Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

AANPLANT VOOR NATUURONTWIKKELING

Handen uit de mouwen in Boxtelse Dommelbimd

HENK VAN WEERT

Ruim dertig mensen gingen zaterdagochtend aan de slag om bomen en struiken te planten in de Dommelbimd. Op de weilanden tussen de Konijnshoolsedreef en de Dommel werd onder meer een elzensingel aangelegd. Ook dichtten de deelnemers 'gaten' in de toekomstige vlechtheg en werden fruitbomen en populieren geplant.

Via een houten loopbruggetje over een sloot kunnen natuurliefhebbers sinds enige tijd het laarzenpad bereiken. Nu is het nog een doodlopend traject dat over de Dommelbimd voert, maar in de toekomst moet het aansluiten op het enkele jaren geleden uitgezette Ommetje Blauwhoefseloop. ,,Met onder meer kardinaalsmuts, esdoorn, sleedoorn en viburnum markeren we een oude meander van de Dommel die in het verleden is dichtgegooid. Over enkele jaren vlechten we de takken ineen zodat een dichte heg wordt", vertelt Frank de Bont, lid van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer die Stichting Dommelbimd vandaag meehelpt. ,,De vlechtheg in wording is enkele jaren geleden al aangelegd. Maar sommige struiken hebben niet goed geworteld. Om te voorkomen dat er straks gaten in de heg zitten, planten we nu nieuwe struiken", verduidelijkt de Boxtelaar. Fons van Asten gaf de aanwezigen uitleg over zijn bijenkasten in de Dommelbimd.

FOLDER IN ONTWIKKELING

Voorzitter Sylvia van Gulik van stichting Dommelbimd is blij met de inzet van de vele vrijwilligers. ,,Dit moet echt een plek voor natuurbeleving worden. Dankzij de donatie die we kregen van de de plaatselijke culturele stichting BoeL kunnen we een folder laten maken, waardoor de natuur via opdrachten en teksten nóg meer tot de verbeelding van bezoekers gaat spreken", vertelt ze. Samen met Toine Cooijmans en wijlen Joost van Liebergen richtte Van Gulik enkele jaren geleden de stichting Dommelbimd op. Via crowdfunding verwierf deze stichting weilanden die te koop kwamen. Sindsdien wordt flink gewerkt om het natuurgebied nabij kasteel Stapelen te ontwikkelen.

Langs de Paardendijk, aan de oever van de Dommel plantten deelnemers jonge populieren. Bij de werkschuur werd een pruimenboom in de grond gezet die Dommelbimd kreeg van Fruit Your World.

FOTO ONDER: In de Dommelbimd werd zaterdagochtend een groot aantal struiken geplant. Ook voor enkele populieren, elzen en een pruimenboom ging de spa in de grond. (Foto: Gerard Schalkx).