Feli van der Weijst (10) van de Sint-Lambertusschool plant samen met haar moeder een hezelaar nabij de Beekse Waterloop in Gemonde. (Foto: Lonneke Hoondert).
Feli van der Weijst (10) van de Sint-Lambertusschool plant samen met haar moeder een hezelaar nabij de Beekse Waterloop in Gemonde. (Foto: Lonneke Hoondert). Foto:

•1.800 BOMEN BIJ KIKKERPOEL AAN GEMONDSEDIJK • KNOTWILGEN AAN VELDERSEWEG

Gemonde en Liempde vieren Boomfeestdag

De Boomfeestdag bestaat dit jaar 60 jaar. Meer dan 100.000 kinderen hebben gisteren bomen in de grond gezet. In totaal zijn er tijdens alle boomfeestdagen al zo'n 10 miljoen bomen geplant op een oppervlakte van wel 2.200 voetbalvelden groot. Kinderen van basisschool De Oversteek staken de schop in de grond om een bosplantsoen te realiseren bij een voormalige pachthoeve aan de Velderseweg in Liempde. Zestig leerlingen van basisschool Sint-Lambertus in Gemonde plantten 1.800 bomen rondom een recent gegraven kikkerpoel aan de Gemondsedijk.

,,De waterspitsmuis is een onooglijk beestje dat zich nooit zal laten zien", grapt Gijs Sterks van Natuurgroep Gestel. Het diertje is de ambassadeur van de gemeente Sint-Michielsgestel en voelt zich bijzonder goed thuis in de natte omgeving rondom de Beekse Waterloop. De natuurgroep beheert namens waterschap De Dommel een terrein aan de Gemondsedijk nabij de rivier. Daar werd 21 januari - met subsidie van de provincie Noord-Brabant en De Nationale Postcodeloterij - een kikkerpoel gegraven, zodat de waterspitsmuis nóg beter kan gedijen in het gebied. Die is namelijk verzot op de vele insecten en slakken die in dergelijke poelen leven. Scholieren van de Sint-Lambertusschool hielpen gisteren het dier een handje. Zij voorzagen het perceel van 1.800 bomen.

Fieke Steenbakkers (9) groef nét een gat voor een wilde peer. ,,Wanneer deze boom groter is, biedt hij beschutting tegen roofvogels. Die kunnen de muis dan niet zien. Ik houd van de natuur en vind het daarom heel leuk om dit te doen." Ook Julius Stekelenburg (10) voelde zich thuis in de modder. ,,Ik wil later namelijk bioloog worden. Ik let er vandaag goed op dat ik vijf bomen van één soort bij elkaar zet en niet alles in een strakke rij plant."

Feli van der Weijst (10) vond het ook niet erg om haar handen vuil te maken. ,,Er leven nog maar weinig waterspitsmuizen en door bomen te planten, voelt hij zich hier straks thuis. Hopelijk komen er dan meer bij."

LIEMPDE

Aan de Velderseweg in Liempde waren het Isis (11) en Rens (12) van basisschool De Oversteek die samen met wethouder Peter van de Wiel de eerste boom mochten planten. Rens was lang afwezig op school, maar kon zo meteen weer in de kijker lopen. ,,Sinds de carnaval zat ik thuis, want ik ben een tijdje ziek geweest." Waarom Isis was uitgekozen, kon haar klasgenoot Myntje (12) haarfijn uitleggen. ,,Ze is heel lief en doet altijd haar best op school."

Wellicht komt het ook doordat ze al ervaring heeft met het planten van bomen. Isis: ,,Wij hebben appelbomen in de tuin staan en ongeveer twee jaar geleden heb ik er eentje geplant. We plukten vorige keer drie aanhangers aan appels, dus vandaag komt het goed."

Voor wethouder Van de Wiel was de Boomfeestdag een mooie gelegenheid om herinneringen op te halen. ,,Een paar honderd meter verderop heb ik als leerling van De Oversteek (toen de jongensschool red.) nog een boom geplant. Als jullie ouder zijn, zien jullie je eigen bomen hier terug", vertelt Van de Wiel de kinderen.

De tientallen kinderen konden zich uitleven op het planten van driehonderdvijftig stuks bosplantsoen en tien knotwilgen. Dat het terrein aan de Velderseweg werd gekozen voor de Boomfeestdag, berust niet op toeval. Eigenaar van het terrein Chris van de Donk legt uit: ,,Ik kom uit Eindhoven en wilde in het buitengebied wonen. Dit was eerst een agrarisch bestemd gebied. Om hier een woonbestemming van te maken, heeft de gemeente gevraagd om iets bij te dragen."

Wethouder Van de Wiel knikt instemmend. ,,Inderdaad. Door hier een woonbestemming van te maken, wordt het terrein meer waard. Wij vragen dan om mee te helpen met landschapsinpassing (het terrein afstemmen op de omgeving, red.) en kwaliteitsverbetering van het terrein. "

BOXTEL

Leerlingen van basisscholen in Boxtel die zijn aangesloten bij stichting Sint-Christoffel genoten vandaag van een vrije dag. Daarom is besloten de boomfeestdag te verplaatsen naar maandag 27 maart. Een schoolklas van basisschool De Hobbendonken gaat die ochtend langs de Molenwijkseweg in totaal 35 lindebomen planten die belangrijk zijn voor bijen en andere insecten. Boomkwekerij Boxtel stelt de bomen ter beschikking.


Communicanten

schotelen ouderen

heerlijk diner voor

Ieder jaar kiezen Boxtelse kinderen die in de Heilig Hartparochie hun communie doen een goed doel uit. Dinsdag trakteerden de communicantjes in samenwerking met stichting Met je hart eenzame ouderen op een zelfgemaakt diner in de aula van de Angelaschool.

23 leerlingen van de Prinses Amaliaschool, Angelaschool en Molenwijkschool hadden - uiteraard met wat hulp van papa en mama - een keur aan overheerlijke hapjes voorbereid. Die serveerden ze zelf uit aan hun gasten. Jong en oud kletste honderduit. ,,Ik heb gevulde eieren gemaakt. Ik hoop dat het ze smaakt, want ik vind ze zelf heerlijk", vertelde Faes Langerwerf (7).

Daniek van den Tillaart (7) had toetjes met mon chou en bastognekoekjes voorbereid. ,,Oudere mensen kunnen niet meer zo vaak ergens naartoe. Ik hoop dat ze een fijne middag hebben zo." Pastoor Jacques Grubben was verguld met het initiatief. ,,Zo laten de scholieren zien dat ze hart hebben voor anderen."

FOTO LINKS: Op 14 mei doen de leerlingen hun communie in de Sint-Petrusbasiliek. Ze trakteerden ouderen dinsdag op een diner. (Foto: Albert Stolwijk).

Rens van Hastenberg (12, links) schept en Iris Peters (11, rechts) gooien de kuil dicht met grond voor de eerste boom op het terrein aan de Velderseweg. (Foto: Pål Jansen)
Afbeelding