De hal was een van de twee plekken in zorgexpertisehuis Liduina waar zaterdag informatie werd verstrekt tijdens de open dag. Ook konden bezoekers deelnemen aan rondleidingen. (Foto: Gerard Schalkx).
De hal was een van de twee plekken in zorgexpertisehuis Liduina waar zaterdag informatie werd verstrekt tijdens de open dag. Ook konden bezoekers deelnemen aan rondleidingen. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

OPEN DAG ZORGGROEP ELDE IN ZORGEXPERTISEHUIS LIDUINA

Zorg innoveert: met robot en tovertafel

In het Boxtelse zorgexpertisehuis Liduina hield Zorggroep Elde zaterdag open dag. Waar het andere jaren een drukte van belang was, bleef het met zo'n driehonderd bezoekers deze keer betrekkelijk rustig. Bij de opening van Wereldhuis Molenweide later dit jaar wordt grootser uitgepakt, laat een woordvoerster weten.

In de hal van Liduina konden bezoekers informatie vinden over de diverse locaties van Zorggroep Elde. Maar ook in zaal De Vorsenpoel stonden standjes over hetgeen de zorginstelling te bieden heeft. Bovendien was Naastebuur.nl aanwezig. Vrijwilliger Pierre van den Oord gaf er uitleg over deze Boxtelse buurtwebsite die inwoners wil verbinden. Verdeeld over zes groepen kregen zo'n tachtig belangstellenden een rondleiding door Liduina.

Bezoekers van de open dag konden onder meer kennismaken met een tovertafel. Lichtbeelden worden op een tafelblad geprojecteerd als bijvoorbeeld puzzelstukjes die in elkaar geschoven kunnen worden. Een moderne manier om mensen met dementie via hand- en armbewegingen te stimuleren fysiek én sociaal actief te blijven. Ook zorgrobot Zora, die wordt gebruikt in het Buitenhuis in Esch, was present. De robot wordt ingezet bij onder meer gymnastiekoefeningen.

Via de open dag werd óók mensen verleiden tot een baan in de zorg. In een speciale kraam was niet alleen aandacht voor betaald werk, maar ook voor opleidingen en vrijwilligerswerk.