Wethouder Herman van Wanrooij (rechts) opende zaterdag in De Walnoot de eerste expositie van Boxtel Ontspant. Links voorzitter George Douenburg van de fotoclub. (Foto: Gerard Schalkx).
Wethouder Herman van Wanrooij (rechts) opende zaterdag in De Walnoot de eerste expositie van Boxtel Ontspant. Links voorzitter George Douenburg van de fotoclub. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

'BOXTEL ONTSPANT' MAAKT INDRUK MET LUSTRUMEXPOSITIE

Altijd blijven zoeken naar perfecte foto

HENK VAN WEERT

,,Goed is nooit goed genoeg. Fotografen zijn nu eenmaal erg kritisch", weet voorzitter George Douenburg van fotoclub Boxtel Ontspant. Toch durfden de twaalf leden het vijf jaar na de oprichting aan een expositie in te richten. Afgelopen weekeinde maakte de tentoonstelling veel indruk op het publiek in gemeenschapshuis De Walnoot.

Wethouder Herman van Wanrooij luisterde zaterdagmiddag bij de opening van de lustrumexpositie vol begrip naar de woorden van Douenburg. ,,Zelf fotografeer ik ook graag. Maar ik ben té eigenwijs om me aan te sluiten bij een club", gaf Van Wanrooij toe. Want tijdens de maandelijkse bijeenkomsten van Boxtel Ontspant geven de leden elkaar opbouwende kritiek over de foto's die zij laten beoordelen. ,,Als je denkt ergens dé ultieme foto te hebben gemaakt, blijkt het thuis bij nader inzien toch 'net niet'."

De wethouder vertelde dat hij als elfjarige jongen op internaat Stapelen zijn eerste toestel kreeg: ,,Een Kodak Retina. De foto's die ik er ontwikkelde in de doka, waren echt geen 'vijftig tinten grijs'. Ik kwam niet verder dan drie tinten zwart, één tint grijs en veel wit", grinnikte Van Wanrooij. Als verwoede wandelaar maakt hij graag en veel foto's. ,,Altijd op zoek naar die ene perfecte opname waarvan je weet dat die er nooit zal komen..."

BEWERKEN

Rob van der Ven is vanaf het begin lid van Boxtel Ontspant en vertelde dat de club veel tijd en energie in de tentoonstelling heeft gestopt. ,,De panelen waarop we onze ingelijste foto's exposeren zijn door enkele leden zelfgemaakt." Jan van de Wiel streeft er steeds naar niet voor de hand liggende composities te maken. Zoals die van een brandende kaars in een gesloten wijnfles. ,,Wat je ziet, kan in werkelijkheid natuurlijk niet omdat een kaars niet brandt zonder zuurstof. Ik heb deze foto bewerkt door meerdere opnamen over elkaar te leggen."

Mogelijk is de tentoonstelling binnenkort ook in het gemeentehuis te zien.