Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

What's Up, cultuurleerlingen?

Het is inmiddels traditie op het Jacob-Roelandslyceum (JRL): de jaarlijkse lipdub, een playbackvideo die in één keer wordt opgenomen. Dertien vijfdejaars vwo-leerlingen met een cultuurprofilering namen maandag samen met liefst negentig vwo-scholieren uit het tweede jaar een muziekvideo op. Dat vergt héél veel organisatietalent, zo weten Susan Vermeer (16), Lars Torringa (17) en Reinder Vervoort (17) inmiddels.

Wat was jullie rol bij het opnemen van de lipdub? ,,Lars en ik hielden de regie over alle deelprojecten. Elke vijfdeklasser die meewerkt, had zijn eigen taak. Kostuums, de dans, attributen, verlichting: er kwam behoorlijk wat kijken bij het opnemen van een lipdub", vertelt Reinder. Susan: ,,Ik heb me vooral gericht op de choreografie en de verlichting. Voor de dans heb ik vooral bewegingen bedacht, die zijn geïnspireerd op de tekst. Heel beeldend en duidelijk. Daarnaast onderhield ik het contact met Marijn Kuypers van Amperia Productions. Hij nam de hele clip met een steadycam op."

Welk liedje hebben jullie gekozen? ,,We zochten naar een nummer waarvan iedereen de tekst uit zijn hoofd kent. Tijdens het brainstormen zette iemand 'Tik Tok' van Kesha op. De rest zong meteen mee, dus de keus was snel gemaakt", lacht Reinder.

Hoe lang hebben jullie aan dit project gewerkt? ,,Te kort! We hebben vijf keer anderhalf uur kunnen werken aan de lipdub en drie bijeenkomsten met de tweedeklassers gehad", zegt Lars. ,,De eerste keer verliep chaotisch. Tweedeklassers zijn best lastig. Dat is geen geheim. Ze vonden het moeilijk om zich te concentreren", vindt Susan.

Zijn jullie blij met het resultaat? ,,Het is geweldig om al het werk samen te zien komen in een videoclip. Die komt straks op ons Youtubekanaal JRLCultuur", aldus Susan. ,,Maar vooral het organiseren van alles, vond ik leuk om te doen", meent Lars. ,,Het sprak me aan om ergens verantwoordelijkheid voor te hebben. Eigenlijk is het regelen leuker dan de lipdub zelf", voegt Reinder toe.

FOTO LINKS: Susan Vermeer, Reinder Vervoort (midden) en Lars Torringa (allen op de voorgrond) organiseerden een lipdub voor tweedeklassers. (Foto: Gerard Schalkx).