bijvoorbeeld, maar ook kijken we naar technieken die bijvoorbeeld de uitgestoten warmte van bedrijfspanden opvangen", aldus Jansen.

Hij verwacht echter niet dat er het komende jaar vanuit de regionale bank veel geïnvesteerd gaat worden in groene energie in de gemeente Boxtel. ,,Daar zijn ze goed op weg en ik verwacht dat er weinig behoefte zal zijn aan investeringen."

Productie

De economie trekt verder aan en vooral de 'gevestigde bedrijven' in de regio vergroten daardoor hun productievermogen en werkkapitaal, vertelt Jansen. In totaal staat er ongeveer een half miljard aan zakelijk krediet uit waarvan 231 miljoen euro voor de 'food & agriculture'-sector. De bank verstrekt momenteel iedere werkdag gemiddeld 197.000 euro aan nieuwe leningen voor bedrijven, zo staat in het jaarverslag.

,,Het zijn vooral gevestigde bedrijven die meer krediet willen; veel prachtige bouwbedrijven en hightech-ondernemingen. Namen kan ik niet echt noemen. Maar zij sluiten vooral leningen af voor nieuwe methoden om meer te kunnen produceren. Ook wordt er geïnvesteerd in werkkapitaal. Sommige bedrijven hebben eerst meer personeel nodig voordat ze meer omzet kunnen draaien. Zo zit er een bedrijf in Schijndel dat onderdelen voor het Amerikaanse elektrische automerk Tesla maakt. We verwachten daar enorme groei, maar dan hebben ze daar wel de mensen voor nodig", legt directeur Jansen uit. Naast de circa vijfhonderd miljoen euro aan kredieten voor het bedrijfsleven staat er ruim anderhalf miljard euro uit aan hypotheken waardoor Rabobank Hart van de Meierij in 2016 twee miljard euro aan leningen in de regio had uitstaan. Landelijk was dat 304,7 miljard euro.