Conny Claassen, Eline de Visser en Marjo van Groeningen van Lions Club Boxtel Belles Amies blikken vooruit op Proeftuin 2017. (Foto: Albert Stolwijk).
Conny Claassen, Eline de Visser en Marjo van Groeningen van Lions Club Boxtel Belles Amies blikken vooruit op Proeftuin 2017. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

ACHTSTE EDITIE EVENEMENT OP 9 APRIL

Proeftuin: gezellige
kick-off van de lente

MARIËLLE WIJFFELAARS

De lente is begonnen en dat houdt in dat de evenementenkalender in Boxtel weer langzaam vol raakt. Al acht jaar vormt het evenement De Proeftuin van Lions Club Boxtel Belles Amies de start van een seizoen vol festivals, braderieën en markten. Op zondag 9 april zijn bezoekers welkom in de tuin van mbo-opleiding SintLucas waar ze worden getrakteerd op allerlei lekkere hapjes en drankjes van de Boxtelse horeca. En natuurlijk zijn er workshops én klinkt live muziek.

Vaste bezoekers weten het: De Proeftuin wordt normaliter gehouden op de derde zondag in april. Eens in de vijf jaar wordt daar echter van afgeweken. ,,Anders valt het met Pasen in hetzelfde weekend als de Boeremèrt in Liempde", vertelt Conny Claassen. ,,We willen niet in elkaars vaarwater zitten, dus dan verzetten we De Proeftuin een weekje."

Zoals elk jaar wordt ook de achtste editie van het evenement gehouden in de tuin van SintLucas, een locatie waar de dames van Lions Club Boxtel Belles Amies nog steeds van genieten. ,,Het is een prachtige plek", vindt Eline de Visser. ,,Mooi groen en centraal gelegen. En ook belangrijk: de tuin is helemaal ommuurd dus de kinderen kunnen ongestoord hun eigen gang gaan." Lachend: ,,En de ouders dus ook."

HEEL FEESTELIJK

Tijdens De Proeftuin zijn Boxtelse horecazaken present om bezoekers heerlijke gerechten te serveren. ,,Er is van alles wat te proeven en onder het genot van een maaltijd én een drankje is er volop gelegenheid om bij te praten.", zegt Marjo van Groeningen. Maar er is ook live muziek. Dit jaar van Van Bakkus en One Two Many. De Visser: ,,Dat geeft een feestelijke sfeer. Heel gezellig."

Dit jaar is gekozen voor een grotere tent zodat mensen droog kunnen staan bij regenval. Maar door slecht weer laten de vrouwen zich niet afremmen. ,,We hopen natuurlijk op zon," zegt Van Groeningen. De Visser vult aan: ,,Het weer is toch niet te voorspellen. Vorig jaar was het weer ook niet geweldig, maar waren er toch twaalfhonderd bezoekers."

HET GOEDE DOEL

Het evenement moet laagdrempelig én toegankelijk zijn voor het hele gezin. Daarom betalen bezoekers geen entree. De gerechten kunnen worden betaald met 'Proeftuintjes'. Voor kinderen zijn er speciale kaarten waarmee ze mee kunnen doen aan workshops en genieten van frietjes en ranja. De organisatie heeft deze keer ook gekozen voor leuke activiteiten voor jeugd vanaf 12 jaar. ,,Ze kunnen selfies maken en deze via een app uploaden", legt Claassen uit. ,,Deze groep valt bij evenementen soms buiten de boot. Maar wij willen een beleving voor het hele gezin."

De Proeftuintjes kosten twintig euro per tien stuks. In de voorverkoop betalen mensen 18 euro. De kaarten zijn verkrijgbaar bij Galerie-Inlijsterij De Expositie, Schoenmakerij Bas en eetcafé De Deugniet. Ook kunnen bezoekers kaarten kopen via www.ticketkantoor.nl/shop/proeftuin. De opbrengst gaat elk jaar naar een goed doel. Deze keer is gekozen voor Stichting Nabij en de wandeltuin van woonzorgcentrum Liduina.

De Proeftuin duurt zondag 9 april van 13.00 tot 19.00 uur.


KBO Boxtel is nog lang niet aan pensioen toe...

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Op spectaculaire wijze ging maandagmiddag het jubileumjaar van de Boxtelse afdeling van de Katholieke Bond van Ouderen (KBO) van start. Marieke van den Heuvel beklom als gymnastiekdocente het podium van gemeenschapshuis De Rots in Boxtel-Oost en liet de aanwezigen flink bewegen op muziek. Hiermee werd duidelijk dat 'Springlevend', het thema van het 65-jarig bestaan van de KBO, zeker van toepassing is op de club...

Glunderend stond Van den Heuvel op het podium voor de 'gymnastiekles', die een verwijzing was naar de hilarische tv-reclame van Specsavers. Vol enthousiasme dansten de KBO-leden mee met de danseres van Tiga Health & Beauty. Met de ludieke act werd het jubileumjaar van de KBO officieel geopend.

Voorzitter Betsie van der Sloot van KBO Boxtel verzorgde maandag een fraaie toespraak waarin ze het bekende lied Het Dorp van Wim Sonneveld verwerkt had. ,,Contact maken, elkaar vinden, communiceren, onderlinge solidariteit, elkaar steun geven en gezamenlijk ontspannen zijn de kernbegrippen binnen de KBO geworden. In die zin is de KBO springlevend en nog lang niet met pensioen", aldus Van der Sloot.

BELANGENBEHARTIGER

Ook wethouder Eric van den Broek zou graag zien dat de ouderenbond er nog eens 65 jaar aan vastplakt. ,,Ik ben ervan overtuigd dat iedereen vitaler blijft en gezonder leeft als ze activiteiten ondernemen en mensen ontmoeten", zei Van den Broek, één van de sprekers tijdens de feestelijke opening. ,,Daarnaast ken ik de KBO ook als een voorname belangenbehartiger van de ouderen. Het gaat er af en toe stevig aan toe, maar ieder punt van kritiek is een gratis advies voor de gemeente."

Om de bijna tweeduizend leden mee te laten genieten van het jubileum, worden een jaar lang allerlei activiteiten georganiseerd, zoals wandelvoetbal en een bezoek aan De Groene Poort. Leden van de KBO worden maandelijks geïnformeerd over de evenementen die op stapel staan, onder meer door maandblad Ons Boxtel.

FOTO ONDER: Marieke van den Heuvel (voorgrond) liet de leden van de KBO maandag flink bewegen in De Rots. Hiermee werd het jubileumjaar van de ouderenbond op ludieke wijze geopend. (Foto: Gerard Schalkx).

Afbeelding