Afbeelding
Foto: Peter de Koning

RAAD WIE MAESTRO WORDT EN WIN EEN PRIJZENPAKKET

Maestro's leiden orkest én zanggroep

De vijf deelnemers aan de dirigeerwedstrijd Maestro zijn al weken driftig in de weer om zich de partituur eigen te maken van delen uit licht-klassieke meesterwerken als Gajaneh (Khatchatoerian), Leichte Cavalerie (Von Suppé) en Peer Gynt (Grieg). Maar iedere kandidaat vertolkt met Boxtel's Harmonie ook een popnummer. En daarbij moeten zij niet alleen de muzikanten in de teugels houden, maar ook een combo en drie vocalisten...

De Bossche zangeres Eline Chavanu, die eerder al diverse malen optrad met de grotendeels uit harmonieleden gevormde Aggemarvanhuisaf Band, vertolkt samen met de Boxtelse backing-vocals Yvonne van Beers en Jet Mathijssen nummers van onder meer Aretha Franklin, The Weather Girls en Irene Cara. De drie zangeressen zijn wel wat gewend qua optredens, maar een uitvoering met een 60-koppig blaasorkest onder leiding van een gelegenheidsdirigent blijkt toch een verhaal apart. Maar de zangeressen hebben er plezier in, zo is te merken tijdens de wekelijkse repetities op woensdagavond in het vorig jaar geopende Muziekhuis Boxtel aan de Passage Riche.

Ondanks dat ze de voorbereiding serieus en met de nodige nervositeit aanpakken, kan ook de kandidaat-Maestro's niet ontzegd worden dat ze plezier uitstralen. Vorige week kwamen centrummanager Berry Dankers en voorzitter Henk Wagenaars van werkgeversvereniging SPIN op de dirigeerbok. Een week eerder waren burgemeester Mark Buijs en winkelier Suzanne Schuurmans te gast bij Boxtel's Harmonie. Gisteravond stond Wagenaars nogmaals voor het orkest, net als Peter Langenhuijsen, voorzitter van hockeyclub MEP.

ROOIE RICO

Vorige week maakte Boxtel's Harmonie de juryleden bekend die de vijf dirigenten zaterdagavond 1 april tijdens hun uitvoering beoordelen: het zijn Michel Bergman (consulent muziekeducatie Brede Scholen Boxtel), violiste Danielle van Berkom en Rinus van Hamond (oud-dirigent van Boxtel's Harmonie en tientallen jaren soloklarinettist van Het Brabants Orkest). De concertavond in de aula van het Jacob-Roelandslyceum wordt gepresenteerd door Boxtelaar Maarten de Gans, onder meer bekend als zanger en gitarist van de Ierse volksmuziekgroep Acting the Maggot en als entertainer Rooie Rico.

PRIJSVRAAG

Boxtel's Harmonie heeft ook een prijsvraag uitgeschreven rondom Maestro. Mensen kunnen op een wedstrijdformulier aangeven wie de dirigeerwedstrijd in hun ogen zal winnen. Ruim twintig winkeliers en horecaondernemers hebben ruimhartig artikelen en tegoedbonnen beschikbaar gesteld. Uit de goede inzendingen worden tijdens het concert de winnaars van enkele prijzenpakketten getrokken. Bij telefoonwinkel Ring & Go (Rechterstraat) kunnen wedstrijdformuliertjes worden ingevuld; deelname aan de prijsvraag kost één euro per formulier.

Maestro vindt zaterdag 1 april plaats in de aula van het Jacob-Roelandslyceum en begint om 20.00 uur. Entreekaarten kosten 12,50 euro en zijn eveneens te koop bij Ring & Go of via e-mail: kaartverkoop@boxtelsharmonie.nl en telefoonnummer (0411) 68 53 31 (op werkdagen tussen 17.00 en 18.00 uur).

FOTO BOVEN: Centrummanager Berry Dankers krijgt aanwijzingen van Jules van de Loo (links), de vaste dirigent van Boxtel's Harmonie. Dinsdagavond vertelde Dankers samen met bestuurslid Desiree van Weert in de tv-uitzending Dommelland Live enthousiast over Maestro. (Foto: Peter de Koning).

Boxtel

Aquariumbeurs Daphnia

De Boxtelse aquariumvereniging Daphnia houdt zondag 2 april in clubhuis De Walnoot aan de Reginahof een voorjaarsbeurs. Op www.daphniaboxtel.nl staat een overzicht van alle standhouders. Zij verkopen producten voor mensen die een aquarium, terrarium of vijver hebben. De beurs duurt van 10.00 tot 16.00 uur; de toegangsprijs bedraagt vijf euro.


CRUCIFIX UIT 'BURCHT' STAAT NU OP BEGRAAFPLAATS

Eiken kruis begint aan een 'derde' leven

LONNEKE HOONDERT

Hij springt direct in het oog: het metershoge houten kruis dat dinsdag door twee vierdejaars leerlingen van het praktijkonderwijs van het Baanderherencollege (BHC) op de begraafplaats naast de voormalige Heilig Hartkerk werd geïnstalleerd. Tjeu Broeders restaureerde het object en werd daarbij geassisteerd door Thomas Christ.

Schuren, schaven en beitsen: het opknappen van het kruis was voor Tjeu nog een behoorlijke uitdaging. ,,Ik moest ook inkepingen aanbrengen en heb zelf de afdekkapjes op de uiteinden gemaakt. Het was een moeilijke opdracht, want het hout is getordeerd. Dat betekent dat de balk door vocht en warmte schuin weg-


loopt. De afmetingen zijn dus niet overal hetzelfde en daarom moet je extra goed opletten." Ondanks dat het een heel karwei bleek, genoot Tjeu ervan. ,,Ik wil later timmerman worden en vind het heerlijk om met hout te werken. Het is veelzijdig materiaal waar je veel variatie in kunt aanbrengen." Ook Thomas was in zijn nopjes met de opdracht. ,,Op school maak je dingen omdat de docent het wil. Nu is het een échte klus. Dit kruis staat hier over tientallen jaren nog steeds. Dat maakt het leuk."

CORPUS

Toen parochianen in 1951 wijkkapel De Burcht - een dependance van de voormalige Heilig Hartkerk - in gebruik namen, werd achter het altaar een metershoog eikenhouten kruis geplaatst. Het Christusbeeld op het kruis, dat nu ontbreekt omdat het hout van het corpus niet weerbestendig is, werd vervaardigd door Maastrichtse beeldhouwer Charles Vos. Dat beeld ligt nu veilig opgeborgen op de zolder van pastorie Duinendaal.

Nadat de kapel aan de Van Hornstraat in 1976 sloot, was het object jarenlang in de Heilig Hartkerk te bewonderen. Dat godshuis werd vorig jaar aan de dienst onttrokken en dus zocht parochiaan Henk Renders, die de taak op zich nam om voor een groot deel van de kerkelijke inboedel een andere bestemming te zoeken, een nieuwe plek voor het kruis. Dat prijkt nu prominent op het kerkhof aan de Annastraat, waar het aan een 'derde' leven begonnen is...

FOTO ONDER: Jeanne Stolwijk dirigeerde in 1972 een kinderkoor in wijkkapel De Burcht. Het houten kruis hing daar op een prominente plek achter het altaar. (Foto: Albert Stolwijk).

Afbeelding